• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: zanimljivosti dana

11.06.2021

16:16

OČI OTKRIVAJU KOLIKO JE ČOVEK INTELIGENTAN! Što su zenice veće, to je "vlasnik" pametniji!

Zanimljivosti

OČI OTKRIVAJU KOLIKO JE ČOVEK INTELIGENTAN! Što su zenice veće, to je "vlasnik" pametniji!

Podeli vest

Oči otkrivaju koliko je čovek inteligentan i kakva mu je moždana funkcija, budući da su one u korelaciji sa veličinom zenica, tvrdi nova naučna studija. Prema toj studiji, što su zenice veće, to je i veća šansa da je njihov "vlasnik“ pametniji

Spoznajne sposobnosti, kao što su kontrola pažnje, fluidna inteligencija i kapacitet radne memorije u vezi su sa veličinom zenice, zaključili su naučnici sa Instituta za tehnologiju u Džordžiji, posle ispitivanja na 500 učesnika studije.

Merili su prosečnu veličinu zenice svakog od učesnika, koji su imali između 18 i 35 godina. Potom je učesnicima data serija testova koji mere koliko mogu da ostanu usredsređeni i da održe pažnju dok neko namerno pokušava da ih omete. Takođe, mereno je i koliko su u stanju da rešavaju probleme sa kojima se do tada nisu suočavali, te kolika im je moć pamćenja novih informacija.

Učesnicima je zatim ponuđena serija kognitivnih testova kojima se mere njihove sposobnosti da ostanu koncentrisani i kontrolišu pažnju dok su namerno rasejani, da rasuđuju kroz nove probleme i pamte nove informacije. Laboratorija je bila zatamnjena kako se učenici ne bi štrecali kao odgovor na svetlost.

Foto: Pixabay

Što su zenice veće, to je i veća šansa da je njihov "vlasnik“ pametniji


​- Otkrili smo da je veća zenica povezana sa većom fluidnom inteligencijom i kontrolom pažnje, ali i sa manjim stepenom radne memorije -  naveli su autori studije objavljene u časopisu "Međunarodni žurnal kognicije".

Istraživači su rekli da se razlika u veličini zenica kod onih koji su postigli najveći i najniži rezultat mogla otkriti golim okom.

Objašnjavajući zašto veličina zenice može ukazivati na moć mozga, istraživači sugerišu da bi korelacija mogla biti povezana s locus coeruleusom neuronskog sistema koji reguliše aktivnost mozga u određenim regijama.

Odnos veličine zenice i kognitivne sposobnosti može se objasniti delovanjem neuronskog sistema poznatog kao locus coeruleus ili "plava tačka". Taj sistem reguliše aktivnosti u pojedinim moždanim regionima, ali ima uticaja i na širenje zenica.

Uz dalekosežne neuronske veze sa mozgom, on oslobađa hormon koji reguliše određene procese, uključujući pažnju i učenje.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru
Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru

Policijska uprava u Novom Pazaru, zarad istinitog informisanja javnosti, ističe da su netačne informacije u tekstu „Pucnjava u Ulici Save Kovačevića uznemirila građane - Policija na terenu“, koje je noćas objavio portal „Sandžak danas“, kao i da video koji su postavili uz ovu vest nema apsolutno nikakve veze sa navodnom pucnjavom.

25.04.2024

11:57

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija