• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ZP/novosti

28.11.2019

16:34

POČETNA DEONICA AUTOPUTA MILOŠ VELIKI GOTOVA PRE ROKA: Od Beograda do Čačka za samo 55 minuta!

Vesti

POČETNA DEONICA AUTOPUTA MILOŠ VELIKI GOTOVA PRE ROKA: Od Beograda do Čačka za samo 55 minuta!

Podeli vest

Početna deonica auto-puta "Miloš Veliki", od Surčina do Obrenovca, koja bi trebalo da bude puštena u saobraćaj 19. decembra, biće spremna za otvaranje i pre Svetog Nikole, tvrdi glavni inženjer kineske kompanije CCCC Nemanja Mutić

Asfaltiranje svih 17,6 kilometara je završeno još pre desetak dana, a trenutno se na gradilištu obavljaju poslednje pripreme. Sa završetkom ovih radova, dužina auto-puta će biti 120 kilometara, a vozači će od Surčina do Čačka moći da stignu i za 55 minuta.

Mutić podseća da je ugovoreni rok za završetak radova 5. januar i ističe da se ne seća da je neka deonica u protekloj deceniji završena bez "produžetaka", pa čak i pre vremena.

- Petlje Surčin i Obrenovac, konstruktivni delovi puta i mosta su gotovi. Preostalo je ozelenjavanje i sađenje biljaka, radovi na signalizaciji i saobraćajnoj opremi, kao i postavljanje zaštitnih ograda za automobile i životinje. Postavljene su i instalacije, a jedino još treba sve spojiti i uključiti - objašnjava glavni inženjer.

 

 

Petlja kod Surčina nije standardna, već je sastavljena iz dve. Ima čak osam ulaza i izlaza na obilaznicu oko Beograda, sa koje će se vozači uključivati na "Miloša Velikog".

- Suštinski, svi smatraju da je izgradnja ove deonice bila lagan posao, jer je put trasiran kroz ravnicu. Ali, inženjerski gledano, na ovakvom terenu, kroz njive, uopšte nije lako graditi, jer je poseban problem odvodnjavanje, pošto put prati tok reke Save - priča Mutić.

Na celoj trasi su uz put parkirana vozila neimara iz kompanije koja je angažovana za postavljanje zaštitne ograde. Posao se obavlja lančano, a radnici su odlično organizovani. Smenjuju se jedni za drugima fazno. Mašina poput malog robota ubada šipove, a radnici zašrafljuju i zatežu šipke, koje će sprečavati vozače da skrenu sa trase auto-puta.

Na mostu, koji je bio i najzahtevniji za izgradnju, vrvi kao u košnici. Radnici u žutim prslucima, sa šlemovima na glavi. U ovom delu je već postavljena zaštitna ograda, a oni sada po betonu između leve i desne trake prelaze četkama. Objašnjavaju da ovo "šminkanje" nema samo estetsku funkciju, već da se tako pravi zaštita, koja će duže trajati.

 

 

Sa mosta se nazire gužva na Obrenovačkom putu, sa kojeg se od letos svi putnici iz Beograda uključuju na auto-put ka Čačku. Preostalo je još nekoliko dana, pa će i vozači koji koriste ovu trasu moći da odahnu. Sa nove petlje kod Obrenovca moći će da se uključe na "Miloša Velikog".

Vozači će se na novu deonicu auto-puta "Miloš Veliki" uključivati na petlji "Surčin". Oni koji krenu iz prestonice imaju više opcija. Mogu ići auto-putem Beograd – Zagreb do isključenja za Dobanovce, pa zatim na obilaznicu oko Beograda. Posle nekoliko kilometara vožnje naići će na isključenje za Čačak. Tu će se ukrštati putevi i Vojvođanima, koji stižu iz Sremske Mitrovice i Rume, kao i Novosađanima.

Oni koji stanuju na drugoj strani grada, u Kaluđerici ili Malom Mokrom Lugu, do petlje "Surčin" mogu preko Bubanj potoka. Petlje na obilaznici su predviđene i za stanovnike Petlovog brda i okolnih naselja.

Za neke od njih će možda ipak biti bolje rešenje putovanje Ibarskom magistralom, jer im je stara ruta bliža. Od decembra će i na ovoj saobraćajnici biti još manje gužve.

 

 

 
Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija