• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: magazin.novosti

09.03.2021

14:20

REŠENA MISTERIJA ZAPISA NA NAJČUVENIJOJ SLICI EDVARDA MUNKA! Posle 117 godina, otkrivena poruka u levom uglu ovog umetničkog dela!

Zanimljivosti

REŠENA MISTERIJA ZAPISA NA NAJČUVENIJOJ SLICI EDVARDA MUNKA! Posle 117 godina, otkrivena poruka u levom uglu ovog umetničkog dela!

Podeli vest

Poznato delo Edvarda Munka pod nazivom "Krik" ima skrivenu poruku, a stručnjaci su otkrili ko ju je napisao. Reči "mogao ju je naslikati samo ludak", napisane su u gornjem levom uglu slike na staromodnom norveškom jeziku, u blizini okvira

- Reči je, bez sumnje, napisao Edvard Munk - rekla je Mai Brit Guleng, kustos Nacionalnog muzeja u Norveškoj.

Ne samo da se Munkov rukopis podudarao sa porukom, već je i sam smisao odgovarao slikarevom stanju uma.

- Sam rukopis, kao i događaj, nastali su 1895. godine, kada je Munk prvi put pokazao sliku u Novreškoj - rekla je Gulen.

Da bi se otkrio autor poruke, tim u Nacionalnom muzeju u Norveškoj, prvo je morao potpuno otkriti samu poruku.

- Bilo ju je vrlo teško protumačiti - rekao je Teri Ford, konzervator u Nacionalnom muzeju Norveške. 

- Kroz mikroskop možete videti da su linije olovke fizički na vrhu boje i primenjene su nakon završetka slikanja - objašnjava.

 

 

Šta je slikara podstaklo da napiše ovu poruku?

Munk je ovaj kultni komad naslikao 1893. godine, nakon popodnevne šetnje sa dvojicom prijatelja. Zastavši da bi udahnuo, Munk je video: "krv i vatrene jezike" kako se prostiru nebom.

- Moji su prijatelji nastavili, a ja sam stajao drhteći od nekog osećanja teskobe - i osetio sam kako beskrajan krik prolazi kroz prirodu - piše Munk.

Rezultat je bio remek-delo. Ali nisu se svi njegovi savremenici s tim složili.

Umetnički kritičar i jedan lekar dovodili su u pitanje, nakon izložbe slike, Munkovo mentalno stanje, govoreći da da je "Krik" dokaz da slikar nije zdrave pameti.

Munk se plašio za svoje psihičko stanje - njegov otac i deda su patili od depresije, a sestra mu je bila u psihijatrijskoj bolnici

Zašto i kad je napisao poruku?

Negativna kritika slike je pomalo izjedala i mučila Munka. U svojim pismima i zapisima često je to pominjao. I, čini se, nateralo ga je da uzme olovku i napiše belešku na samu sliku, negde pre 1904. godine.

Natpis je možda i ironičan komentar kao izraz umetnikove ranjivosti

- Možda je bio pijan. A to je mogao i biti trenutak emocionalne nesigurnosti - rekla je Gulen.


Rukopis prvi put primećen 1904. godine


Natpis je prvi put primetio danski likovni kritičar 1904. godine, otprilike deceniju nakon što je slika prvi put predstavljena. Od tada su stručnjaci raspravljali o njegovom autorstvu - je li to mogao biti sam Munk ili neki vandal kojem se nije svidelo ovo delo?
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija