• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ZP/blic

04.03.2020

13:21

STRAH VAS JE IMAĆETE MALU PENZIJU? Sada je vreme da mislite o tome, primenite pravilo 50/30/20

Vesti

STRAH VAS JE IMAĆETE MALU PENZIJU? Sada je vreme da mislite o tome, primenite pravilo 50/30/20

Podeli vest

Pitanje koje zanima većinu zaposlenih u Srbiji jeste da li će doživeti penziju i kolika će ona biti

Sigurna i mirna starost danas je za većinu radnih ljudi u Srbiji sa prosečnim pa čak i iznad prosečnim primanjima veoma neizvesna jer je državna penzija sve dalje i sve je manja.

Ipak, na sreću, penzija iz državnog penzijskog fonda ne mora biti jedini izvor prihoda kada odete u penziju, ali se za dodatne prihode morate pobrinuti sami.

Obezbeđenje „nešto novca sa strane“ za starost zapravo nije toliko teško, ali je stvar discipline i finansijske pismenosti, piše Bizlife.

Pravilo 50/30/20.

Jedan od osnovnih finansijskih saveta jeste raspored budžeta kojim raspolažete po pravilu 50/30/20. Ova raspodela znači da se od 100 odsto prihoda, vaši izdaci dele u tri glavne kategorije: POTREBA, ŽELJA i ŠTEDNJA.

Da bi se ovaj plan realizovao neophodno je odvojiti ove tri kategorije. Dakle, 50 odsto prihoda treba potrošiti na potrebe, 30 na želje i 20 odsto treba uštedeti.

U praksi to izgleda ovako: ako vaš ukupan prihod iznosi na primer koliko i prosečna decembarska plata u Srbiji – 60.000 dinara, raspodela vašeg budžeta znači da ćete na svoje potrebe potrošiti 30.000 dinara, na želje 18.000 dinara, dok 12.000 dinara ostaje za štednju.

Potrebe su troškovi koje apsolutno morate imati u svom budžetu bez obzira na sve. U to se uklapaju troškovi poput stanovanja, komunalija, prevoza i zdravstvene zaštite. Želje su troškovi koje ste dobrovoljno odlučili da potrošite, ali koje nisu stalne. Veoma je lako pomešati želje i potrebe. Jedini način da se utvrdi da li je nešto potreba jeste da se zapitate da li biste mogli da živite bez te stvari.

Konačno, kategorija štednje ili duga je novac koji ste izdvojili za svoju budućnost ili za otplatu duga pre nego što je planiralno. Ovaj novac možete staviti u svoj lični penzioni fond (to može biti investicija za berzu, štednja u banci, uplata u doborovoljni penzijski fond, životno osiguranje i slično), piše Bizlife.

Da li je ovaj sistem pravi za vas zavisi od konkretnih okolnosti u kojima se nalazite. Pozitivna strana je što vam može omogućiti da se detaljno fokusirate na planiranje finansija. Nepostojanje 50/30/20 plana bi mogao da oteža pronalaženje načina za poboljšavanje navika trošenja.

Kritičari ovog načina trošenja ističu negativnu stranu i naglašavaju da nije prilagođen onima koji ostvaruju veće prihode, jer zahteva preveliko trošenje na potrebe, odnosno štednju i dug.

Sa druge strane, oni koji imaju niža primanja mogu da prigovore da ne zarađuju dovoljno da bi petinu prihoda ostavili za štednju. Finansijski stručnjaci, međutim, ni tada ne savetuju da se od tog pravila odustane već predlažu da se pokuša pronalaženje bolje plaćenog posla, dodatnih prihoda ili pronalaženje mogućnosti da se prihoduje od neke vrste rente.

Svakako, razmislite pre kupovine novog ajfona ili markirane tašne da li je to potreba ili želja ili bi trebalo da bude štednja, piše Bizlife.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Telekom Srbija za milion korisnika u Nemačkoj!
Društvo

Telekom Srbija za milion korisnika u Nemačkoj!

Vladimir Lučić: Kada do kraja godine startujemo u SAD, bićemo jedan od većih svetskih operatora u smislu teritorije koju pokrivamo i na vrlo realnom smo putu da srpski Telekom postane velika i uspešna globalna kompanija

16.04.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija