• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ZP/agroklub

31.08.2019

14:39

KAKO PREPOZNATI PRIRODAN MED: Uz savete pčelara, mnogo lakše ćete uočiti nedostatke lažnog meda!

Vesti

KAKO PREPOZNATI PRIRODAN MED: Uz savete pčelara, mnogo lakše ćete uočiti nedostatke lažnog meda!

Podeli vest

Prodaja takozvanog falsifikovanog meda poslednjih godina preplavila je tržište Srbije. Na koji način najlakše možete prepoznati lažni med objašnjava pčelar Saša Radivojević.

Niža cena i smanjena kupovna moć stanovništva doveli su do toga da se ljubitelji meda pre odlučuju na nabavku jeftinijeg proizvoda na pijacama, nego na kupovinu meda od pčelara. Na koji način najlakše možete prepoznati lažni med objašnjava pčelar Saša Radivojević.

Često smo u dilemi gde kupiti med, i da li je onaj koji smo izabrali pravi, čist i prirodan. Laka dostupnost na tržištu često dovodi u pitanje kvalitet, pa je od velike pomoći poznavanje razlike između pravog i lažnog meda.

DRŽAVA SRBIJA ĆE POMOĆI PČELARIMA: Posle izuzetno teške godine, stiže podrška iz resornog ministarstva

Prilikom kupovine najpre bismo trebali da obratimo pažnju na cenu. Najjednostavniji način da se dobije falsifikovani med jeste da se običan šećer istopi pomoću vode i pomeša sa pravim medom, na taj način falsifikovani med najlakše nađe put do kupaca na legalan način.

Foto: Shutterstock

 

Neke karakteristike prirodnog meda
 

Pčelari ističu da prirodni med nije lepljiv, da se na visokoj tempertauri karamelizuje i da će se u čaši vode zgrudvati i pasti na dno.

- Med koji je je navodno med ne može da košta 300-400 dinara jer je to nerentabilna proizvodnja. Veleprodajna, odnosno izvozna cena je u proseku od 4 evra, pa se nameće pitanje zašto bi iko od pčelara imao interes da med spakuje i prodaje po toj ceni - ističe pčelar Saša Radivojević.

Cena diktira kvalitet
 

Cena pravog meda je u proseku oko 800 din/kg u zavisnosti od vrste, dok je s druge strane cena takozvanog falsifikovanog meda od 300-400 din/kg. Pčelarima i kupcima često ide na ruku da se opredele za nižu cenu.

Ipak, to što je cena viša ne mora biti siguran znak da je med pravi, jer se ponekad dešava da se i lažni med prodaje po višoj ceni. Jedan od najlakših načina prepoznavanja lažnog meda jeste i sama gustina.

Foto:  

Kristalizacija još jedna od osobina pravog meda

Kristalizacija ili u narodu poznatiji ušećereni med još jedan je od pokazatelja da je reč o pravom medu. Takav med ne spada u kategoriju lažnih koji se mogu naći na tržištu, iako Saša Radivojević ističe da po jednoj važnoj karakteristici možete uočiti da li je ušećereni med falsifikovan.

- Kod procesa kristalizacije najbitnije je da ona bude homogena. To znači da ona mora biti ujednačena. Nije dobro ni kada je jedan deo meda ušećeren odnosno kristalizovan, a drugi providan. To je pokazatelj da je med mešan i da može spasti u kategoriju lažnog meda. Med se ušećeri zbog glukoze jer se sastoji od fruktoze i glukoze. Od njihovog međusobnog odnosa u količini zavisi intenzitet slasti meda i brzina kristalizacije.

Glukoza teži prelasku u čvrsto stanje, a pre ili kasnije svaki med će se kristalizovati. Što med više sadrži glukoze manje je sladak i brže će se stegnuti. U tom momentu med može da ostane dosta dugo osim u stanju namernog zagrevanja kada gubi svoja lekovita svojstva i postaje polutečan - objašnjava Radivojević.

PČELARI ČUPAJU KOSE, JOŠ JEDNA LOŠA GODINA: Cena od 800 dinara za teglu meda biće samo lepa želja

Strože kontrole zbog lažnog meda

Kada je reč o samoj proveri pčelara, Radivojević ističe da su počele strože kontrole SPOS-a zbog preplavljenog tržišta falsifikovanim medom.

- Krajem prošle godine na tržištu se moglo pronaći više od dve trećine falsifikovanog meda zbog loše medonosne godine. Čak se i na lokalnom nivou na tezgama mogla primetiti tek po koja tegla parvog meda, od januara su krenule dosta strože kontrole kako bi se samo falsifikovanje umanjilo - ističe Radivojević.

Foto: Pixabay

 

Borov med, prevara, tako nešto ne postoji!

Sve češće se priča i o borovom medu i njegovim lekovitim svojstvima. Pčelari, međutim, ističu da je borov med neka vrsta lažnog meda koji se pojavlju na tržištu.

- Neću pogrešiti ukoliko istaknem da je borov med neka vrsta prevare. Bor ne edukuje nektar, on ima resice slično lešniku i pčela sa njega samo skuplja polen, nema nektara da bi med od njega mogao biti napravljen, već se prodaju invertaze u koji se dodaje uljni destilant borovih iglica, pa on onda miriše na bor, iako u suštini borov med ne postoji - zaključuje pčelar Saša Radivojević.

SKUPLJI MED?! Zbog lošeg vremena, pomora pčela, za kilogram i više od 1.000 dinara




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija