• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K.M.

30.12.2019

14:58

"TOP ŠOP" NAVLAKUŠA! Nezakonita sniženja mamac za lakoverne, lažnim cenama obmanjuju kupce!

Vesti

"TOP ŠOP" NAVLAKUŠA! Nezakonita sniženja mamac za lakoverne, lažnim cenama obmanjuju kupce!

Podeli vest

Stručnjaci upozoravaju da su lažna sniženja grubo kršenje zakona jer proizvod ne bi smeo da bude na akciji duže nego što je trajala redovna cena, ali i da ta akcija ne može da bude dva puta zaredom

Top šop, koji posluje u okviru kompanije "Studio moderna", mesecima, pa i godinama, jedan isti proizvod promoviše da je na sniženju 50, 60, pa i 70 odsto, što ozbiljno dovodi u sumnju da li je precrtana cena zaista početna ili samo služi kao mamac za kupce.

Ovo je prekršaj koji tera kupce na lošu ekonomsku odluku i dovodi ih u zabludu
Nenad Bumbić, Zaštita potrošača

Marina Lukić iz Beograda samo je jedna od čitateljki koja nam se javila smatrajući da je reč o čistoj navlakuši i da su ekstremno snižene cene zapravo realne.

- Pre dva meseca videla sam reklamu za fen koji je navodno na popustu od skoro 70 odsto i da na sniženju košta 2.499 umesto 7.999 dinara. Učinilo mi se kao odlična ponuda, pa sam ga kupila, da bih pre nekoliko dana videla da se i dalje prodaje po toj ceni.

Malo sam istraživala po njihovom sajtu i videla da je potpuno ista fora sa dormeo ćebetom i jastukom koje se pre tri godine prodavalo sa navodnih 50 odsto popusta i da je i danas ista početna i snižena cena - ispričala nam je naša sagovornica.

Obmana kupaca

Tragom njene i još na desetine sličnih priča koje su stigle na adresu naše redakcije istražili smo top šop ponude i pronašli još niz takvih primera. Tako se komplet delimano noževa već godinu dana prodaje po sniženoj ceni od 50 procenata. Masažer i grejač se dugo prodavao navodno upola cene (3.499 umesto 7.999), a sada je na 69 odsto popusta, pa je 2.499.

 

 

Ove, kao i još niz proizvoda, nismo uspeli da nađemo da su se prodavali po početnoj ceni, bar ne u skorije vreme.

Sve radimo po zakonu

U kompaniji "Studio Moderna" kažu da posluju u u skladu sa svim zakonima Republike Srbije. 

- Našim kupcima uvek dajemo precizne informacije o cenama proizvoda, kao i dužini trajanja prodajnih podsticaja.

Poštovanjem svih zakona štitimo pre svega prava potrošača i nikada ni pod kojim uslovima namerno ne dovodimo kupca u zabludu.

Najbolji dokaz ove tvrdnje su brojni kupci i korisnici naših proizvoda i brendova širom naše zemlje, već više od 23 godine.

Stručnjaci upozoravaju da su "lažna sniženja" grubo kršenje zakona. Predsednik udruženja "Zaštita potrošaca" Nenad Bumbić objašnjava da ovakvi potezi "Top šopa" dovode kupce u zabludu i teraju na ekonomske odluke koje se mogu loše odraziti na njegov novčanik.

- Potpuno je neshvatljivo da isti proizvodi budu mesecima unazad na akcijama! Oni na ovaj način dovode potrošače u zabludu i teraju ih na lošu ekonomsku odluku - kaže Bumbić.

Slučaj za inspekciju

Naš sagovornik napominje da svaki potrošač koji je na ovaj način prevaren od strane "Top šopa" treba da prijavi slučaj nadležnoj inspekciji.

- Možda je neki kupac požurio sa kupovinom jer je mislio da taj set noževa ili fen samo ove nedelje može kupiti po sniženoj ceni, iako bi možda sledeće nedelje imao više novca ili je te nedelje novac mogao uložiti u neku mnogo potrebniju stvar. Ta prevara u oglašavanju ga je navela na lošu finansijsku odluku. Ovakve slučajeve treba prijaviti nadležnoj inspekciji da se slične situacije ne bi više dešavale - objašnjava Bumbić.

 

 

Sa njim je saglasan i predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, Goran Papović. Prema njegovim rečima, ovakvi primeri poslovanja odmah treba da se prijave tržišnoj inspekciji.

Foto: InformerDN

 

- Prema zakonu, proizvod ne bi smeo da bude na akciji duže nego što je trajala redovna cena. Isti proizvod ne sme da se nađe dva puta zaredom na akciji, to je kršenje zakona i tržišna inspekcija mora da se pozabavi tim.

"Top šop" sprovodi nepoštenu trgovinsku praksu i za to su zaprećene kazne od 300.000 do dva miliona dinara. Kupci moraju obraćati pažnju čak i na ovakve sitnice da ne bi bili prevareni, a ako se ipak to desi, treba prijaviti tržišnoj inspekciji - jasan je Papović.

Neće da prodaju proizvod, iako radno vreme još traje

Našoj redakciji javila se čitateljka koja je bila ogorčena što radnice u jednoj od "Top šop" prodavnica nisu želele da joj prodaju proizvod iako je do kraja radnog vremena imalo još čitavih 10 minuta.

- U jednom beogradskom tržnom centru ušla sam u "Top šop" prodavnicu sa namerom da kupim mop sa prskalicom za brisanje podova. Brzo sam našla proizvod koji mi odgovara, ali kako se bližio kraj radnog vremena, pogledala sam na sat da li uopšte imam vremena za kupovinu. Sat je pokazivao 10 minuta do 22 časa, pa sam požurila ka kasi.

 

 

Međutim, veoma neprijatne radnice su mi se rekle da ne mogu da kupim jer su kasu već zatvorile i napravile dnevni obračun. Zamislite bezobrazluk! Na to još su mi rekle da, ako želim mop, da se vratim sutra kada radno vreme bude u toku. Nisam mogla da verujem šta mi kažu, jer je do kraja njihovog radnog vremena ostalo još 10 minuta - ispričala nam je ona.

Ovo je takođe grubo kršenje zakona jer prema članu 43 zakona o trgovini, trgovac, osim što je u obavezi da jasno istakne radno vreme, toga mora striktno i da se pridržava.

- Tokom istaknutog radnog vremena trgovac mora obavljati rad bez izuzetaka. Prodajni objekat treba da počne sa radom u vreme koje je jasno istaknuto kao vreme početka rada i bez prekida bude otvoren sve do satnice koja je istaknuta kao kraj radnog vremena za dati radni dan.

Novčanom kaznom od 100.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako ne istakne radno vreme ili se ne pridržava označenog radnog vremena - jasno piše u pomenutom zakonu.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija