• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ZP/blic

14.01.2020

17:16

UŽAS, POSKUPEĆE ČOKOLADA: Evo šta će se desiti ako se ostvare želje proizvođača kakaa

Vesti

UŽAS, POSKUPEĆE ČOKOLADA: Evo šta će se desiti ako se ostvare želje proizvođača kakaa

Podeli vest

Kockica mnogima omiljene poslastice, čokolade, uskoro bi mogla biti znatno skuplja.

Ova ne baš najsrećnija informacija proizilazi iz nedavne objave o mogućem udruženju dva najveća svetska proizvođača kakaa. Naime, Gana i Obala Slonovače iz kojih dolazi gotovo dve trećine svetske količine kakaa, već neko vreme pregovaraju o stvaranju udruženja pod nazivom COPEC (eng. Cocoa Producing Countries).

Vlasti dve zapadnoafričke države smatraju da će upravo stvaranjem svojevrsnog kartela uspeti da podignu cenu kakaa i samim time povećaju zaradu od uzgoja.

 

 

Kako prenosi Tportal, ova vredna sirovina dolazi s malih porodičnih gazdinstava, od kojih zrna kakaa po cenama koje određuju države, potom otkupljuju prekupci koji ih na veliko prodaju vlastima koje ga dalje plasiraju globalnim preprodavačima.

Tona kakaovog zrna na tržištu ovih se dana prodaje po ceni od oko 2.500 dolara, dok se vrednost svetske prodaje čokolade procenjuje na više od 100 milijardi dolara od čega Gana i Obala Slonovače godišnje uspevaju da zarade tek oko četiri milijarde. Kako bi povećali zaradu uzgajivača, koji često žive i ispod granice siromaštva, vlasti Gane i Obale Slonovače odlučile su da će od oktobra, kada počinje nova uzgojna sezona, na trenutnu tržišnu cenu naplaćivati dodatnu premiju od 400 dolara, što znači da bi zrno kakaa moglo da poskupi za oko 15 odsto.

 

 

U pregovorima s predstavnicima konditorske industrije prošlog leta dve države su predlagale da se na tržištu formira minimalna cena, od 2.600 dolara za tonu, ali prerađivači su odbili predlog tvrdeći da bi takva praksa stvorila haos na tržištu i da dovodi do netransparentnosti. Umesto toga, prerađivači znatno lakše izvodljivim rešenjem smatraju dodatnu premiju na tržišnu cenu.

Novu premiju podržali su i vodeći proizvođači slatkiša, a među njima je i švajcarski prerađivač kakaa Barry Callebaut, i američki Mars. Sličnog je stava i Mondelez, među čijim se brendovima nalaze Milka i Toblerone. Oni smatraju da je naplata premije "pravilna odluka".

 

 

Ali uprkos podršci vodećih proizvođača, većina ih ističe kako će se pomenuto poskupljenje najviše odraziti upravo na potrošače. To je potvrdio i Barry Callebaut koji navodi da s većinom svojih kupaca ima ugovore koji se temelje na tržišnoj ceni uz dodatak marže, te da će se upravo zbog toga novi troškovi jednostavno prebaciti na konditore i potrošače.

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs
 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija