• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

23.12.2019

15:28

PAZITE SE OBMANJIVAČA U "IKEI"! Na sajtu tvrde da imaju robu na stanju, a kad poručiš, dobiješ šipak

Vesti

PAZITE SE OBMANJIVAČA U "IKEI"! Na sajtu tvrde da imaju robu na stanju, a kad poručiš, dobiješ šipak

Podeli vest

Ukoliko na sajtu piše da je neki proizvod dostupan samo za onlajn kupovinu, ne znači da je zaista tako, u šta se uverila i naša sagovornica Jovana Ilić iz Beograda

Robna kuća "Ikea" obmanjuje kupce informacijama o dostupnosti proizvoda i na taj način ih, lošim i nepotpunim oglašavanjem, dovodi u zabludu!

Ukoliko želite da se o stanju nekog proizvoda informišete na sajtu, ispod svake slike ćete imati označenu cenu i njegovu dostupnost, odnosno da li ga možete kupiti u samoj robnoj kući ili pak samo putem interneta, uz opciju da stigne na kućnu adresu ili da ga podignete lično u samoj "Ikei".

 

 

Ukoliko jasno na sajtu stoji istaknuto da je proizvod dostupan, nedopustivo je da nakon završetka kupovine dobijete informaciju da ga ipak nema. To je obmana potrošača NOPS

 

Međutim, to je samo jedna štura informacija na sajtu ove švedske kompanije, jer je u praksi sasvim drugačije! Jedna od žrtava takvog oglašavanja i loše poslovne prakse poznate kompanije bila je i Jovana Ilić. Ona je htela da kupi novogodšinji poklon za ćerku, ali ni slutila nije da će bez njega ostati!

Dete ostalo bez poklona

- Redovno kupujem u "Ikei", i to uglavnom u robnoj kući, a ne onlajn. Međutim, ovog puta nisam imala izbora jer je, prema informacijama o dostupnosti proizvoda, igračku koju sam izabrala moguće pazariti samo onlajn.

Htela sam da poručim drveni krevetić sa posteljinom za lutke, jer je to ćerka poželela od Deda Mraza. Obišla sam celu prodavnicu, međutim nije ga bilo, a to su mi potvrdili i sami radnici. Ušla sam na njihov sajt i, zaista, pisalo je da ga na stanju u samoj robnoj kući očekuju tek od 31. januara do 7. februara.

Foto: Zastitnik potrošača/fotomontaža

 

Tako sam od tri ponuđene opcije za kupovinu imala dostupnu samo onlajn kupovinu - objasnila nam je Jovana, a onda i otkrila kako je dovedena u zabludu:

- Kako bez naloga ne možete da obavite porudžbinu, uredno sam ga napravila, unela sve potrebne podatke i postala registrovani član "Ikee". Obeležila sam željeni proizvod, ubacila ga u korpu, i izabrala način plaćanja.

 

 

Dobro pazite kada naručujete onlajn


Prilikom naručivanja proizvoda preko internet platforme ove švedske kompanije dobro pazite, jer se može desiti da vam se udvostruči broj naručenih proizvoda a da to i ne primetite (pogledajte sliku)!

Prema rečima Jovane Ilić, jedina sreća u nesreći što krevetića nije bilo na stanju kada je drugi put pokušala da ga poruči jeste što bi dobila i platila udvostručenu porudžbinu.
- Popunila sam sva polja, izabrala način plaćanja i krenula da potvrdim kupovinu. Iako sam izabrala jedan proizvod, koji košta 1.999 dinara, u polju za količinu automatski se pojavio broj dva.

Što je najgore, to nisam primetila odmah, već kad su mi saopštili da igračke i dalje nema na stanju.

U suprotnom, meni bi stigla dva komada, za šta bih platila 4.000 dinara. Dakle, iako ga ni prvi put nije bilo na stanju, sajt je upamtio brojku, pa je ovu prilikom drugog pokušaja samo pridodao.

Nakon što sam unela poštanski broj, na ekranu mi je iskočilo obaveštenje da trenutno nije dostupan i dobila sam opciju da probam kasnije ili izmenim narudžbinu. Bila sam razočarana, ali sam se nadala da će se pojaviti uskoro.

A onda kad sam probala i dan-dva kasnije, bila sam ljuta i osećala sam se prevarenom, jer je stajala ista poruka!

Ako ispod proizvoda imate zeleni kružić koji označava da je ta igračaka dostupna samo putem onlajn kupovine, kako je moguće da tek na završnom koraku, kada ukucate poštanski broj, dobijete informaciju da ga ipak nema? To je zaista loše poslovanje i nepoštovanje nas kupaca - razočarana je naša sagovornica.

Loša praksa

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS) napominju da je to tipičan primer loše poslovne prakse!

- To je neprofesionalnost i pružanje dezinformacija kupcima. Ukoliko jasno na sajtu stoji istaknuto da je proizvod dostupan i da se može poručiti, nedopustivo je da nakon popunjavanja podataka i završetka kupovine dobijete informaciju da ga ipak nema na stanju.

 

 

To je obmana potrošača, a samim tim i dovođenje u zabludu. Uz to, uzimaju podatke, ime, prezime, adresu, a od "kupovine" dobijete samo napravljeni nalog. To se ne sme tolerisati i nadležni organi to moraju da urede bolje, ali i da pojačaju sankcije za takvo poslovanje kompanija, naročito prilikom kupovine preko interneta - napominju u NOPS.

 

 
Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!
Politika

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!

Napad i pljačka Petra Kostića (20) pre dve noći u centru Kosovske Mitrovice nedaleko od glavnog gradskog šetališta, vrtića i osnovne škole od strane grupe Albanaca je 500. etnički motivisan napad od dolaska na vlast Aljbina Kurtija što je i najbolja slika i prilika njegovog odnosa prema Srbima i svemu što je srpsko, saopštila je danas Srpska lista.

25.04.2024

16:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija