• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

16.07.2019

15:05 >> 18:31

PRIVATNE KLINIKE NAS DERU: Koriste bolest da se debelo obogate, pogledajte koliko zarađuju!

Vesti

PRIVATNE KLINIKE NAS DERU: Koriste bolest da se debelo obogate, pogledajte koliko zarađuju!

Podeli vest

Ukoliko želite ili ste primorani da neki zdravstveni pregled ili intervenciju obavite u privatnim klinikama, pročešljajte cenovnike. Osim što za intervenciju od nekoliko minuta možete da ostanete bez 10.000 dinara pa naviše, cene medicinskih usluga se razlikuju i po 300 odsto, pokazalo je istraživanje Zaštitnika potrošača!

Neprirodna ljubaznost osoblja, moderno opremljene čekaonice, koje vam nikako neće pomoći da ozdravite, obične preglede pretvorile su u ozbiljan biznis. Ogromne razlike u cenama ukazuju na to da ne postoje jasni kriterijumi koliko šta zapravo košta. Velika razlika u cenama je u zavisnosti od toga da li birate kliniku u prestonici ili u većim gradovima u unutrašnjosti. (pogledajte cenovnike u foto galeriji)

Tako, na primer, ukoliko vam je hitno potreban pregled lekara opšte prakse, u zavisnosti koju ustanovu i u kojem gradu izaberete, cena će se kretati od 1.600 do 4.600 dinara. Pregledi lekara specijaliste kreću se između 2.600 i 7.000 dinara. Međutim, ukoliko vam zatreba ultrazvučni pregled, budite spremni da za tu uslugu kod privatnika izdvojite i do 6.600 dinara.

Da ne govorimo o intervencijama sa anestezijom ili, recimo, dijagnostikovanje magnetnom rezonancom, koja košta i do 90.000 dinara. Tu su, naravno, i usluge davanja infuzija, analize krvi, razgovori sa lekarima, koji su vremenski ograničeni... 

Cena pregleda zavisi
i od imena lekara

Da li će vas isti pregled u istoj privatnoj klinici koštati 50 ili 100 evra, zavisi i od toga koji će vas doktor pregledati! Kao da im nije dovoljno što svoje usluge naplaćuju papreno u privatnim bolnicama su se dosetili načina na koji mogu da zarade i dodatni novac. Tako, na primer, u privatnoj klinici "Bel Medic" pregled kod specijaliste za ishranu koštaće vas 6.600 dinara. Ipak, ako se odlučite da ovaj isti pregled zakažete kod prof. dr Jagode Jorge, moraćete da izdvojite duplo više novca, čak 12.800 dinara. Dakle, u zavisnosti od toga kod kog lekara idete na pregled zavisiće i koliku svotu novca morate izdvojiti.

Koriste ljudsku muku
Jedan od onih građana koji se našao na udaru besramno skupog poslovanja privatnika i zarađivanja na tuđoj muci bio je i Beograđanin Milan M., koji je račun iz privatne bolnice "Bel Medic" objavio na društvenoj mreži Tviter. Prema njegovim rečima, odveo je dete u najbližu ustanovu da mu se izvadi krpelj, što ga je, verovali ili ne, koštalo čak 15.100 dinara.
- Vodili smo klinca zbog krpelja. Na računu su bile dve stavke, detekcija zaraženosti krpelja, koja košta 6.500 dinara, i pregled lekara u ordinaciji, koji košta 8.600 dinara. Sve zajedno 15.100 dinara. Još uvek sam zbunjen, šokiran i razočaran - napisao je Milan na ovoj društvenoj mreži.
Domaći stručnjaci napominju da je od davnina poznato da se uvek na muci najviše zarađivalo i da se zna da ljudi nikada neće žaliti novac za zdravlje ili za decu. Shodno tome se poslovanje privatnih medicinskih ustanova i formira. Prema njihovim rečima, tržište je preplavljeno privatnim klinikama i laboratorijama, koje se utrkuju sa cenama i modernizovanim uslugama.
Miroslav Petrović iz Udruženja za zaštitu i prava pacijenata naglašava da je ovakav raspon cena kod privatnika pravi javašluk i da svi nadležni organi tome moraju da stanu put, pre svega zbog samih pacijenata i njihovog zdravlja!

- Privatne klinike koriste momenat i naplaćuju sve što mogu. Kada već uspeju da vas privuku kod njih, onda gledaju i na svemu da debelo zarade. Nažalost, kod privatnika nekada građani završe kada ih muka natera, kada ne mogu da čekaju ili van radnog vremena državnih bolnica. Ali žalosno je to što za neki pregled koji je u državnoj bolnici potpuno besplatan, u privatnoj je na hiljade i hiljade dinara. Evo, recimo, to vađenje krpelja. Platiti 15.100 dinara je bruka i sramota, jer je to posao od 10 do 15 minuta, bez utrošenog materijala - priča Petrović i dodaje:

- Pored slobodnog poslovanja, ovde imamo i momenat blage razmaženosti, pa imamo i onaj profil pacijenata koji, kada se u hodniku Doma zdravlja ili bolnice sretne sa gužvom i punom čekaonicom, uzima svoju knjižicu i odlazi kod privatnika - otkriva naš sagovornik.

Ministarstvo da reaguje
Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Petar Bogosavljević ističe da ovakvo ponašanje i poslovanje privatnih klinika dozvoljava rupa u zakonu, koji se pod hitno mora izmeniti jer su ovakve cene pregleda nedopustive!

Foto: Informer

- Oni otvoreno zarađuju na zdravlju ljudi, a zbog konkurencije vremenom menjaju poslovanje i svoje cene. I to sve ide samo na štetu potrošača, koji u pojedinim situacijama nemaju izbora. Ovi cenovnici su rezultat slobodnog formiranja cena, pa zato i ne čudi što neke preglede platimo i nekoliko desetina hiljada dinara. Čak ne postoji ni telo za kontrolu ovih cenovnika, jer jasno mora da se zna šta i zašto nešto toliko košta. Smatram da ovaj deo Zakona mora da bude rigorozniji i da cela ta kategorija bude pod palicom Ministarstvom zdravlja, koje će u tom slučaju sigurno drastičnije regulisati ove stvari - objašnjava Bogosavljević i napominje da potrošači u Srbiji nisu nimalo zaštićeni kada su cene u pitanju, nevezano koja je usluga u pitanju.

 

 




Tagovi:

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija