• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Apetit.rs

05.07.2021

13:04

RAZREŠENA DILEMA! Evo zašto se kaže da mačke imaju 9 života!

Zanimljivosti

RAZREŠENA DILEMA! Evo zašto se kaže da mačke imaju 9 života!

Podeli vest

Ukoliko krenete u posetu mačkoljupcima u raznim krajevima sveta, uočićete da kod svih njih postoji legenda o višestrukim životima omiljenih nam kućnih "lavova"

Kada su u pitanju mačke, postoje brojna verovanja i mitovi o njihovom uticaju na život ljudi. Osim priča o crnim mačkama, tvrdi se i da mačke imaju devet života. Zašto se to kaže i ima li tu istine?

Odakle potiče poznato verovanje o 9 života

Ukoliko krenete u posetu mačkoljupcima u raznim krajevima sveta, uočićete da kod svih njih postoji legenda o višestrukim životima omiljenih nam kućnih "lavova".

Foto: Pixabay

Mačor i mačka

Međutim, ono što se razlikuje je broj života koje mačka navodno ima.

Negde je taj broj devet kao što je to slučaj kod nas, a negde je recimo sedam ili šest. Sve zavisi od lokalnih priča i običaja.

Ukoliko baš analiziramo odakle broj devet čitavoj ovoj priči, postoji dve mogućnosti. Jedna je da legenda o devet mačjih života potiče iz Kine, gde se ovaj broj smatra srećnim. Druga mogućnost je da je priča krenula iz Egipta, gde su mačke veoma cenjene i izjednačavaju se sa božanstvom. Naime, vrhovni egipatski bog Ra često je prikazivan u obliku mačke, a po legendi on je stvorio još osam vrhovni bogova iz svog tela.

Odakle mački nekoliko života?

Sada kad znamo odakle ideja o broju devet, da vidimo odakle ideja o nekoliko mačjih života. Legenda je najverovatnije potekla od predanja da se mačka uvek dočeka na noge, da je izdržljiva, da se brzo oporavlja, i da se svaki put "vrati" među žive.

Foto: printscreen Instagram cats.hub

Mačke

Međutim, iako mačke jesu prilično spretne životinje, one su i dalje podložne povredama i gubljenju života kao i sve druge životinje. Zbog toga je važno voditi računa o njihovom zdravlju i blagostanju, kao što je slučaj i sa ostalim ljubimcima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE
Politika

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) saopštila je večeras da je usvojila preporuku da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope (SE) i odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtevu tzv. Kosova za pristupanje SE kao post-pristupna obaveza.

16.04.2024

22:13

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE
Politika

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE

Stalna predstavnica Srbije pri Savetu Evrope Suzana Grubješić izjavila je večeras da je debata u Parlamentarnoj skupštini SE o prijemu tzv. Kosova bila neravnopravna i naglasila da su izveštaj i čitava sprovedena procedura bile protiv osnovnih principa, vrednosti i normi na kojima ta organizacija počiva, a koja se prema njenoj oceni, sve više pretvara u političku organizaciju.

16.04.2024

22:06

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija