SIR MOŽE BITI UKUSNIJI AKO IMATE ZVUČNIK! Evo kako!

Shutterstock

18:11 Zanimljivosti 0

krstarica.com/Informer.rs | 18. 06. 2021.

SIR MOŽE BITI UKUSNIJI AKO IMATE ZVUČNIK! Evo kako!

Neobičan eksperiment sproveden u Švajcarskoj pod nazivom „Cheese in Surround Sound“ pokazao je da izlaganje sazrevajućeg sira muzici rezultira boljim ukusom

Studija je sastavljena jer se su hteli da ispitaju kako mikroorganizmi koji daju ukus siru mogu da reaguju na različite vrste zvučnih talasa.

Tokom testiranja, devet identičnih kolutova ementalera od 22 kilograma stavljeno je u pojedinačne drvene sanduke i pušteno im je pet različitih muzičkih žanrova i tri različite frekvencije sinusnog talasa (visoka, srednja, niska).

Svakom komadu sira je dodeljena pesma koja se puštala uzastopno 24 sata tokom procesa sazrevanja. I tako šest meseci. Neke od melodija bile su Mocartova „Čarobna frula“, Led Cepelin „Stairway to Heaven“ i „Tribe Called Quest“ – „Jazz (We got got)“. Postojao je i tečni kolut sira koji je bio podvrgnut Vrilovoj traci ‘UV’ 2011. s Ostgut Ton kompilacije „Bergajn 05h“.

Ovi akustični kolutovi sireva zatim su podvrgnuti ispitivanjima prehrambenih tehnologa sa Univerziteta primenjenih nauka u Cirihu. Zaključeno je da „sirevi izloženi muzici imaju opšte blaži ukus u poređenju s kontrolnim uzorcima koji nisu bili izloženi“.

pexels.com

Sir

Razlike su bile vrlo jasne, što se tiče teksture, ukusa, izgleda.

Hip-hop uzorak bio je najukusniji od svih sireva izloženih muzici, rekli su istraživači.

Ti neverovatni rezultati pokazuju kako bioakustični uticaj zvučnih talasa utiče na metaboličke procese u siru.

Sirevi su zatim predstavljeni panelu visokokvalifikovanih kulinarskih stručnjaka u testu ukusa naslepo. Utvrdili su da su sirevi koji su bili izloženi niskim frekvencijama bili slađi od ostalih.

- Za šefa poput mene ovi rezultati su fascinantni. To nam otvara nove puteve u smislu kreativnog rada s hranom u budućnosti - rekao je švajcarski kuvar Benjamin Lizi.


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.