• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.12.2021

19:04

NA NEBU SE IZNENADA POJAVILO PLAVO SVETLO, NIKO GODINAMA NIJE ZNAO O ČEMU JE REČ Misterija je sada rešena

Pixabay

Zanimljivosti

NA NEBU SE IZNENADA POJAVILO PLAVO SVETLO, NIKO GODINAMA NIJE ZNAO O ČEMU JE REČ Misterija je sada rešena

Podeli vest

Naučnici kažu da su konačno pronasli objašnjenje za mistično plavo svetlo koje je došlo iz dubokog svemira pre tri godine.

Astronomi su 2018. godine bili zapanjeni kada su videli svetli, plavi bljesak koji je došao iz udaljene spiralne galaksije, udaljene oko 200 miliona svetlosnih godina, preneo je "Independent".

Otkriće događaja poznatog kao AT2018 dogodilo se u junu 2018. godine, a viđeno je iz opservatorije na Havajima, koja je brzo poslala globalnu poruku ostalima da pogledaju kroz svoje teleskope u određenom pravcu.

Naučnici su tada videli bljesak koji je 100 puta sjajniji od supernove, najsvetlije eksplozije koju je čovečanstvo ikada videlo.

Delovalo je da je supernova, ali je bilo mnogo svetlije i brže nego u sličnim događajima.

Naučnici su se mučili da objasne pojavu, koja je postala poznata kao brzi plavi optički prelaz (FBOT), ali bez objasnjenja kako se dogodio.

Dalja otkrića su činila događaj samo zbunjujućim.

Foto: Pixabay

Pojava je godinama zbunjivala naučnike



Naučnici su utvrdili da se sastojala ne samo od bljeska svetlosti, već i od pulsiranja i moćih iks-zraka, sa stotinama miliona pulsiranja koji su vodili do samog izvora.

Pulsiranja su se ponavljala redovno, na svake 4,4 milisekunde, tokom 60 dana.

Naučnici su iskoristili ta pulsiranja da izračunaju da iks-zraci moraju biti široki ne više od 1.000 kilometara i da imaju masu manju od 800 sunaca.

To je ukazivalo da je reč o nečemu kompaktnom, kao što je mala crna rupa ili neutronska zvezda.

Deluje da se mistično svetlo dogodilo u vreme kada je zvezda umirala, dok se urišala i tada se rodila "beba" crna rupa ili neutronska stara.

To je počelo da "jede" materiju oko sebe, gutajući zvezdu, ispuštajući jake talase energije.

Ovo je zaključak prezentovan u časopisu "Nejčr Astronomi".

"Verovatno smo otkrili rođenje čvrstog objekta u supernovi. Ovo se dešava u normalnim supernovama, ali dosad to nismo videli jer je vrlo haotičan proces. Mislimo da da ovi novi dokazi otvaraju mogućnost za pronalazak ''bebe'' crne rupe ili ''bebe'' neutronske zvezde", rekao je glavni autor članka Diraj Pašam, istraživač na Institutu za tehonologiju Masačusets u Kembridžu.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija