• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

20.12.2019

14:17

GADOST U VAKUMU! Umesto ribanca dobila trulež, ni ispravan rok trajanja ne garantuje sigurnost?!

Vesti

GADOST U VAKUMU! Umesto ribanca dobila trulež, ni ispravan rok trajanja ne garantuje sigurnost?!

Podeli vest

Kupus je bio gnjecav, bukvalno se raspadao na dodir, a na nekim mestima je bio čak i buđav, priča Dragana M., koja je kupila pokvaren proizvod

Ako kupite "futoški kiseli kupus porodice Ćulum", nemojte se iznenaditi ukoliko, kada otvorite kesu, vidite da je ribanac buđav i užasno zaudara čak i ako je u roku trajanja.

Beograđanka Dragana M. kupila je ribanac pomenutog proizvođača, ali je umesto kupusa dobila odvratnu gnjecavu i buđavu masu koja je užasno zaudarala. Da sve bude gore, proizvod je i dalje bio u roku trajanja. 

Foto: InformerDN

 

- Svratila sam u prodavnicu da kupim kupus ribanac kako bih napravila podvarak za ručak. Uzela sam vakumirano pakovanje "futoškog kiselog kupusa porodice Ćulum", čija je cena bila pristupačna, pa nisam dalje ni tražila, već sam u korpu ubacila dva pakovanja.

Takav ribanac ima povećan broj bakterija i pitanje je koje su. Konzumiranje ovakvog proizvoda izazvalo bi gastro-smetnje, povraćanje, dijareju, nadutost
Jovana Srejić, nutricionista

Stalno čitam da se na rafovima može naći i roba sa isteklim rokom trajanja, pa iz predostrožnosti, šta god da kupujem, proverim da li je i dalje bezbedna za jelo. Tako je bilo i ovaj put.

Okrenula sam pakovanje i videla da ima još vremena do isteka roka. Kada sam došla kući, odmah sam se bacila na posao i propržila luk i meso. Međutim, kada sam otvorila prvu kesu s kupusom, doživela sam šok! Kuhinjom je odmah krenuo da se širi užasan smrad - kaže Dragana.

Raspadao se

- Kupus je bio gnjecav, bukvalno se raspadao na dodir, a na nekim mestima je bio čak i buđav. Drugu kesu nisam morala ni da otvaram, kada sam se zagledala, po boji sam shvatila da je ribanac bio identičan, ma prava katastrofa!

 

 

Odmah sam sve bacila u kantu, dva sata sam kuću luftirala da bi nestao neprijatan miris. Baš sam bila besna, najviše zato što sam bacila pare, a od planiranog ručka nije bilo ništa. Najgore od svega što je proizvod u roku trajanja, a nije dobar za jelo - ističe Dragana M. 

Greška u proizvodnji

Nutricionista Jovana Srejić objašnjava za naš list kako je došlo do toga da se ribanac pokvari.
- Budući da je rok trajanja u redu, postoji mogućnost da je došlo do greške u proizvodnji.

Kada se u procesu proizvodnje radi vrenje kupusa, normalno je da se stvaraju probiotske bakterije. Ipak, pošto se kupus ubuđao, očigledno je predugo stajao ili je stajao na previsokoj temperaturi, zbog čega je došlo do problema u procesu kiseljenja.

 

 

80 dinara košta "futoški kiseli kupus porodice Ćulum"

Čak može da se desi da je proizvođač uradio sve kako treba, ali da prilikom transporta kupus nije bio u hladnjači i da se zbog toga pokvario - napominje Srejićeva, i dodaje da konzumiranje takvog proizvoda nije bezbedno po zdravlje.

- Šta god da se desilo, dobro je da gospođa to nije pojela jer takav ribanac ima povećan broj bakterija i pitanje je koje su. Konzumiranje takvog proizvoda izazvalo bi gastro-smenje, povraćanje, dijareju, nadutost i slično - kaže Srejićeva.

Tražite da vam vrate novac i prijavite slučaj inspekciji

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS) ističu da takve slučajeve treba prijaviti nadležnoj inspekciji.

- Svaki kupac ima pravo da traži od trgovca povrat novca ukoliko kupi buđavu namirnicu jer zakon to prepoznaje kao nesaobraznost proizvoda.

Takođe, da se takve situacije ne bi ponavljale, trebalo bi prijaviti inspekciji svaki ovakav slučaj, kao i udruženjima za zaštitu potrošača - kažu u NOPS-u.

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija