• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: national geographic/informer.rs

09.09.2021

17:52

ŠTA JE BILA INSPIRACIJA ZA NASTANAK PRIČE O IVICI I MARICI? Pozadina čuvene bajke LEDI KRV U ŽILAMA!

Printscreen You Tube

Zanimljivosti

ŠTA JE BILA INSPIRACIJA ZA NASTANAK PRIČE O IVICI I MARICI? Pozadina čuvene bajke LEDI KRV U ŽILAMA!

Podeli vest

Ivica i Marica ili Hansel and Gretel, kako se glavni junaci zovu u originalu, jedna je od najpoznatijih bajki na svetu, a prevedena je na 160 jezika otkad su braća Grim prvi put objavila 1812. godine

Ako ste slučajno zaboravili, u njoj, po nagovoru maćehe, otac ostavlja decu u šumi, jer nije imao dovoljno hrane za celu porodicu. Međutim, snalažljiva deca uspela su da se vrate prateći kamenčiće koje su bacali čitavim putem.

Drugi put nisu imali toliko sreće jer su umesto kamenčića bacali mrvice hleba koje su pojele ptičice, te su morali da ostanu u šumi.

Gladna deca naišla su tada na čuvenu kuću od čokolade, a kada su počeli da je grickaju zarobila ih je stara veštica koja je u njoj živela. Dalje u priči je ona terala Maricu da joj pomogne da ugoji Ivicu, kako bi ga pojela. Međutim, deca su je nadmudrila i vratila se kući.

Ali šta je bila inspiracija za ovu priču?

Na žalost, nije nimalo srećna.

U strahu da bi njihovim krajem mogla da zavlada Francuska, nakon Napoleonovih ratova, braća Grim počela su da zapisuju priče i usmena predanja stanovnika njihovog kraja, kako bi sačuvali korene.

Jednog dana do njihovog doma došla je i njihova komšinica, Henrijeta Dorotea Vajld (kasnije gospođa Grim). Za kuhinjskim stolom pričala im je priče koje su se sa kolena na koleno prenosile u njenoj porodici. Među tim pričama bila je o ona o Hansel i Gretel.

Prva priča o Ivici i Marici potiče još iz vremena kada je vladala Velika glad koja je trajala od 1314 do 1322. godine.

Foto: Printscreen You Tube

Insert iz crtanog filma "Ivica i Marica"

Započelo je sa lošim vremenskim prilikama 1315, a žetva i rod su podbacili i 1316. sve do leta 1317. godine. Evropa se nije oporavila sve do 1322. godine.

Tokom tih teških godina neki stariji ljudi su svesno odlučivali da umru kako bi više hrane ostalo za mlađe članove porodice. Međutim bilo je i onih, mračnih i teških odluka, kada su majke činile čedomorstva ili napuštale svoju decu. I još strašnije - postoje dokazi i o kanibalizmu. Majke su verovale da ako one prežive, biće zdrave da rode još dece kada se glad završi. Bilo je to teško vreme, puno očaja.

Hansel i Gretel bila su najčešća imena regije u to vreme, a sa ta dva lika braća Grim su simbolično predstavila svu gladnu i napuštenu decu.

U originalnoj priči nije bilo kuće od medenjaka, osim možda u glavama mališana koji su umirali od gladi u šumi. Možda zamišljajući kuće od čokolade na isti način na koji žedan čovek u pustinji vidi oazu.

U prvobitnoj priči ih nisu ostavljale maćehe, to su bile njihove majke. Na kraju su braća Grim ipak majku zamenili maćehom, kako bi deci bajka bila prijatnija za čitanje.

Priča je, razume se, tokom godina više puta menjana i adaptirana, a dobila je i svoj srećan kraj. Međutim, ni ona originalna ne sme biti zaboravljena jer svedoči o strašnim ljudskim sudbinama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija