• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

17.04.2020

13:20

DRAMATIČAN PAD PRODAJE AUTOMOBILA: Nemački auto-gigant ipak uspeo da profitira na račun rivala!

Vesti

DRAMATIČAN PAD PRODAJE AUTOMOBILA: Nemački auto-gigant ipak uspeo da profitira na račun rivala!

Podeli vest

Prodaja automobila u Evropi drastično je potonula prošlog meseca zbog rigoroznih mera ograničenja kretanja radi suzbijanja virusa Covid-19, koji je uzrokovao zatvaranje automobilskih predstavništava od polovine marta i desetkovao kupovine vozila

Evropsko udruženje proizvođača automobila, ACEA, saopštilo je danas da su nove registracije automobila “zabeležile dramatičan pad” od 55 odsto, na 567.308 jedinica, prenosi agencija AP.

Ovaj pad je čak gori nego tokom globalne finansijske krize 2008/09, koja je pokrenula šestogodišnji sunovrat kupovine vozila. Najveći pad tokom te krize zabeležen je u januaru 2009. godine, kada je prodaja potonula za 27 procenata.



Zbog pandemije korona virusa, potrošači širom sveta, pa i u Evropi, suočeni su sa ekonomskom neizvesnošću budući da su svedoci ogromnog pada nacionalnog bogatstva, industrijske proizvodnje i trgovine. Sve to utiče na zapošljavanje i plate, čak i ako se u većini zemalja aktiviraju programi pomoći tokom privremene nezapslenosti. Obustave proizvodnje evropskoj autoindustriji pogodile su 1,1 milion radnih mesta i smanjile proizvodnju za najmanje 1,2 miliona vozila do kraja prošlog meseca, pokazuje statistika ACEA.

Prihodi autoindustrije čine 7,0 procenata BDP-a Evropske unije.

Italija, prva zemlja u Evropi koju je pogodio korona virus, pretrpela je najgori pad prodaje automobilskog sektora od čak 85 odsto, na samo 28.326 novih registracija automobila u martu.

Potražnja je opala i u Francuskoj, za 72 posto, i Španiji, za 69 procenata.

U Nemačkoj, koja je u dužem period izbegavala uvođenje strogih ograničenja zbog pandemije, pad prodaje je bio manje ekstrema i iznosio je 38 posto.



Tokom prvog tromesečja, broj registracija putničkih automobila u Evropi bio je manji za četvrtinu.

Proizvođači vozila za masovno tržište su pretrpeli najveći udarac - prodaja Fijat Krajslera je pala za 77 posto, PSA grupa je registrovala pad od 68 odsto, a Reno 64 procenta.

Nemački Folksvagen je prošao nešto bolje sa padom od 46 post, a na račun pada prodaje rivala čak povećao svoj tržišni udeo za gotovo 5,0 procenata na 29 odsto, navodi AP.

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija