• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: blic.rs/informer.rs

17.06.2021

10:41

PINGVINI SE RETKO LEGU U ZOOLOŠKIM VRTOVIMA, A UPRAVO TO SE DESILO U NAŠEM NA DORĆOLU! Pogledajte prinovu ove ptice staru mesec dana! /FOTO/

Zanimljivosti

PINGVINI SE RETKO LEGU U ZOOLOŠKIM VRTOVIMA, A UPRAVO TO SE DESILO U NAŠEM NA DORĆOLU! Pogledajte prinovu ove ptice staru mesec dana! /FOTO/

Podeli vest

Retko se u zoološkim vrtovima legu pingvini. I to vrlo retko desilo se kod nas u Beo-zoo vrtu. Beba je još pod budnim okom mame i tate, koji joj ne dozvoljavaju da bude samostalna, pa je prava retkost da je posetioci vide

Tata budno stražari, a mama brine i hrani. Beba, kao i svaka druga, kad god može koristi priliku da pobegne i istražuje svet.

- To su izuzetno dobri roditelji, vrlo je interesantno da i za vreme inkubacije jaja leže i mužjak i ženka, obično tu leže nedelju dana, desetak dana, pa onda posle dolazi do smene, međutim tata mužjak učestvuje baš onako ravnopravno sa majkom - kaže Jožef Ezveđ, veterinar Beo-zoo vrta.

Pre više od mesec dana u Beo-zoo vrtu prvi put je rođeno mladunče pingvina. Mama i tata su ga tek ovih dana pustili da provri iz pećine.

- Velika je čast isto tako da je ovo mladunče došlo na svet baš na Veliki petak, prema tome još ne znamo da li je dečak ili devojčica, a sigurno će se zvati ili Petka ili Petko, znači to je baš na veliki praznik, i prema tome ime je već odlučeno - navodi Ezveđ.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Beo Zoo Vrt (@beozoovrt)

 

Ovi su Humboltovi pingvini. Dorćolci su već dve godine, a stigli su iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Švajcarske i Beča.

- Oni su se bez problema aklimatizovali, oni su rođeni u tim zoološkim uslovima, tako da su se oni aklimatizovali već tamo, ali za ovu našu klimu koja je već blaga, mogu da kažem skoro mediteranska klima, to njima sasvim odgovara - dodaje veterinar.

Svako hranjenje je prava atrakcija. Kada Almira dođe sa kantama punim ribe gozba može da počne.

- U proseku pingvin pojede od 300 do 500 grama ribe, hrane se isključivo morskom ribom papalinom. Veseli, razdragani, idu po vodi. Nekima se baca u vodu, ali ima dosta njih koji vole iz ruku da jedu - kaže Almira Ganijovski Jović, radnica Beo zoo vrta.

Beba još ne jede ribu. Mama Zona joj daje polusvarenu hranu. Tata Mane je zadužen da joj brani da uđe u vodu, dok ne dobije pravo perje. Nije lako biti roditelj jednom ovakvom žutokljuncu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija