• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ZP/blic

22.04.2020

10:30 >> 09:38

CENA NAFTE ISPOD NULE, ALI GORIVO MORA DA SE PLATI: Evo šta će se desiti, kada će u Srbiji da pojeftini

Vesti

CENA NAFTE ISPOD NULE, ALI GORIVO MORA DA SE PLATI: Evo šta će se desiti, kada će u Srbiji da pojeftini

Podeli vest

Iako je istorijski pad cena nafte u ponedeljak doveo do toga da je njena vrednost negativna, nemojte očekivati da će vam uskoro neko platiti da napunite rezervoar gorivom

Tačnije, nemojte očekivati da će se to ikada dogoditi. Ono što se u Srbiji može dogoditi jeste da gorivo pojefitini i to od juna jer se, kako tvrde poznavaoci, cena nafte sa svetskih berzi na cene u Srbiji preliva oko dva mesec kasnije.

Cena američke sirove nafte (West Texas Intermediate - WTI) koja je u ponedeljak pala na minus 37,6 dolara za barel, dan posle se u nekoliko navrata oporavljala i dolazila do nule. U blagom plusu nalazila se vrlo kratko, da bi potom opet kretala naniže do minus oko pet dolara za barel.

 

 

Ovakav sunovrat cene nafte nije se dogodio od 1947. godine od kada postoji trgovina fjučersima, a razlog, najednostavnije rečeno, je mala tražnja za gorivom zbog korona krize s jedne strane i prevelika proizvodnja nafte s druge. Takav disbalans doveo je praktično proizvođače u poziciju da ne nemaju način da skladište robu i da kupcima plaćaju da je otpreme i kupe.

Kako će ovakva dešavanja uticati na tržište u Srbiji?

Zbog pada cene nafte na svetskom tržištu, gorivo je u Srbiji od februara pojeftinilo za više od 20 dinara po litru.

Govoreći o aktuelnom drastičnom padu cene nafte, domaći poznavaoci veruju da je to kratkotrajni trend, a posebno imajući u vidu nedavnu odluku članica OPEK. One su naime, kako bi zaštitile cenu nafte postigle dogovor da od maja smanje dnevnu proizvodnju za 10 odsto. Odluka bi bila na snazi i u junu.

 

 

Kao dodatni argument da nema razloga za paniku, navode činjenicu da cene WTI nafte za isporuku u junu iznose 22 dolara po barelu.

Udruženje naftnih kompanija Srbije: Kod nas stabilno i niske cene

Globalno tržište nafte je pod velikim udarom zbog aktuelne situacije, komentariše generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović i dodaje da je u Srbiji snabdevanje stabilno i da će u dužem periodu potrošači moći da kupuju gorivo po niskim cenama.

Od početka marta do početka aprila prodaja goriva u našoj zemlji opala za više od 50 odsto i to: benzina 53 odsto, dizela 47 odsto i 57 odsto TNG-a.

Takođe, cene su u Srbiji od januara pale za oko 20 odsto: dizela za 25 dinara, benzina za 20, a TNG za oko 15 dinara.

Na većini pumpi u zemlji cena benzina 95 je pala ispod 130 dinara za litar, a dizela ispod 140 dinara, dok se auto gas prodaje po ceni od oko 70 dinara.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Dodik jasno poručuje: U Srebrenici se nije dogodio genocid!
Politika

Dodik jasno poručuje: U Srebrenici se nije dogodio genocid!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da se Republika Srpska prema događajima u Srebrenici uvek odnosila kao prema mestu gde je počinjen zločin, ali da nije tačno da je počinjen genocid, jer definicija genocida nije ispunjena ni u delovima u Srebrenici.

18.04.2024

12:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Završena obdukcija roditelja koji su ubili decu pa skočili u smrt! Evo koje supstance su pronađene u krvi Lava i Martine!
Hronika

Završena obdukcija roditelja koji su ubili decu pa skočili u smrt! Evo koje supstance su pronađene u krvi Lava i Martine!

U telima Lava P.S. (25) i njegove dve godine mlađe supruge Martine P.S. pronađeno je da su imali alkohola u organizmu. Iz zapisnika o hemijsko-toksikološkim analizama uzoraka koji su uzeti od njih dvoje, proizilazi da je kod oboje, pored alkohola, u organizmu pronađeno i prisustvo lekova protiv bolova, povišene telesne temperature i kašlja, kao i njihovih metavolita.

18.04.2024

09:20

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija