• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: beta

28.08.2019

15:42 >> 16:02

"DŽONSON END DŽONSON" TROVAO LJUDE: Farmaceutska kompanija podsticala zavisnost od lekova

Vesti

"DŽONSON END DŽONSON" TROVAO LJUDE: Farmaceutska kompanija podsticala zavisnost od lekova

Podeli vest

Američki sud izrekao je kaznu od 572 miliona dolara farmaceutskoj kompaniji "Džonson end Džonson" zbog podsticanja krize zavisnosti od opioida u Oklahomi

To je prvi slučaj koji je stigao do suda u hiljadama tužbi protiv proizvođača i distributera opioida, prepisivanim za umanjenje bola kod pacijenata.

Opioidi su navedeni u gotovo 400.000 smrtnih slučajeva od predoziranja u SAD od 1999. do 2017. godine, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

Odmah posle objavljivanja presude kompanija je saopštila da će se žaliti, prenosi Bi-Bi-Si.

Od 2000. godine oko 6.000 ljudi u Oklahomi umrlo je od predoziranja opioidima, prema advokatima te američke države.

Ranije ove godine država Oklahoma postigla je dogovor sa proizvođačem Oksikontina, kompanijom "Parđu Farma" za 270 miliona dolara i kompanijom "Teva Famasjutikal" za 85 miliona dolara tako da je firma Džonson i Džonson ostala jedina optužena u tom slučaju.

Foto: Public

 

Za vreme sedmonedeljnog suđenja advokati za državu Oklahomu su iznosili argument da je firma Džonson i Džonson sprovodila višegodišnju marketinšku kampanju gde je umanjivan rizik od sticanja zavisnosti od tih lekova za ublažavanje bola i promovisala njihove dobre strane.

Advokati su naveli i da su lekari prepisivali suvše tih lekova, što je dovelo do skoka smrtnih slučajeva od predoziranja u Oklahomi, navodi Bi-Bi-Si.

 

Watch the latest video at foxnews.com

 

Kompanija Džonson i Džonson je negirala da je radila bila šta nezakonito, navodeći da su njene marketinške tvrdnje zasnovane na naučnoj osnovi i da su njeni lekovi protiv bola Duradžesik i Nusinta predstavljali samo malil deo opioida prepisanih u Oklahomi.

Sudija okružno suda u Normanu, u Oklahomi pocenio je da je kompanija Džonson i Džonson svojim delovanjem ugrozila zdravlje i bezbednost hiljade građana Oklahome, za koje kriza sa opioidima predstavlja neposrednu opasnost i pretnju. Novac od kazne će biti upotrebljen za lečenje zavisnika od opioida, rekao je on.

PREVARANTI VAM OBEĆAVAJU MUNJEVITO IZLEČENJE? Kupovinom dodataka ishrani preko interneta rizikujete zdravlje i bezbedost!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija