• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

12.02.2020

14:06

OPREZ! NE FARBAJTE SE VIŠE OD PET PUTA GODIŠNJE Farbe za kosu mogu da izazovu kancer, dokazano!

Vesti

OPREZ! NE FARBAJTE SE VIŠE OD PET PUTA GODIŠNJE Farbe za kosu mogu da izazovu kancer, dokazano!

Podeli vest

Najproblematičniji sastojci ovog preparata jesu takozvani sekundarni amini, koji prilikom reakcije sa izduvnim gasovima ili duvanskim dimom postaju opasni i apsorbuju se preko kože temena u organizam

Budite oprezni sa farbama za kosu i ne koristite ih često, jer bez obzira na cenu i kvalitet, sadrže niz štetnih supstanci koje mogu da uzrokuju u i najteže bolesti.

Kada smesa u kojoj se formiralo kancerogeno jedinjenje dođe u dodir i sa temenom, postoji velika šansa da obolite od kancera
Petra Pfendt, profesor Hemijskog fakulteta

Najproblematičniji sastojci ovog preparata jesu takozvani sekundarni amini, koji prilikom reakcije sa toksičnim supstancama ili na primer izduvnim gasovima stvaraju supstancu N-nitrozamin, koji je već godinama zabranjen u kozmetičkoj industriji!

Kada ovako otrovna i problematična jedinjenja dospeju u naš organizam bilo putem vazduha ili kože, velike su šanse da dođe do kancera pluća, kože, dojke, debelog creva, jetre....

Prema rečima stručnjaka, hemikalije poznatije kao sekundarni amini, koje se ili već nalaze u farbama za kosu ili u rastvaračima boje, mogu da ostanu u kosi i koži glave godinama nakon što je naneta farba. S vremenom sekundarni amini reaguju sa duvanskim dimom i izduvnim gasovima, čime se formiraju najtoksičnija jedinjenja zvana N-nitrozamini.

Uzroci raka pluća

Šta sadrže farbe:

*amine
* N-nitrozamine
* veštačke dodatke
* toksine

 

 

Šta mogu izazvati?

* alergije
* kožna oboljenja
* perutanje kože glave
* pojava ranica po glavi
* u težim slučajevima kancer
(Dojke, kože, debelog creva, jetre...)

U prilog tome ide i veliki broj domaćih i stranih studija koje su pokazale da žene koje farbaju kosu imaju 14 puta veću šansu da obole od raka dojke, a ove jezive rezultate potvrdili su i eksperimenti na životinjama.

Najotrovnije jedinjenje

S obzirom na to da svaka treća žena i svaki deseti muškarac redovno boje svoju kosu, stručnjaci upozoravaju da bilo da izaberete da se farbate kod kuće ili u nekom od frizerskih salona, imajte na umu da čak i pri korišćenju najskupljih boja vaše zdravlje se nalazi u velikoj opasnosti.

Stoga oni savetuju da pažljivo čitate deklaraciju i sastav proizvoda, smanjite korišćenje ovog preparata i za svoju kosu uzimate boje na bazi bilja, sa prirodnim sastojcima koji neće sadržati sekundarne amine. Jer, veoma je važno da vrednost amina bude manja od dva odsto.

Profesor hemije Petar Pfendt upozorava da N-nitrozamini spadaju u prvu grupu kancerogenih jedinjenja, jer su najštetniji za ljudsko zdravlje. Naročito ako se, ističe profesor, nalaze u proizvodima koje direktno nanosimo na kožu ili u organizam.

- Sa ovakvim stvarima se ne treba igrati i svi oni koji koriste farbe za kosu moraju biti oprezni! Činjenica da se u preparatima za negu kose nalazi ovoliko štetnih jedinjenja govori da ih treba izbegavati u širokom luku, jer imaju kancerogeni sastav.

Posebno su štetne ako je naš imunološki sistem oslabljen, pa ne može na adekvatan način da odbrani organizam od štetnih supstanci
Dr Branka Grujić

Ključni problem je što, osim što su pune veštačkih dodataka i oksidansa, farbe za kosu sadrže i sekundarne amine koji, kada reaguju sa svim tim toksičnim dodacima, ili recimo duvanskim dimom i izduvnim gasovima u vazduhu, stvaraju jedinjenja pod nazivom N-nitrozamini. Pa zamislite šta se dogodi sa organizmom i kožom glave kada takvo jedinjenje unesete farbanjem - objašnjava Pfendt i dodaje:

- Kada obojenu smesu u kojoj se formiralo kancerogeno jedinjenje nanesete na kosu, a zatim dođe u dodir i sa temenom, postoji velika šansa da obolite od kancera kože, pluća, dojke, debelog creva, jetre, želuca.

Pogotovo ako ovoj vrsti ulepšavanja pribegavate jednom mesečno. Zato se savetuje svim korisnicima da pažljivo čitaju deklaraciju i sastav farbi za kosu, koriste one sa proverenim prirodnim sastojcima pod oznakom "bez amina", na biljnoj bazi.

Uzročnik kancera

Sa njim je saglasna i specijalista opšte prakse dr Branka Grujić. Ona kaže za Zaštitnik potrošača da preko kože u naš krvotok ulaze i dobre i loše supstance, kao i da do "problematičnih" reagovanja uglavnom dolazi preko preparata za negu tela i glave, kao što je u ovom slučaju farba za kosu.

Saveti:

* farbajte kosu samo pet puta godišnje
* birajte farbe na biljnoj bazi
* čitajte pažljivo deklaraciju i sastav preparata
* ne kupujte farbe koje u sebi sadrže sekundarne amine
(pogotovo one koje ga imaju više od 2%)

- Korišćenjem raznih kozmetičkih preparata preko kože u naš organizam unosimo sve i svašta, i zdravo, i nezdravo, i loše, i dobro. Bilo da su to mleka za telo, sprejevi, parfemi, farbe za kosu...

Prilikom farbanja moguće je da preko kože glave, pa čak i preko korena dlake, u naš organizam unesemo i neke supstance koje mogu loše uticati na naše zdravlje.

To je posebno štetno ako je u tom trenutku naš imunološki sistem oslabljen, pa ne može na adekvatan način da odbrani organizam od štetnih supstanci. Tada, osim alergija, perutanja kože glave, pojava ranica, u najradikalnijim slučajevima može doći i do kancera - smatra doktorka Grujić.



 
Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija