• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnikpotrosaca.rs

15.01.2020

14:55

ŽIVOTI NAŠE DECE SU MANJE VREDNI? "Ikeina" komoda ubica zabranjena u Americi prodaje se u Srbiji

Vesti

ŽIVOTI NAŠE DECE SU MANJE VREDNI? "Ikeina" komoda ubica zabranjena u Americi prodaje se u Srbiji

Podeli vest

Uz milionsku odštetu, polica sa fiokama "malm" nakon smrti četvoro dece u SAD povučena je iz prodaje, ali samo sa američkog tržišta. Ostatak sveta, pa i mi, dobili smo samo upozorenje: "Opasnost od prevrtanja - nefiksirani nameštaj može da se prevrne"

 

Švedska kompanija "Ikea" mora da isplati 46 miliona dolara roditeljima deteta koje je poginulo kada je na njega pala polica iz kolekcije "malm". Dečak Džozef Dudek je imao dve godine kada se ugušio u svom domu u Kaliforniji maju 2017. nakon što se na njega srušio komad nameštaja težak 32 kilograma.

Tiplove i držače, koji su uslov za bezbednost, nećete dobiti prilikom kupovine komode. Njih morate da pazarite zasebno

On je u Americi bio četvrta žrtva Ikeine "komode ubice", kako su je mediji nazvali, zbog čega je ova švedska kompanija povukla proizvod, ali samo sa američkog i kanadskog tržišta. Širom sveta, na isti način stradalo je ukupno osam mališana, a 91 dete je povređeno.

Uprkos tragedijama u kojima su stradala deca, "Ikeine" "malm" komode i dalje se prodaju van granica SAD i Kanade. Tako se ovaj komad nameštaja može naći i u robnoj kući u Srbiji, i to u više varijanti (različite dimenzije i broj fioka). U uputstvu koje se dobija uz njih piše da mogu biti smrtonosne i opasne ako se ne pričvrste za zid. 

 

 

Tiplovi zasebno

Međutim, da licemerje bude veće, tiplove i držače nećete dobiti prilikom kupovine iako su oni uslov za bezbedno korišćenje. Njih morate da pazarite zasebno. U prevodu, ako kupite samo komodu, to znači da su vaši mališani u životnoj opasnosti. Naime, na sajtu "Ikea Srbija" pored komode "malm" piše upozorenje:

91 dete povredile su "Ikeine" komode

- Važna napomena! Upozorenje! Opasnost od prevrtanja - nefiksirani nameštaj može da se prevrne. Da se izbegne prevrtanje, ovaj komad nameštaja mora biti fiksiran za zid pomoću sigurnosnih spona koje se dobijaju uz proizvod. Različite vrste zidova zahtevaju različitu opremu za pričvršćivanje. Upotrebi onu opremu koja odgovara zidovima u tvom domu. Prodaje se zasebno!

8 dece je umrlo nakon što su na njih pale komode

Na pitanje da li su životi srpske dece manje vredni od američke, "Ikea" je odgovorila:

- Incidenti usled prevrtanja nameštaja su ozbiljan bezbednosni izazov za celu industriju nameštaja, a rešenje je pričvršćivanje komoda za zid. Bezbednost je naš apsolutan prioritet i stoga smo dodatno pokrenuli globalnu kampanju "Pričvrsti" kako bismo podigli svest o rizicima i prevenciji prevrtanja nameštaja - navode ovoj kompaniji.

 

 

Milionske kazne

Roditelji malenog Džozefa Dudeka koji su dobili odštetu od 46 miliona dolara, Džolin i Kreg i dalje su očajni zbog smrti sina. Njega je otac zatekao u spavaćoj sobi kako nepomičan leži ispod komada nameštaja, pokušao je da mu pruži prvu pomoć, ali bilo je kasno jer su povrede vrata bile smrtonosne.

6.999  dinara košta "malm" komoda sa tri fioke

- Nikada nismo pomislili da dvogodišnjak može da prevrne ormarić visok 76 centimetara i da se uguši. Tek kasnije smo saznali da je polica bila nestabilna po dizajnu. Pričamo o ovome zato što ne želimo da se desi još nekoj porodici. Naš sin bi u aprilu napunio pet godina - rekli su oni.

186 žalbi zbog prevrtanja je primila "Ikea"

 

Kako su saopštili nakon presude, Dudekovi će donirati milion dolara grupama koje rade na zaštiti dece od opasnih proizvoda.

Osim Džozefa, u Americi je stradalo još troje dece na isti način. Kamden Elis (2), Karen Kolas (2) i Ted Mekhi (2) takođe su izgubili život kada je na njih pala komoda "malm". Njihovim porodicama je "Ikea" isplatila 50 miliona dolara odštete.

Prvo upozorenje, pa opoziv

Nakon smrti dvoje mališana u Americi, "Ikea" je pokrenula kampanju u kojoj je apelovala da problematične police moraju da budu pričvršćene za zid. Međutim, kada se dogodila treća tragedija, Šveđani su 2016. godine povukli pomenuti proizvod iz prodaje, godinu dana pre nego što je nastradao Jozef Dudek. Povučeno je 29 miliona spornih komoda iz prodavnica širom SAD i Kanade. To je bilo najveće povlačenje proizvoda u istoriji ove kompanije.

 

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

 

 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija