• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević K. Milanović

26.11.2019

16:13 >> 17:41

VELIKI TEST OMEKŠIVAČA: Proverili smo koliko se veša može oprati sa bocom i uhvatili proizvođače u laži (Video)

Vesti

VELIKI TEST OMEKŠIVAČA: Proverili smo koliko se veša može oprati sa bocom i uhvatili proizvođače u laži (Video)

Podeli vest

* Samo jedan od sedam testiranih mirišljavih deterdženata ispunjava kriterijume ispisane na ambalaži! * To je skandal, prevara i kršenje zakona i proizvođači bi trebalo da budu kažnjeni, tvrde stručnjaci

Broj pranja označen na ambalažama omekšivača za veš tipična je prevara i mamac za lakoverne kupce, otkriva Zaštitnik potrošača!

Da li vam je ikada palo na pamet da brojite u koliko ste mašina sipali bocu omekšivača za veš ili ste slepo verovali onome što je proizvođač naveo na ambalaži? I mi smo, kao i većina potrošača poverovali istaknutoj brojci, sve dok na društvenim mrežama nismo naišli na objavu izvesne Teodore, koja je posumnjala u tačnost, i to, ispostavilo se, s razlogom.

To je nedopustivo i tržišna inspekcija, ali i sve druge nadležne institucije moraju rešiti taj problem
NOPS

- Dragi moji, došli smo do kraja eksperimenta. Jednim litrom omekšivača može da se opere prosečnih 30 mašina, umesto navedene 42. Koristila sam plavi "kokolino" i sipala 2/3 čepa, koliko je i istaknuto na pakovanju - napisala je Teodora na svom nalogu naTviteru.

Tragom Teodorine priče, redakcija Zaštitnika potrošača kupila je sedam različitih omekšivača za veš kako bismo proverili da li nas zaista proizvođači dovode u zabludu. Poštovali smo preporučeno doziranje sa deklaracije i došli do zaključka da nijedno pakovanje od litar nije dovoljno da operete veš onoliko puta koliko tvrdi proizvođač. Bilo da stavljate dve trećine čepa, pola ili ceo, nećete uspeti!

 

 

Broj istaknutih pranja sa jednom bocom varira od 25 do 38, ali nažalost potrošači koji ih koriste dobiće znatno manje opranih veš-mašina. Tako će biti bilo da perete u mašini do četiri kilograma ili onim uobičajnim do sedam kilograma veša koje se inače koriste u najvećem broju domaćinstava. Da stvar bude gora, osim što ćete dati mnogo novca, i što će vas zakinuti za broj pranja, ti deterdženti mogu biti i veoma opasni i štetni po zdravlje!

Kršenje zakona

Tako, na primer, piše da jednim litrom "bohora" možete da operete 38 mašina. Međutim, kada 2/3 čepa, kao po preporuci, stavljate u svaku mašinu, nažalost dobićete znatno manje opranih mašina, oko 30. Ništa bolje nećete proći ni ako kupujete "silan", jer ćete umesto navedenih 37 pranja dobiti samo 17 opranih mašina u koje staje do sedam kilograma veša!

Čak i ako veš perete u najmanjoj mašini do četiri kilograma broj pranja će biti svega 26. Merili smo i ambalažu "ornela", koji je navodno za 40 pranja, međutim podaci pokazuju sasvim drugačije. Ukoliko stavljate po jedan čep u svaku mašinu, koliko je na pakovanju i naznačeno, najviše možete imati svega 24 pranja. Jedini valjani, kojim zaista jednim litrom možete oprati 25 mašina kao što i piše jeste omekšivač "freš" (pogledajte tabelu).

 

 

Međutim, još gora stvar je što su proizvođači lukavo pokušali da se ograde, pa ćete broj pranja sa ambalaže jedino možda dobiti ukoliko veš perete ručno u 10 litara vode! To, napominjemo, nigde nije istaknuto na pakovanju uz navedenu brojku.

Domaći stručnjaci upozoravaju za Zaštitnik potrošača da je to ozbiljno kršenje Zakona, obmana potrošača, nepotpuna deklaracija, ali i veoma loša profesionalna praksa. Prema njihovim rečima, nadležni organi moraju pod hitno da reaguju i da kazne takve stvari, jer se potrošači ne smeju varati.

Zloupotreba poverenja

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS) napominju za Zaštitnik potrošača da je ovo tipičan primer obmane potrošača.

- To je nedopustivo i tržišna inspekcija, ali i sve druge nadležne institucije moraju rešiti taj problem. Potrošači ne smeju biti prevareni i sve ono što je istaknuto na ambalažama i deklaracijama mora biti u pakovanju. Ovo istraživanje govori potpuno suprotno. Od sedam deterdženata samo jedan ima tačne podatke na pakovanju.

Ovi proizvodi nisu jeftini, a još kada na to dobijete mnogo manje pranja nego što ste mislili da ste platili, dolazimo do ozbiljne prevare i bacanju para
Ljubomir Madžar, ekonomista

To je skandal i svi ovi proizvođači treba da budu sankcionisani zbog toga. Kao prvo, to je nepotpuna deklaracija, što je nedozvoljeno. Kao drugo, ovo je primer obmane potrošača, ali i kršenje Zakona o oglašavanju! Još gore je to što svi oni istaknu broj pranja koji se, kada okrenete poleđinu pakovanja, odnosi bukvalno na ručno pranje, a dobro znamo da danas svi omekšivače koriste za pranje veša u veš-mašini. Sve zarad borbe za tržište i što većeg profita - objašnjavaju u NOPS.

Međutim, i napominju da potrošači moraju detaljno da čitaju deklaracije i da budu obazrivi kada se kupuju ovakve stvari.

- Najveći problem je što iz deklaracije kupac ne može da utvrdi šta tačno oni sadrže, a da stvar bude gora, kod mnogih proizvođača ne može uopšte ni da se pročita, osim ako sa sobom ne nosite lupu. Isto važi i za podatke o broju pranja i načinu upotrebe. Zato kada su deterdženti u pitanju, veoma je važno da se pojača nadzor, jer je poznato da u takvim proizvodima ima najviše štetnih supstanci, ali i ovakvih vidova "mućki". Da ne govorimo tek o njihovom hemijskom sastavu i supstancama koje sadrže - dodaju u ovoj organizaciji.

 

 

Ekonomista Ljubomir Madžar smatra da je kupovina omekšivača sa lažnim brojem pranja ekonomski veoma nepovoljna i predstavlja ozbiljan udar na džep potrošača.

- Ovo nije naivna stvar i država mora da rigoroznije kontroliše ove tehnološke stvari, jer kupci ne mogu sami! Vi kada ste u kupovini nemate ni vremena, ni kapaciteta da računate i svaku stavku proveravate da ne biste bili prevareni. Isto tako, prilikom kupovine ovakvih proizvoda dolazi i do trošenja mnogo više novca. Oni generalno nisu jeftini, još kada vi platite litar omekšivača, a uz to dobijete mnogo manje pranja nego što ste mislili da ste platili, dolazimo do ozbiljne prevare i bacanja para - naglašava Madžar.

 

Što mirišljaviji to su i štetniji

Sredstva za omekšavanje veša treba što je moguće više izbegavati i ne koristiti ih u kontinuitetu duže vreme. Njihov problematičan sastav može izazvati brojne zdravstvene komplikacije, naročito kod dece. Ono što treba znati jeste da što je omekšivač mirišljaviji to je i štetniji, upozoravaju stručnjaci.

Foto: InformerDN

 

Od svih sastojaka najproblematičniji su parfemi, koji mogu biti uzrok brojnih zdravstvenih problema, posebno kada je reč o koži i disajnim organima. Mirisi mogu biti veoma štetni, mogu da izazovu kožne probleme i promene, a preterano udisanje nekih od njih može izazvati probleme sa disajnim organima, a kod dece i alergijski bronhitis. U prilog tome ide i upozorenje  na ambalaži koje upozorava kupce na štetnost ovih proizvoda.

Zbog potencijalne dodatne osetljivosti osobama sa slabim imunološkim sistemom i onima sa bolesnom jetrom preporučuje se dodatni oprez i savetovanje s lekarom pre korišćenja. S druge strane, proizvođači se u reklamama utrkuju ko ima različitije, postojanije i koncentrisanije mirise.

 

 

Trude se da omekšivači budu što mirišljaviji jer je upravo to glavni sastojak koji privlači kupce. Pored parfema, sadrže i konzervanse za produžavanje roka trajanja i svežine i brojne druge hemijske supstance.

Profesor hemije i životne sredine Petar Pfendt objašnjava da je najveći problem što omekšivači skidaju sa tkanina kalijum karbonat, pa na odeći ostaju tragovi hemikalija iz omekšivača.

- Ovi preparati skidaju kalcijum karbonat i zato daju odeći mekoću. Ali kada uklone tu supstancu, na garderobi ostaju tragovi čestica omekšivača jer se ne ispere. Zato se javljaju alergije i razne zdravstvene tegobe. Pored ovih procesa, imamo i neizostavni parfem, koji daje jak miris i dodatno omekšivače čine štetnim. Zato je najbolje da se oni nikako ne koriste i da se veš pere kao što su to radile naše majke i bake - smatra Pfendt.




TEST!

"lenor"
broj pranja na pakovanju 33
broj izmerenih pranja 23
*prema uputstvu s pakovanja stavlja se 2/3 čepa
cena boce: 252 dinara
cena jednog pranja: 11 dinara

"bohor"
broj pranja na pakovanju 38
broj izmerenih pranja 30
*prem uputstvu s pakovanja stavlja se 2/3 čepa
cena boce: 190 dinara
cena jednog pranja: 6,3 dinara

"duel"
broj pranja na pakovanju 33
broj izmerenih pranja 27
*prema uputstvu s pakovanja stavlja se jedan čep
cena boce: 244 dinara
cena jednog pranja: 9 dinara

"kokolino"
broj pranja na pakovanju 42
broj izmerenih pranja 30
*prema uputstvu s pakovanja stavlja se 2/3 čepa
*23 pranja s punim čepom
cena boce: 230 dinara
cena jednog pranja: 7,6 dinara

"ornel"
broj pranja na pakovanju 40
broj izmerenih pranja 24
*prema uputstvu s pakovanja stavlja se jedan čep
cena boce: 224 dinara
cena jednog pranja: 9,3 dinara

"silan"
broj pranja na pakovanju 37
broj izmerenih pranja 17
*prema uputstvu s pakovanja stavlja se 2/3 čepa
cena boce: 235 dinara
cena jednog pranja: 13,8 dinara

"freš"
broj pranja na pakovanju 25
broj izmerenih pranja 25
*prema uputstvu s pakovanja stavlja se jedan čep
cena boce: 190 dinara
cena jednog pranja: 7,6 dinara
Napomena: za sve omekšivače koristila se mera s pakovanja za mašinu veću od 5 kg


 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova!
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova!

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija