• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Lovesensa.rs

24.04.2021

12:54

ČETIRI MOĆNA PRAVILA BUDISTIČKIH MONAHA ZA OSTVARENJE ŽELJA I CILJEVA! Evo šta treba da radite

Zanimljivosti

ČETIRI MOĆNA PRAVILA BUDISTIČKIH MONAHA ZA OSTVARENJE ŽELJA I CILJEVA! Evo šta treba da radite

Podeli vest

Zbog svakodnevnih obaveza na poslu, u porodici, brige o deci, uređenju doma i ubrzanog načina života, skloni smo da zaboravimo da uradimo ono esencijalno i neophodno za svoju sreću i samosotvarenje - razmišljanje o svrsi i misiji vlastitog života

Svako od nas ima želje i snove, a mnoge od njih zaboravljamo, zakopavamo u vremenu zaborava i čuvamo u sebi, čak i kada znamo da je njihovo ostvarenje povezano sa našom svrhom i apsolutnom srećom.

Stoga, pročitajte kojih 4 principa se pridržavaju budistički monasi, a koji vam mogu pomoći da ostvarite ono što želite u životu:

Usredsredite se u trenutku na jednu stvar koju radite

"Ne mešajte aktivnost i produktivnost. Mnogi ljudi rade nešto samo da bi izgledali zauzeti." - Robin Sharma

Ovo je jednostavna i ključna stvar koja simbolizuje važan aspekt zen filozofije. Fokusiranje na jednu stvar je važna smernica - usredsredite se na jedan zadatak istovremeno i lakše ćete ga ostvariti. Bitno je da ta stvar bude za vas od ključne važnosti.

Obratite punu pažnju na ono što biste želeli da radite.Naučnici su dokazali da mozak ne radi efikasno kada radimo više stvari odjednom. Na prvi pogled može se činiti da radimo više, ali u stvarnosti verovatno smo kontraproduktivni, a kvalitet učinjenog sigurno se spušta.

Foto: Shutterstock

Kako da ostvarite svoje želje?

Ako se možemo posvetiti jednom zadatku, bićemo posvećeniji i živećemo smirenije i srećnije.

Potrudite se

"Svakog jutra se ponovo rađamo. Najvažnije je ono što danas radimo." Buda

Kada radimo nešto sa svom energijom svog tela i uma, to znači da smo potpuno fokusirani na sadašnji trenutak. Kroz beskompromisnu koncentraciju možete ispuniti ono što želite.

Živimo ovde i sada, potpuno predani izabranom zadatku, i ništa drugo ne dozvolite da vas poremeti na vašem putu

 Organizujte svoje želje - poželite samo ono što vam treba da biste bili istinski srećni

„Što manje imate, manje vas stvari poseduju.

Foto: Shutterstock

Imamo puno želja i gomilamo nepotrebne stvari. Budistička filozofija uči da je žudnja za bezvrednim predmetima štetna. Želje za materijalnim stvarima stvaraju samo beskrajnih lanac želja koji nikada do kraja nije moguće ispuniti. Na primer, ako smatrate da vam sreću može doneti novi telefon ili automobil, i kada ga dobijete, uskoro ćete poželeti bolji i napredniji i ponovo ćete biti neispunjeni. Kada entuzijazam za jedno popusti, želimo drugo.

Razmislite šta je zaista važno u vašem životu i usredsredite se na najviše postavljene ciljeve. Pojednostavljeni život je mnogo prijatniji i manje komplikovan.

Koristite svoje kreativne veštine

Veoma je važno da znamo da se kreativno izrazimo. Bilo da se radi o poeziji, umetnosti, sportu ili pisanju, kreativne veštine su izvor života u sadašnjem trenutku i znače da uživamo u sadašnjosti. Omogućavaju nam da se izrazimo do kraja i da održimo emocionalno zdravlje, ali i da ostvarimo ono o čemu sanjamo.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija