• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

11.03.2021

13:14

SLIKA KOJA JE IZLUDELA SVET Zadatak je jednostavan: Navesti bar jednu stvar sa fotografije, ali do rešenja NIKO NIJE DOŠAO! Šta vi vidite?

Zanimljivosti

SLIKA KOJA JE IZLUDELA SVET Zadatak je jednostavan: Navesti bar jednu stvar sa fotografije, ali do rešenja NIKO NIJE DOŠAO! Šta vi vidite?

Podeli vest

Optičke iluzije ili skrivalice često nam zadaju glavobolje jer ne možemo odmah da uočimo gde je skriveni detalj ili šta se zapravo nalazi na slici.

Na kraju nam to uglavnom pođe za rukom, ali postoji jedna fotografija koja je zaludela svet, a na kojoj niko nije mogao da utvrdi šta se nalazi.

Na prvi pogled, deluje kao nered u sobi, a kada pokušate da "navedete bar jednu stvar sa slike" (što je i zadatak), uskoro se nađete u potpunom šoku jer shvatite da je to nemoguće.

Pred vama je hrpa stvari, ali vi za jednu sa sigurnošću ne možete da kažete šta je.

Pogledajte i sami i probajte da odgovorite na jednostavno pitanje: Šta vi vidite na ovoj slici?

Foto: Twiter

 

Ljudi širom sveta pokušali su da odgonetnu šta je na slici, a neki od njih pozvali su stručnjake u pomoć. Tako je profesor psihologije Frenk Mekendrju pojasnio da se kod ove slike javlja osećaj nelagode jer čovek ne može da dokuči šta je na njoj.

- Može se desiti i da u našem mozgu reaguju suprotni "tasteri" dok je gledamo i da nam to još više otežava razumevanje - naveo je on.

Bez obzira koliko mozak pokušava da odgonetne ovu sliku, to se neće desiti.

- Upravo u tome leži sva njena jezivost. Naš mozak pokušava da prepozna očekivani obrazac, ali se to ne dešava, potom se on nulira i narušava drugim obrazcem, koji takođe ne može da se prepozna - rekao je Stiven Šolzman, profesor psihijatrije.

- U trenutku, mogu da se zakunem da ovde vidim majmuna. Ali onda on postaje nešto drugo, a onda nešto drugo. Ne mogu da rešim zagonetku. Mogu nešto da vidim, ali nikada dovoljno da budem siguran šta vidim - pojasnio je on.

Sa druge strane, stručnjak za veštačku inteligenciju Džanel Šejn navela je da je 95 odsto sigurna da je ovu sliku stvorila veštačka mreža i da je generisana od nekoliko drugih fotografija.

- Predmeti su neprepoznatljivi jer ne postoje u stvarnom svetu. Oni su digitalna kompozicija više objekata koje je algoritam zbio zajedno - rekla je ona.


 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Em1983

pre 3 godine

Sa desne strane se vidi veliki pacov lezi na nekom predmetu.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija