• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ZP/telegraf

22.01.2020

18:14

NESVESNO TROŠIMO, NE ZNAMO KAKO DA PRESTANEMO: Evo šest saveta za pametno upravljanje budžetom!

Vesti

NESVESNO TROŠIMO, NE ZNAMO KAKO DA PRESTANEMO: Evo šest saveta za pametno upravljanje budžetom!

Podeli vest

Finansijski izazovi sa kojima se suočava najveći broj građana tiču se pametnog upravljanja budžetom, odnosno večitih dilema šta nam je prioritet, koliko smemo da potrošimo ovog meseca, i kako nam novac uvek "isklizne" iz ruku

Problem, kažu stručnjaci, nije u proračunu, već u nama. Potrošnja se ne dešava sama o sebe, a evo kako nas savetuje Wise Bread da budemo štedljiviji.

1. Precenjujemo svoja primanja

Prilikom upravljanja budžetom uvek imajte na umu stalnu i konzistentnu zaradu, a ne onu koju dobijate za prekovremene sate ili rad tokom praznika. Iako ova pojava može biti česta, ona ne spada u vaš osnovni budžet. Probajte da izbegavate kreditnu karticu, ali ako je to neophodno - koristite je za velike i neophodne stvari.

2. Često poričemo koliko zaista trošimo

Ako raspolažete osrednjom zaradom u toku meseca, ne isplati vam se da "odokativno" računate koliko ste potrošili, i preporuka je da češće koristite keš. Osim toga, mnogo ljudi kupuje stvari koje su preskupe za njihov standard, pa se onda "stiskaju" s novcem do kraja meseca. Ovo je još jedna greška - koliko god da vam se dopadaju, na primer, neke patike, one ne bi trebalo da imaju vrednost kao trećina vaše plate. Uvek prvo platite račune i stanarinu, ako ste podstanar.

3. Potrebna je revizija i za kućni budžet

Čak i vlada povremeno vrši reviziju proračuna. U početku, vaš budžet neće biti savršen, moraćete da kalkulišete neko vreme kako bi ste ga izbalansirali. Važno je i da povremeno predvidite nepredviđene troškove, poput popravke kola. Ako se i desi da pređete granicu budžeta zbog neke situacije, onda budite spremni da uštedite na nekim drugim stvarima koje ste do tada "lagodno" doživljavali.

4. Novac nam je nekada previše dostupan

Izrada proračuna je savršeno rešenje ako smo uvek knap s novcem. Ali, upravljanje budžetom neće magično rešiti problem prekomernog trošenja. Morate prepoznati sopstvene slabosti i limite, i biti u skladu s proračunom. Nemojte okolo šetati s mnogo gotovine u novčaniku kako ne biste pali u iskušenju u kupovini. Umesto toga, izdvojite određenu sumu koju planirate da potrošite taj dan i ne nosite sa sobom više od toga.

5. Zaboravljamo da odvojimo novac "samo za sebe"

Iako sve vreme pišemo o tome kako štedeti i pametno upravljati budžetom, ne smemo kod sebe stvoriti osećaj da se previše žrtvujemo i da sebi sve uskraćujemo. Stoga, u proračun uključite i malo novca namenjenog "rasipanju". Stručnjaci kažu da nijedan proračun nema "svetlu budućnost", ako sebi povremeno ne priredimo i malo zabave. To, na primer, može biti odlazak u bioskop.

6. Krišom "krademo" iz drugih kategorija budžeta

Proračun je samo naš, i mi odlučujemo koliko ćemo novca odvojiti za koju kategoriju. Ako smatrate da jedna stavka treba da "trpi" malo više, odluka je na vama, ali ne bi trebalo da novac namenjen osnovnim potrebama koristite za zabavu.

Ako ste na polovini meseca, a već ste premašili budžet planiran za zabavne aktivnosti, zaustavite se tu i sačekajte novu platu. Iako vam svaki put deluje kako "samo malo" oštećujete druge kategorije budžeta, na ukupnom planu to se i te kako oseti.

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju
Politika

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

23.04.2024

22:02

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija