• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

21.02.2020

14:49

ELEKTRIČNI TESLA IDE U NEMAČKU: Vlasnik kompanije dobio zeleno svetlo gradiće gigafabriku

Vesti

ELEKTRIČNI TESLA IDE U NEMAČKU: Vlasnik kompanije dobio zeleno svetlo gradiće gigafabriku

Podeli vest

Američki proizvođač eletričnih automobila Tesla dobio je "zeleno svetlo" od Višeg upravnog suda Berlin-Brandenburga da nastavi krčenje

Sud je javio da je odluka konačna i da Tesla može da nastavi da krči šumu radi izgradnje svoje "gigafabrike" u blizini Berlina.

Sud je na taj način odbacio zahteve ekoloških aktivista da se definitvno zabrani seča šume, piše Dojče vele (DW).

 

 

Aktivisti za zaštitu životne sredine su prethodno, 18. februara, uspeli da isposluju sudsko rešenje o privremenoj obustavi radova na gradilištu. Sud je, međutim, tada upozorio da eko-aktivisti ne treba da shvate njegovo rešenje o privremenoj zabrani Teslinog projekta kao svoju pobedu.

Tesla je pre toga od državne agencije za zaštitu životne sredine dobio rok od tri dana da raskrči šumu radi pripreme zemljišta za izgradnju fabrike, ali su radovi zaustavljeni već drugog dana.

 

 

Lokalni aktivisti iz dve organizacije - Zelene lige Brandenburga i Asocijacije za prostorno planiranje i zaštitu vrsta u Bavarskoj - navode da će "gigafabrika 4" (GF4), koja će proizvoditi električne baterije i automobile, uticati na lokalnu floru i faunu i snabdevanje vodom.

Ilon Mask, osnivač i glavni izvršni direktor kompanije Tesla, tvrdi međutim da će GF4 trošiti daleko manje vode od uobičajene dnevne potrošnje nego što tvrde aktivisti, dodajući da šuma koja se krči "nije prirodna - već posađena za potrebe kartonske industrije i samo mali deo će biti iskorišćen za GF4, prenosi DW.

 

 

Tesla planira da započne izgradnju objekta ove godine i da krene s proizvodnjom vozila 2021. Kompanija je najavila da ima za cilj proizvodnju 500.000 automobila godišnje.

To će biti četvrta "gigafabrika" ove kompanije. Ostale su nalaze u Nevadi, Njujorku i odnedavno u Šangaju, u Kini.

 

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija