• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: Zaštitnik potrošača

28.07.2019

16:22

NISAN MU NAPRAVIO PAKAO OD ŽIVOTA! Poznatog pevača novi "kaškaj" izdao posle 1.000 kilometara

Vesti

NISAN MU NAPRAVIO PAKAO OD ŽIVOTA! Poznatog pevača novi "kaškaj" izdao posle 1.000 kilometara

Podeli vest

Novi "nisan kaškaj" pevača narodne muzike Bekija Bekića izdao posle 700 kilometara. Nakon popravke u Beču ponovo je ostao u kvaru odmah po dolasku na srpsku granicu

Ako ste do sada verovali u onu čuvenu floskulu da "kupiš nov automobil i ne boli te glava", živeli ste u zabludi. Poznatom pevaču narodne muzike Bekiju Bekiću novi džip "nisan kaškaj" je "crkao" nakon samo 700 pređenih kilometara. On je sa potpuno novim automobilom krenuo u Salcburg, a već kod Beča se ugasio i više nije davao znake života.

Da sve bude gore, Bekiću su u ovlašćenom servisu u Austriji šest dana popravljali ganc novo vozilo, da bi mu se prilikom povratka u Srbiju ponovo ugasio, i to u Mađarskoj. Nakon svega toga usledila je rovovska borba pevača sa kompanijom "Nisan" da mu shodno Zakonu o zaštiti potrošača daju nov ispravan automobil.

Foto: Informer ZP

Uspeo da istera pravdu

Tokom dva meseca Bekić je uputio pregršt poziva i mejlova, ali je japanska kompanija konstantno izbegavala da mu da novi automobil i pravdala se da je kriv njihov servis u Beču jer je popravljao prsten pumpe, a na vozilu je "crkla" elektronika. Tek kada se obratio Nacionalnoj organizaciji za zaštitu potrošača (NOPS), koja je "Nisanu" zapretila tužbom, pevač je dobio novi "kaškaj" i ova u automobilskoj industriji verovatno nezapamćena saga se napokon završila.

Foto: Informer ZP

U svojoj ispovesti za Zaštitnik potrošača Beki Bekić je objasnio kako je od želje da porodicu provoza u novom automobilu došao do toga da se iz Beča vraćaju autobusom.

- U martu sam menjao stari "kaškaj" uz doplatu za novi i pošto sam imao neku tezgu u Salcburgu, poveo sam porodicu da ih malo provozam u mom novom "ljubimcu". Kada sam krenuo iz Beograda, automobil je imao pređenih tri kilometra. Do Beča je sve bilo u najboljem redu, a onda je samo stao i nije hteo da upali. Pokušavao sam na sve načine, ali se ponašao kao da je mrtav. Pozvao sam njihovu pomoć na putu i oni su me prevezli u ovlašćeni "Nisanov" servis u Beču pošto je automobil star jedan dan i imam garanciju. Tamo je počeo moj horor - priseća se Bekić i nastavlja:

- U "Nisanovom" servisu u Beču su me ubeđivali da nisu dobili dozvolu iz Beograda da ga popravljaju, a ovi naši su tvrdili da su im poslali. I to je tako trajalo satima, a pošto mi je ćerka trudna, morao sam sve da nas smestim u hotel. Na kraju je to famozno odobrenje napokon stiglo, otišao sam kod njihovog majstora i on mi je rekao da je "otišao" prsten pumpe koja vuče gorivo i da to ne može da se reši jer je petak i kraj smene. Uz to mi je naglasio da tog dela nema ni u Srbiji ni u Mađarskoj i da automobil može da bude popravljen tek za pet dana, u sredu. Pošto sam shvatio da neću stići na svirku i da je besmisleno da sedim u Beču pet dana, spakovao sam se sa porodicom na autobus i vratio u Beograd - priseća se poznati pevač.

Pokušali da ga "podmite"

Poznati pevač nam je ispričao i šta je sve "Nisan" radio kako bi ga ubedio da ne zahteva nov automobil.
- Pisali su mi mejlove kako nemam prava na nov automobil, nego samo na popravku, što nije tačno jer po Zakonu moraju da mi daju nov. Kad su videli da sam se upoznao sa svojim pravima, pokušavali su na svaki način da me "podmite" da pristanem na popravku. Govorili su da imaju fenomenalno tehničko rešenje za moj automobil, da će mi produžiti garanciju dodatne tri godine, da ću dobiti još jedan servis, ali ja nisam pristajao. Da jesam, gorko bih se kajao, a ovako imam nov i ispravan automobil - kaže Bekić.

 

Beki Bekić je u sredu avionom otputovao za Beč da preuzme svoj novi, a već popravljani automobil, ali su ga tamo sačekale samo nove nedaće.
- Preuzeo sam svoj "kaškaj" i prvo sam se iz straha od novog kvara vozao jedno 100 kilometara po Beču. Potom sam krenuo za Beograd i sve je bilo u redu do 30 kilometara pred našu granicu, kada je automobil počeo da "štuca" i ubrzo potom je i stao. Tad sam želeo da se ubijem, jer znam koliko su skupi šlepovi u Mađarskoj i molio sam Boga samo da se nekako dovučem do Srbije. Čekao sam tako satima i svako malo pokušavao da ga upalim i odjednom sam uspeo i nekako sam vozeći 30 na sat došao do naše granice. Kako sam dao pasoš i prošao terminal, džip mi se ponovo ugasio bezmalo na granici i odmah sam pozvao ovlašćeni servis da me odšlepaju za Beograd - priseća se Bekić.
Nakon što su i on i "kaškaj" stigli u Beograd, poznati pevač je naredna dva meseca vodio pravi rat sa "Nisanom" da mu daju nov automobil.

- S obzirom na to da mi je automobil tri puta "crkao" u prvih hiljadu kilometara tražio sam novi jer sa ovim sigurno nešto nije u redu. Prvih mesec dana nisu hteli ni da čuju i rekli su da je kriv njihov servis u Austriji jer je popravljao prsten pumpe, a problem je bio u elektronici i da će oni sve to da poprave. Obratio sam se Nacionalnoj organizaciju za zaštitu potrošača (NOPS) i oni su mi dali prave instrukcije da ne odustajem i da tražim nov automobil.

Namučili se

Sa porodicom i trudnom ćerkom ostao sam nasred puta, a propao mi je zakazan nastup

Beki Bekić, pevač

Tako je još mesec dana trajalo dopisivanje sa "Nisanom", a oni nisu želeli ni da čuju za to da mi daju nov automobil. Na kraju sam, kada više nisam imao izbora, zajedno sa pravnicima u NOPS-u sastavio opomenu pred tužbu i već narednog dana mi je "Nisan" odobrio novi automobil. Bilo je teška i rovovska borba, ali sam na kraju ostvario svoja prava i savetujem svima da nikako ne odustaju - završio je svoju priču Bekić.

 

NOPS: Bila je rovovska borba, potrošači ne smeju da odustaju

Pravni savetnik u NOPS-u Nikica Jovanović, koja se i bavila slučajem Bekija Bekića ispričala je za Zaštitnik potrošača kako su uspeli da dobiju nimalo laku "bitku" sa "Nisanom".
- Gospodin Bekić nam se obratio sa problemom da mu se nov automobil pokvario nekoliko puta nakon samo hiljadu kilometara. Mi smo ga odmah upoznali sa njegovim pravima i posavetovali ga kako tačno da postupa. Najvažnije je bilo da ne popusti i da ne pristane da mu oni poprave automobil,već da traži nov, na šta ima pravo po Zakonu o zaštiti potrošača. On je zaista sve radio po dogovoru, ali je "Nisan" bio izuzetno tvrd pregovarač i nisu hteli ni da čuju za davanje novog automobila. Tokom tih mesec dana oni su mu nudili raznorazne pogodnosti samo da ga ubede da mu ipak poprave automobil, ali je on shodno našim savetima sve decidirano odbijao. Nakon toga, pošto "Nisan" nije želeo da postupi po Zakonu, sastavili smo opomenu pred tužbu i poslali im. U roku od jednog dana odgovorili su da će gospodin Bekić dobiti nov automobil - rekla nam je Jovanovićeva i dodala:
- Ovo je odličan slučaj koji pokazuje da se uvek može doći do pravde samo ako je neko uporan i postupa po uputstvima. Automobilske kuće maksimalno gledaju da izbegnu da daju nov automobil jer im je šteta velika, ali je Zakon jasan i ako ostanete dosledni, nemaju izbora. U prvih šest meseci ne smeju da popravljaju bez saglasnosti kupca i moraju da vam daju novi. Jedini je problem što su oni vešti pregovarači, nude opremu, servise, dodatnu garanciju samo da pristanete na popravku. A kada se to desi, mi više ništa ne možemo. Tako da je savet svim potrošačima koji dođu u sličnu situaciju - ne pristajte na kompromise i tražite nov automobil - jasna je naša sagovornica. 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!
preokret

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da advokat , Nebojša Živanović, po želji Radoslava Dragijevića oca osumnjičenog za teško ubistvo male Danke Ilić, Dejana Dragijevića više nije pravni zastupnik njega i njegove supruge Svetlane koja je dobila status zastićenog svedoka. Živanović koji je zastupao Dragijeviće pri davanju iskaza o slučaju ubistva dvogodišnje devojčice , pred tužiocem VJT u Zajecaru.

25.04.2024

11:40

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija