• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sata.hr

07.04.2021

11:16

MALE PROMENE ZLATA VREDNE! Evo kako da promenite život na bolje za 28 dana!

Zanimljivosti

MALE PROMENE ZLATA VREDNE! Evo kako da promenite život na bolje za 28 dana!

Podeli vest

Ako se osećate umorno, bezvoljno, pesimistično i naprosto žudite za nekom promjenom isprobajte ovaj izazov, koji uz male promene unosi više energije u život

Najbolje od svega je što vam za ove aktivnosti treba samo nekoliko minuta dnevno.

1. dan: Odvojite 5 minuta za sebe da odmorite mozak

Podeseite alarm u određeno vreme pet puta tokom dana da tada isključite mozak. Možete zatvoriti oči i odmoriti se, sesti napolju i gledati drveće. Samo pet minuta opuštanja, odmora mogu imati veliki značaj za psihu, moć koncentracije i raspoloženje, piše MSN.

2. dan: Dodajte ukus vodi

Pijenje vode tokom dana pomaže kod krvnog pritiska, zdravlja zglobova.. Osim toga, može pomoći da smanjite bespotrebno grickanje. Kako bi se podstakli na hidrataciju, nutricionistkinja Stefani Sasos, preporučuje dodavanje jednog od dodataka u svoju vodu: borovnice, pomorandže, bosiljka, krastavca, nane, grejpfruta, limuna ili limete

3. dan: Pridružite se virtualnom kursu plesa

Jedna od prednosti fizičke distance je da, s toliko treninga koji se sada prenose putem interneta, vaš izbor više nije ograničen na satove u vašoj lokalnoj teretani. Ako ste oduvek želeli da isprobate afrički ili bolivudski ples, sad je prilika.

Foto: Shutterstock

Male promene koje život znače

4. dan: Kupite biljku

Zelenilo nadahnjuje život. Osim toga, studije su otkrile da gledanje u obližnje biljke može da smanji stres i poboljša raspoloženje.

5. dan: Gledajte film uveče 

Okrenite sve fotelje u dnevnoj sobi prema televizoru, napravite kokice i smestite se baš kao da ste u bioskopu. Odaberite nešto dobro za gledanje, lepo se obucite i imitirajte izlazak, ali bez dosadnih ometanja uz vas.

6. i 7. dan: Izradite nešto

Postoji razlog zašto je prodaja bojanki za odrasle porasla tokom pandemije: Ponekad razigrana, fokusirana zabava može da olakša um i brige. Svaki kreativan hobi imaće sličan učinak.

8. dan: Pozovite starog prijatelja

Povežite se s nekim s kim ste se u prošlosti slagali i prisetite se zajedničkih stvari i zašto ste uopšte postali prijatelji. U vremenu kada smo fizički distancirani od drugih, održavanje veza s ljudima koje volimo neizmerno je važno.

9. dan: Nemojte jesti meso

Studije pokazuju da biljna ishrana može da smanji rizik od srčanih bolesti i pomogne da živite duže. A bolje je i za planetu. 'Počnite sa samo jednim danom', predlaže nutricionistkinja Šenon Vhitingham.

10. dan: Radite sklekove

Sklekovi su jedna od najboljih vežbi za izgradnju snage u grudima, tricepsima, ramenima, a nije vam potrebna oprema.

Foto: Shutterstock

Promenite život za 28 dana

11. dan: Napunite zalihe za čišćenje

Napravite listu sredstava za čišćenje koja vam se ne sviđaju i bilo kakvih pokvarenih ili najnovijih alata koje treba zameniti.

Pospremanje će biti ugodnije, a život će vam biti organizovaniji.

12. dan: Igrajte društvenu igru


Prisetite kako je zabava izgledala nekad, bez sveprisutnih ekrana i prisjetite se kako smiješne takve igre mogu biti sa članovima obitelji.

13. i 14. dan: Pretvorite sobu u oazu

Umirujuće okruženje za spavanje je važno, ali to je više od udobnosti vašeg dušeka. Budite zadovoljni i teksturama svojih prekrivača. Ako se vi ili vaš partner puno vrtite noću, pokušajte s odvojenim pokrivačima ili većim krevetom).

15. dan : Ne proveravajte društvene mreže

Oni mogu biti odlični za povezivanje, pogotovo kad ne možete lično videti prijatelje ili porodicu. Ali beskrajno skrolovanje može da vas iscrpi. Udaljite se od mobilnog na jedan dan.

16. dan: Isprobajte novi recept

Dobro raspoloženje kreće iz želuca, a novi gastro užitak i njegova priprema na najbolji mogući način će obogatiti vaš dan.

17. dan: Pobrinite se za svoje zdravlje

Ako ste zbog pandemije zanemarivali i fizičko i mentalno zdravlje, nemojte više, već zakažite pregled kod lekara.

18. dan: Oraspoložite se mirisom

Umesto sveće, upotrebite difuzor s eteričnim uljem kako biste stvorili specifičnu vibraciju u vašem prostoru. Za opuštanje isprobajte ulje lavande, kamilice ili eukaliptusa. Za veću fokusiranost i energiju pepermint ili grejpfrut dobro deluju.

9. dan: Napravite velnes veče

Napunite kadu i dogovorite se s partnerom kako ćete se međusobno izmasirati. Postavite mirisne sveće, pripremite kreme i pustite opuštajuću muziku.

20. dan: Pazite na držanje

Pognuto držanje vam šteti i to znate i sami. Zato, ispravite se, jer ćete tako imati više samopouzdanja. 

21. dan: Pevajte

Prema istraživanjima, pevanje s grupom ljudi u telu podstiče oslobađanje hormona sreće i hormona ljubavi - serotonina i oksitocina.

Foto: pixabay.com

. Ako nemate s kime da zapevate, pevajte sami, na primer - dok se tuširate ili kuvate omiljeno jelo, sigurnćete se osećati bolje i srećnije.

22. dan: Započnite jutro seksom

Bez obzira na to da li ćete doževite orgazam ili ne, i dalje ćete imati neverovatne zdravstvene koristi od seksa, uključujući povećanje dopamina i serotonina, poznatih kao 'srećnih hormona'.

23. dan: Prilagodite svoje aktivnosti

Pojednostavnite svoj život  takoš to ćete odustati od svih aktivnosti koje više ne odgovaraju vašoj viziji života. Osredsredićete se na aktivnosti koje leče vašu dušu ili koje imaju jasnu svrhu.

24. dan: Pišite dnevnik nekoliko minuta svakog dana

Fokusirate se na vođenje dnevnika, popularna tehnika za negovanje zahvalnosti za koju vam treba samo nekoliko minuta dnevno.

25. dan: Ne zaboravite priznati negativno

Važno je da upamtite da ako ste optimističniji, to ne znači da ćete hodati okolo sa ružičastim naočarima. Iako je za naše mentalno zdravlje dobro gledati pozitivno kroz život, nepriznavanje negativnog može dugoročno da nas poremeti.

Foto: Shutterstock

26. dan: Vežbajte zahvalnost

To može biti sitnica, poput toga da ste nasmejali dete, a može biti i nešto vama važno u životu.

Budite zahvalni jer te trenutke ne možete “premotati” poput filmske trake.

27. dan: Idite ranije na spavanje

Pre spavanja izbegavajte aktivnosti koje iziskuju ozbiljno ramišljenje. U sobi u kojoj boravite, ugasite svetla. Neka u spavaćoj sobi bude sveže. Pre nego što legnete u krevet lagano se istegnite.

28. dan: Pomazite kućnog ljubimca

Nova studija koju su sproveli portugalski psihijatri potvrdila je kako mačke i psi mogu uvelike olakšati teška depresivna stanja na koja ne deluje konvencionalna terapija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija