• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: krstarica/informer.rs

19.04.2021

20:52

OVO JE JEDINA RASA PASA KOJI NE LAJE! Veruje se da je potomak vukova koji su živeli na teritoriji Afrike! /VIDEO/

Zanimljivosti

OVO JE JEDINA RASA PASA KOJI NE LAJE! Veruje se da je potomak vukova koji su živeli na teritoriji Afrike! /VIDEO/

Podeli vest

Poznat je i kao “tihi pas” iz Afrike – basenji se smatra jednom od najstarijih rasa pasa, a jedinom koja uopšte ne laje

Sve u vezi sa basenjijem je zanimljivo – od toga da je jedini pas koji ne laje (doduše, zna da ispušta zvukove, neki ih porede s jodlovanjem), preko elegancije i “manira” dostojnih egipatskih mačaka, pa do misterije njegovog porekla.

Prema nekim izvorima veruje se da rasa nije nastala ciljanim ukrštanjem nekih rasa, već prirodnom selekcijom. Veruje se da je ovaj izuzetno tih pas potomak vukova koji su živeli na teritoriji Afrike, ali postoje brojni crteži koji prikazuju psa koji izgledom veoma podseća na ovog još iz perioda starog Egipta.

Ova rasa je otkrivena od strane zapadnjaka u 19. veku u Africi, gde su psi bili naviknuti da pomažu ljudima u lovu i upozoravaju ih na opasnost od divljih životinja.

Foto: printscreen/youtube/BarooBoos Basenjis

Veruje se da je ovaj izuzetno tih pas potomak vukova koji su živeli na teritoriji Afrike

U oba slučaja, trebalo je da budu što tiši da bi obavili svoj zadatak kako treba, a basenjiji su bili majstori. Navodno je u nekim plemenima ovaj pas imao veću vrednost od žena, zbog svojih lovnih veština, snalažljivosti i visoke inteligencije. Te osobine zadržao je i kad je postao kućni ljubimac – tridesetih godina 20. veka stigao je u Evropu, a iz nje i u SAD.

Na listi je retkih vrsta i izuzetno je cenjen. Poznat je po tome što je izuzetno uredan i što o čistoći svog tela brine na sličan način kao što to rade mačke. Dosta je nezavisan, visoko inteligentan, obožava da istražuje okolinu, ali je i vrlo oprezan.

Prema ljudima nije agresivan, važi za dobrog čuvara, ali prema drugim životinjama (a i stvarima) odnosi se kao pravi lovački pas. Potrebno mu je dosta pažnje i obuke, nikad nije do kraja pripitomljen, tako da ne bi trebalo da živi u dvorištu da ne bi pobegao ili postao destruktivan. Opet, dosta je energičan i živahan, tako da mu se mora obezbediti dovoljno fizičke aktivnosti. Ima kratku dlaku i ne linja se, a činjenica da i ne zna da laje čini ga super psom za život u stanu.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
surovi

pre 3 godine

Netačno !!! Ne laje ni Srpski Ratni pas "SILVAN" ili "Srpski Zmaj", jedna od najstarijih rasa pasa na svetu stara više od 7000 godina. Car Dušan Silni ga pominje u svom Zakoniku gde stoji zapisano "svima onima koji Zmajeve drže ovaj zakonik neke se u um postavi i dovjeke poštuje, jer Zmajevi su uz nas od davnina, od prije nego što smo slovo imali, pa ih valja poštovati i čuvati, jer su od Boga. Kao što nas bez Zmajeva ne bi bilo, tako nas bez Zmajeva neće ni biti" !!! Koliko se zna ovo je najstariji i prvi ikad zabeležen zapis o jednoj rasi pasa.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija