• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ZP/blic

18.12.2019

13:48

RASKRINKANA BUKING PREVARA: Evo kako su strani turisti karticama ojadili domaće hotele i agencije

Vesti

RASKRINKANA BUKING PREVARA: Evo kako su strani turisti karticama ojadili domaće hotele i agencije

Podeli vest

Neretko saznamo da su turisti na putovanjima prevareni od strane hotela ili agencije, ali sve češće čujemo primere da upravo turisti prevarom nanesu ozbiljnu štetu turističkim agencijama.

Na primer, samo jedna agencija u Srbiji je zbog prevara turista pretrpela štetu od 8.500 evra u poslednjih nekoliko meseci, a navodno su Turci i Arapi ti koji čine najveći broj onih koji "domišljato" dolaze do besplatnog noćenja.

Ovaj vid prevare prati sajt "Booking" jer turisti plate smeštaj karticom, a potom odu u najbližu banku i prijave krađu, nakon koje im novac ipak ostane na računu.

 

 

Govoreći o ovoj aferi za TV Prvu direktor "Yute" Aleksandar Seničić istakao je da najčešće iz Zapadne Evrope dolaze turisti koji vrše takve prevare.

- U Srbiji kada izgubite karticu vi snosite sve troškove od momenta prijavljivanja. Na Zapadu je to malo drugačije. Naročito naše banke koje daju uslugu naplaćivanja karticama bez prisustva fizičkog lica. Imaju izuzetno striktne i nepovoljne uslove.

Kada banka prihvati žalbu korisnika o zloupotrebi kartice ona obavesti korespodentnu banku u Srbiji da je kartica ukradena i stopira se transakcija, odnosno vaša banka traži povraćaj novca koji vam je već prebacila- objašnjava Seničić.

Prema njegovim rečima nije bilo situacija da oštećena strana uspe da povrati novac.

- Veoma je to teško. Koliko znam takvih situacija nismo imali. Banke najčešće savetuju da podnesete krivičnu prijavu protiv nepoznatog lica i na taj način pokušate da ostvarite zaradu, ali to je vrlo nepovoljna situacija za nekog ko je oštećen - kaže Seničić.

 

 

Kako dodaje u našoj zemlji ovaj problem je u znatno manjoj meri izražen nego u zemljama na Zapadu i nekim drugim zemljama, pre svega, Južne Amerike i Azije.

- To se dešava i kod nas sve ćešće. S vremena na vreme treba biti oprezan, dakle, najbolje bi bilo uzimati samo garancije a naplatu vršiti na licu mesta ukoliko je tako nešto moguće. Najbolje bi bilo da se transfer novca vrši putem bankarskog transfera. Kartice treba da služe samo kao sredstvo garancije plaćanja na licu mesta. Tako rade veliki lanci hotela - ističe Seničić i zaključuje:

- To je jedini način u ovom trenutku. Za sve one koji to ne mogu da urade moj savet jeste da isključivo primaju novac preko nekih servisa poput"Bay pay-a" ili bankarskih servisa, gde imate potpunu sigurnost takvih transakcija .

 

 

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija