• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

10.01.2020

14:29

POZNATI BREND SE PRIDRUŽIO U OBMANI: Koliko se veša može oprati u Bosh mašini tečnim Persilom?

Vesti

POZNATI BREND SE PRIDRUŽIO U OBMANI: Koliko se veša može oprati u Bosh mašini tečnim Persilom?

Podeli vest

Kompanija "Bosch" kupcima mašina za veš poklanja tečni persil za godinu dana pranja garderobe. Ako uzmete digitron u ruke i pročitate deklaraciju shvatićete da ta količina nije dovoljna ni za šest meseci

Kompanije "Bosh" i "Henkel" zajedničkom reklamnom akcijom obmanjuju svoje potrošače obećavajući im godinu dana besplatnog pranja veša, što, ako uzmete digitron u ruke, shvatićete da je daleko od istine!

Proizvođači se vode logikom da nikome neće pasti na pamet da proverava koliko zapravo ima pranja u litru deterdženta. Ovo je slučaj za inspekciju Nenad Bumbić, Zaštita potrošača

Naime, ove dve kompanije na sva usta reklamiraju ponudu prema kojoj svaki potrošač koji do 15. februara 2020. godine kupi mašinu pomenutog proizvođača, na poklon dobija godinu dana besplatnog pranja veša "Persil" tečnim deterdžentom. I sve to bi bila veoma isplativa ponuda za sve kupce da nema jedne začkoljice!

Kada se čuje ova reklama, gledalac ili slušalac čuje samo onaj deo koji mu govori da čitavu godinu neće morati da izdvaja novac za deterdžen, što priznaćete nije malo za jednu prosečnu srpsku porodicu.

Međutim, iz reklame nećete saznati o kojoj količini deterdženta je reč. Tek kada istražite ovu ponudu po internetu, saznaćete da su procenili da je za godinu dana dovoljno da vam udele četiri boce od tri litra Persila da operete sve prljave stvari.

 

 

Reč je o pakovanjima na kojima piše da su predviđena za 60 pranja, što kad pomnožite sa četiri dobijete 240 mašina opranog veša što bi u većini slučajeva moglo da podmiri godišnje porodične potrebe. I sve bi to bilo u redu da je računica u praksi bar približna onoj do koje ste došli na prvi pogled.
 

Tačna računica

 

Naime, mašine iz Bošove ponude uz koje se deli besplatan deterdžent imaju kapacitet od devet i 10 kilograma, a ako pratite upustvo proizvođača deterdženta za doziranje, dolazite do brojke koja je daleko od pomenutih 240, a samim tim i godišnjih potreba jedne porodice.

U Nemačkoj druga priča
 

Srbija nije jedina zemlja u kojoj se uz pomenute mašine deli besplatan deterdžent. Istražili smo kakva je praksa u drugim zemljama i pronašli smo sličnu kampanju vođenu u Nemačkoj.

Tamo se kupcima poklanja deterdžent za polugodišnje pranje, a reč je o pet boca. Dakle, za dvostruko manji vremenski period nego kod nas, a dobija se flaša deterdženta više.

Ukoliko u Bošovim mašinama perete manje zaprljan veš za jedno pranje morate izdvojiti 100 mililitara deterdženta, što znači da sa četiri boce možete oprati 120 mašina. Ukoliko je reč o više zaprljanom vešu, možete oprati samo 80.

Ovo je sve pod uslovom da je voda mekša. Ukoliko je tvrđa voda, broj pranja se još više smanjuje jer je potrebno sipati više deterdženta, pa ćete za manje zaprljane stvari dobiti besplatno 80, a za više zaprljane 60 pranja.    

Nenad Bumbić predsednik Udruženja "Zaštita potrošača" ističe da je ovakve slučajeve prevare u oglašavanju treba odmah prijaviti nadležnoj inspekciji.

- Ovo je pravi primer prevarnog oglašavanja i nefer poslovne prakse! Kada se iščita deklaracija "Persila" bez problema se može izračunati da se sa četiri boce može oprati 240 mašina koje mogu da prime 4-5 kilograma prljavog veša.

Foto: Shuterstock

 

S obzirom da "Boš" mašina može da primi 9, odnosno 10 kilograma prljavog veša, to bi značilo da sa "Persilom" koji dobijate na poklon možete oprati u najboljem slučaju svega 120 mašina - kaže Bumbić i dodaje:
 

Nedopustiv potez

- Proizvođači se vode logikom da nikome neće pasti na pamet da proverava koliko zapravo ima pranja u litru deterdženta. S obzirom na cenu "boš" veš mašina, koja je dosta jača nego kod ostalih proizvođača, nije mi jasno zašto su škrtarili kad su bez problema mogli dodati još neko pakovanje "Persila" u ponudu.

 

 

PERSIL - pakovanje od 3l

NA AMBALAŽI PIŠE: ​60 pranja

MAŠINA: 9-10 kg

- manje prljav veš (meka voda) 30 pranja
- manje prljav veš (tvrda voda) 20 pranja
- više zaprljan veš (meka voda) 20 pranja
- više zaprljan veš (tvrda voda) 15 pranja

* brojka na ambalaži je istinita samo ukoliko imate mašinu kapaciteta 4-5 kilograma i perete manje zaprljan veš u mekoj vodi

U tom slučaju bi bilo teže govoriti o ovoj akciji kao o prevari. Ipak, ovo je slučaj za inspekciju, nadležni moraju odmah da reaguju - napominje Bumbić.

Sa njim se slaže i predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović koji napominje da je ovo tipičan primer obmane potrošača.

- Ovo je nedopustivo i nadležne institucije moraju da reše ovaj problem. Potrošači ne smeju biti prevareni i sve ono što je istaknuto na ambalažama i deklaracijama to mora biti u pakovanju, a ovo istraživanje govori potpuno suprotno.

Najveći problem je što deklaracije često ne mogu uopšte ni da se pročitaju, osim ako sa sobom ne nosite lupu. Isto važi i za podatke o broju pranja i načinu upotrebe. Zato kada su deterdženti u pitanju, veoma je važno da se pojača nadzor, jer je poznato da u takvim proizvodima ima najviše štetnih supstanci, ali i ovakvih vidova mućki - kaže Papović.

U kompaniji "Boš" objašnjavaju da je ova promocija u skladu sa procenom proizvođača deterdženata.
 

- Proizvođači deterdženta daju procenu koja je količina deterdženta potrebna za godišnji nivo pranja i prema informaciji koju mi imamo, ona je ista kod svih na globalnom nivou i iznosi 240 pranja. U skladu sa ovom informacijom je napravljena promotivna aktivnost.

"Boš i-DOS" mašine maksimalnog punjenja 8 do 10 kilograma u sebi imaju ugrađenu tehnologiju za precizno doziranje deterdženta i vode koji dodatno štede ove resurse - kažu u ovoj kompaniji i dodaju da su poslali dodatni upit kolegama u Nemačkoj kako bi proverili detalje tamošnje akcije.
 

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

 

 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija