• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević K. Milanović

18.12.2019

15:15

OPREZNO SA KAPSULAMA ZA PRANJE VEŠA! Boje stvari, prave rupe, iritiraju kožu, opasne su po zdravlje!

Vesti

OPREZNO SA KAPSULAMA ZA PRANJE VEŠA! Boje stvari, prave rupe, iritiraju kožu, opasne su po zdravlje!

Podeli vest

Mirišljava bombica se nije rastopila prilikom pranja, pa je na stvarima ostavila mrlje i oštetila tkaninu * Osim što su dosta skuplje od drugih deterdženata, kapsule mogu da izazovu i zdravstvene probleme

Kapsule za veš, naizgled najsavršenije i najpraktičnije sredstvo za pranje, mogu da vam oboje stvari, ali i da ih bukvalno sprže ukoliko se ne rastope dobro tokom pranja. Proizvođači ih reklamiraju kao odličnu zamenu za prašak i omekšivač, ali i kao sredstvo za skidanje fleka.

Kapsula se nije rastvorila i uništila mi je veš. Bio je obojen i neopran, a nova majica je najviše stradala
Slađana Ivanković

Međutim, ovaj proizvod može da vam donese više štete nego koristi. Najmanji problem je ako vam se veš ne opere dobro, ili se ne uklone mrlje, već je mnogo gore što oprane stvari mogu da budu ofarbane, ili sa zelenim i plavim flekama poput mastila, i što tkanina može biti nagrizena, a na sve to mogu se pojaviti i zdravstveni problemi ukoliko takve stvari dođu u dodir sa kožom ili očima (pogledajte slike).

Još jedan od problema sa ovim proizvodom koji muči mnoge domaćice je doziranje - ako ste mislili da je jedna kapsula savim dovoljna kako biste oprali punu mašinu veša kapaciteta sedam kilograma, a koje se uglavnom koriste u domaćinstvima, grdno ste se prevarili.

Foto: InformerDN

 

Ove kapsule podmiruju samo manje količine, pa je za standardne kapacitete potrebno ubaciti bar dva komada. To znatno utiče na ekonomičnost, jer pranje jedne mašine sa dve kapsule košta i po 90 dinara, što je u odnosu na običan prašak skuplje i do tri puta (pogledajte tabelu).

3puta je skuplje pranje veša s kapsulom nego sa praškom

Ako uzmete u obzir da u jednom pakovanju, u zavisnosti od proizvođača, ima samo 28 kapsula, to znači da, za prosečnu mašinu u srpskom domaćinstvu veću od pet kilograma, operete oko 14 mašina veša, odnosno duplo manje nego što je proizvođač istakao. I to po ni malo povoljnoj ceni, jer prosečno pakovanje ovog proizvoda koje ima 28 kapsula košta između 750 i 1.200 dinara.

Rupa na majici

Forumi na internetu puni su gorenavedenih tvrdnji, a Zaštitniku potrošača se obratila Slađana Ivanković, koja je sa nama podelila svoje iskustvo sa kapsulama i dokumentovala problem fotografijama obojenog i uništenog veša. Kako tvrdi, a potkrepljuje fotografijama, "arijel" kapsule potpuno su joj uništile novu majicu!

Foto: InformerDN

 

- Strašno je što ja nemam kome sada da se žalim i reklamiram ovaj proizvod. Da se razumemo, kapsule za pranje veša su sve popularnije među domaćicama i sve više se reklamiraju. Istina, cena im je znatno nepovoljnija u poređenju sa drugim vrstama deterdženta, pa sam verovala da su ujedno i mnogo kvalitetnija zamena. Izabrala sam "arijel" kao najbolje, jer se tako i reklamiraju.

Bezbedan potrošač je prioritet

 

U Pokretu za zaštitu potrošača navode da je ovo obmana potrošača i borba za što bolji plasman na tržište, na štetu kupaca.
 

- Nedopustivo je da imate proizvod koji nanosi štetu i nije dobrog kvaliteta. Nadležni, pre svega Tržišna inspekcija, moraju da budu rigorozniji kada su ovakve stvari u pitanju i da urede ovu sferu prodaje. Zaštita i bezbednost potrošača su na prvom mestu. Takođe, ovde je prekršeno i pravilo o deklaraciji, jer je ona nepotpuna.

Ne vidi se sadržaj proizvoda, niti uputstvo za one korisnike koji imaju veće veš-mašine. Pored toga, prekršen je i Zakon o oglašavanju, jer proizvod nema efekat kakav se predstavlja u reklamnom materijalu.

Uz to, cena nije nimalo niska, pa je ovo i ozbiljan udar na potrošački budžet. Ali reklama uvek odradi svoje, pošto je i njen cilj da se privuče što više kupaca, zato što se danas sve pretvorilo u borbu protiv konkurencije - navode u Pokretu.

Čak sam ih i poprilično platila, za pakovanje od 28 kapsula iskeširala sam 1.100 dinara. Ubacila sam kapsulu, zatim i beli veš, sve po redu kao što je naznačeno na pakovanju i uključila mašinu. Kada se pranje završilo, bila sam neprijatno iznenađena. Prvo sam primetila da veš ne miriše i da se ne beli.

A onda je usledio i novi šok - otkriva naša sagovornica i dodaje:

- Počela sam da izvlačim stvari i videla sam dve-tri mrljice. Pomislila sam da mi je među beli veš zalutala neka stvar u boji. A zatim sam izvadila i svoju novu belu majicu, što je obučena dva puta, a koja je posle ovog pranja bukvalno bila uništena.

Foto: InformerDN

 

Po majici je bila razlivena kapsula, plave mrlje poput mastila, i na njoj je bila velika rupa po sredini. Bukvalno kao da ju je neko spržio. Tada sam videla da se kapsula nije rastvorila i da mi je uništila veš. Bio je obojen i neopran, a ova majica je najviše stradala.

Ukoliko osoba obuče majicu ili donji veš na kojoj su ostali tragovi ovog deterdženta, može doći do kontaktne alergije, naročito kod hipersenzitivnih osoba
Dragana Višnjić, kozmetolog

Sličnu neprijatnu situaciju doživela je i Marija Lukić. Prema njenim rečima, ona je "lenor" kapsule za veš platila oko 300 dinara, za pakovanje od 14 komada, i to po akcijskoj ceni.

- Prašak je zakon i mogu ovi proizvođači da nameću šta god žele. Lepo imate mericu, sipate prašak, omekšivač i garantovano je da će se veš oprati i mirisati, bez bojazni da se uništi.

Ali kao i svaka žena, htela sam da isprobam nove proizvode i kupila "lenor" kapsule. Prošla sam kao bosa po trnju.

U mašini su bile crne stvari. Kada sam ih izvadila nakon pranja i počela da prostirem, osetila sam pod rukom nekakvu ljigavu masu. Shvatila sam da su u pitanju nerastvoreni delovi kapsule. Pre toga, isti proizvod drugih proizvođača me je takođe razočarao, jer stvari nisu bile dobro oprane.

Očigledno je da jedna kapsula nije dovoljna za punu mašinu veša kapaciteta sedam kilograma. Ako moram da ubacujem dve ili tri, to je vrlo neisplativo pranje, s obzirom na to da nas je petoro u kući i da skoro svakog dana uključim bar po jednu mašinu. Neuporedivo skuplje nego da koristim bilo koji drugi deterdžent - otkrila nam je naša čitateljka.

Opasno po zdravlje

Najgori aspekt nerastvorenih kapsula, mnogo veći od potrošenog novca i upropašćenih stvari, jeste onaj zdravstveni. Ako se potrudite i nađete način da iščitate jedva čitljiva upozorenja na ambalaži, biće vam jasno da mogu biti i te kako opasne. "Dovodi do teškog oštećenja oka. Izaziva iritaciju kože.

Štetno za živi svet u vodi sa dugotrajnim posledicama" samo su neka od upozorenja. Pored toga, preporučuje se čak i nošenje zaštitnih naočara, i ukoliko kojim slučajem sadržaj dospe u usta, proizvođači apeluju da se odmah pozove Hitna pomoć.

Foto: InformerDN

 

BREND              PRAŠAK      TEČNI DETERDŽENT     KAPSULA

Ariel                    32                     34                         84
Tide                     25                      /                         46
Lenor                   25                     30                         68
Persil                   32                     34                         84
Savex                   22                     24                         60

* cene su u dinarima
** cena za pranje 7 kg veša

Kozmetolog Dragana Višnjić objašnjava da, ako se veš ne ispere dobro, zbog hemikalija iz deterdženta na mestu gde garderoba dođe u dodir sa kožom mogu se javiti crvenilo i svrab. Ona napominje da su posebno osetljive bebe i deca.

- Ukoliko osoba obuče majicu ili donji veš gde su ostali tragovi ovog deterdženta, samim tim i hemikalija od kojih je napravljen, može doći do kontaktne alergije, naročito kod hipersenzitivnih osoba. Neophodno je dobro isprati veš, a to je posebno važno uraditi za dečiju garderobu iz razloga što njihova koža nije naviknuta na prejaka hemijska iritiranja.

Na mestima nadražaja mogu se uočiti svrab i crvenilo i to su prvi signali koji ukazuju na to da je koža iziritirana - ističe Višnjićeva.
 

Utvrditi odgovornost proizvođača

Dejan Gavrilović iz udruženja "Efektiva" savetuje da se, ako dođete u situaciju da su kapsule uništile veš, obavezno obratite trgovcu kako bi vam bila nadoknađena nastala šteta.

- Potrošač u ovakvim situacijama treba da se obrati trgovcu i da uloži reklamaciju. Uz fiskalni račun, potrebno je priložiti i slike kao dokaz nastale štete. Zatim se trgovac obraća proizvođaču i prosleđuje dokaze, jer je u ovom konkretnom slučaju odgovoran isključivo proizvođač. Prema zakonu, u prvih šest meseci teret dokazivanja je na trgovcu.

To znači da oni moraju da pošalju proizvod na ispitivanje i da dokažu da nema greške sa njihove strane. Ako se pak ispostavi da je kupac u pravu, kompanija će morati da isplati štetu nastalu zbog njihovog proizvoda. U svakom slučaju, kupci mogu da se obrate i nekom od udruženja za zaštitu potrošača kako bi smo im pomogli da ostvare svoja prava - napominje Gavrilović.

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs




 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija