• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

02.04.2020

15:52

KORONA RUŠI BEZ MILOSTI: Drastičan pad cena hrane na svetskom tržištu

Vesti

KORONA RUŠI BEZ MILOSTI: Drastičan pad cena hrane na svetskom tržištu

Podeli vest

Usporavanje globalne ekonomije izazvalo je drastičan pad cena hrane na svetskom tržištu u martu ove godine, najveći od 2015, usled slabljenja tražnje za svim vrstama robe, počev od mleka pa do šecćera, prema današnjem izveštaju Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

FAO-v indeks cena hrane, globalni pokazatelj mesečnog kretanja cena korpe proizvoda u kojoj su žitarice, uljarice, mlečni proizvodi, meso i šećer, pao je u martu za 4,3 procenta, na 172,2 poena.

Ovako oštar pad je posledica uvedenih ograničenja slobode kretanja u velikom broju zemalja sveta radi zaustavljanja širenja pandemije koronavirusa, što je urušilo tražnju.

"Na pad cena uglavnom utiču faktori potražnje a ne ponude, a faktori tražnje su pod uticajem sve lošijih ekonomska perspektiva", izjavio je viši ekonomista u FAO, Abdolreza Abasijan, prenosi Rojters.



FAO je u novom izveštaju blago povećao procenu proizvodnje žitarica za 2019. godinu, na ukupno oko 2,721 milijardi tona, u odnosu na prethodnu procenu od 2,719 milijardi tona.

Cena šecćera, prema FAO indeksu, zabeležio je najveći pad od 19,1 odsto u martu u odnosu na prethodni mesec. Tome je doprinelo smanjenje potrošnje uzrokovano uvođenjem karantina u brojnih državama zbog virusa Covid-19, kao i manja potražnja proizvođača etanola usled nedavnog pada cena sirove nafte, što je izvršilo pritisak na industriju biogoriva, navodi FAO u izveštaju.

Cene uljarica i biljnih ulja potonule su za 12 procenata, zbog pada cena palminog ulja i rastuće neizvesnosti u pogledu uticaja koronavirusa na tržište.



"Cene nafte su se više nego prepolovile tokom prošlog meseca, što se u velikoj meri odrazilo na proizvođače biogoriva (skuplji nego nafta), koji su važan resurs tražnje na tržištima šećera i biljnih ulja", objašnjava analitičar FAO, Peter Toenes.

Cene mlieka su skliznule za 3,0 odsto zbog pada kotacija i usporavanja globalne uvozne tražnje za obranim i punomasnim mlekom u prahu, dok je indeks cena mesa oslabio za 0,6 posto.

Žitarice su pojeftinile 1,9 procenata, ali su cene pirinča zabležile rast treći mesec zaredom zbog pojačanih kupovina i pravljenja zaliha usled zabrinutosti zbog pandemije i najava da bi Vijetnam mogao da uvede zabranu izvoza.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija