• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastinikpotrosaca.rs

19.02.2020

13:44

"ŠTEDLJIV" APARAT, A STRUJU TROŠI KAO LUD: Otkrivena prevara, evo kako proizvođači lažiraju podatke!

Vesti

"ŠTEDLJIV" APARAT, A STRUJU TROŠI KAO LUD: Otkrivena prevara, evo kako proizvođači lažiraju podatke!

Podeli vest

Pretpostavlja se da bar četvrtina električnih aparata na tržištu EU nije zaista energetski efikasna kao što je naveo proizvođač. Zbog toga se pooštravaju kriterijumi za dodelu oznaka

Čak 25 odsto proizvoda na tržištu Evropske unije ima oznaku energetske efikasnosti koja lažno prikazuje stvarne parametre.

Prema proceni Evropske komisije, uređaji troše čak 10 odsto više energije nego što bi trebalo

Proizvođači veš-mašina i usisivača pronašli su načine da varaju sistem na sličan način kao što je "Folksvagen" lažirao podatke o potrošnji goriva i zagađenju. Prema proceni Evropske komisije, uređaji troše čak 10 odsto više energije nego što bi trebalo.

 

 

Tako, na primer, na tržištu imamo usisivače koji imaju oznaku A, ali je njihova energetska efikasnost u realnoj upotrebi za G, odnosno najlošiju klasu. Jedan od većih problema sadašnjeg sistema ocenjivanja i označavanja energetske efikasnosti je to što recimo više od 60 odsto veš-mašina na tržištu ima oznaku A+++.

Pogrešne odredbe

Zbog svega toga EU planira da pooštri propise i kriterijume za dodelu oznaka. Od uvođenja sistema označavanja energetske efikasnosti uređaja, davne 1995. godine, udruženja potrošača kritikuju sistem jer misle je on više vođen potrebama industrije nego potrebama kupaca.

60 odsto veš-mašina na tržištu ima oznaku A+++

 

Čak je i pred sudom dokazano da su pojedine odredbe propisa koje je EU nametnula bile pogrešne. Evropska komisija planira da u martu 2021. počnu da važe novi, poboljšani propisi o označavanju energetske efikasnosti proizvoda.

Kako kaže Nedmetin Tokur, ekspert angažovan na projektu "EU za energetsko označavanje i eko-dizajn proizvoda", pooštriće se kriterijumi za ocenjivanje energetske efikasnosti.

Jasni uslovi

- Uslovi će bit takvi da najefikasniji uređaji koje danas imamo na tržištu neće moći da dobiju najbolju klasifikaciju A. Očekuje se da će tehnologija napredovati, tako da ćemo u doglednoj budućnosti imati i takve uređaje koji će ispunjavati nove, najstrože kriterijume - kaže Tokur.

 

 

Prema novim pravilnicima, proizvođači će morati da navode podatke o energetskoj efikasnosti na TV reklamama, oglasima na internetu i drugom promotivnom materijalu.

Planira se i da se podaci o energetskoj efikasnosti čuvaju u bazi podataka - EPREL. Ovo će omogućiti tržišnoj inspekciji da proveri da li se na proizvodu u prodaji nalazi tačna oznaka.

Aparati na proveri i u Srbiji

Srbija formira laboratoriju koja će proveravati da li su uređaji na našem tržištu zaista efikasni kao što piše na njima. Kućni uređaji označeni su od G, što je najniži energetski razred, do A+++, koji najviše štede struju i vodu.

 

 

Ubuduće će te oznake morati da potvrdi i njihov praktičan rad. Kontrolom je obuhvaćeno 12 kategorija uređaja: bojleri, mašine za pranje i sušenje veša, mašine za pranje sudova, frižideri, grejna tela, klima-uređaji, televizori, sijalice.

 

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

 

 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija