• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

07.05.2020

18:39

STRAH OD KORONE ZATVORIO GRANICE: Fijasko svetske turističke privrede, žestok pad do 80 odsto

Vesti

STRAH OD KORONE ZATVORIO GRANICE: Fijasko svetske turističke privrede, žestok pad do 80 odsto

Podeli vest

Broj međunarodnih turističkih dolazaka mogao bi da padne za 60 do 80 odsto ove godine zbog pandemije korona virusa, objavila je Svetska turistička organizacija (WTO), srezavši oštro svoju prethodnu prognozu

Ograničenje putovanja i zatvaranje aerodroma i državnih granica širom sveta radi suzbijanja virusa Covid-19 gurnuli su su međunarodni turizam u najgoru krizu od 1950.dodine kada je počela da se vodi ova evidencija, navodi se u saopštenju te organizacije UN, prenosi Gardijan.

Međunarodni dolasci turista opali su u prva tri meseca ove godine za 22 posto, a samo u martu za 57 procenata, pri čemu su najveći pad zabeležile Azija i Evropa, napominje ova organizacija sa sedištem u Madridu.


"Svet se suočava sa neviđenom zdravstvenom i ekonomskom krizom. Turizam je teško pogođen, a milioni radnih mesta su u riziku u jednom od najintenzivnijih sektora privrede", kaže generalni sekretar WTO Zurab Pololikašvili.

Najteže posledice, otkako je izbila epidemija krajem 2019. godine u Kini, pretrpele avio-kompanije jer je većina letova obustavljena, ali štete trpe i hotelijeri, organizatori krstarenja i turistički operateri.

WTO je početkom godine prognozirala da će međunarodni turizam zabeležiti rast od tri do četiri posto 2020. godine, ali je zatim preinačila svoju procenu krajem marta, predviđajući pad od 20 do 30 odsto.



Sada poručuje da će pune razmere pada međunarodnog turizma zavisiti od trajanja ograničenja putovanja i zatvaranja granica.

Prema najboljem scenariju, ukoliko ograničenja putovanja počnu da se ublažavaju početkom jula, međunarodni turistički dolasci mogli bi da padnu za “samo” 58 procenata, a ako ove restriktivne mere budu ukinute tek početkom decembra, pad će biti veći od 78 posto, prenosi Gardijan.
Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs
PROČITAJTE JOŠ

ODMOR U SRBIJI NEMA ALTERNATIVU: Turoperatori se pripremaju za domaće goste, očekuju podršku države

GRČKA OTVARA VRATA ZA TURISTE IZ SRBIJE: Zeleno svetlo za još tri zemlje, neće goste iz Zapadne Evrope?!

SVA PUTOVANJA DO 31. MAJA SE OTKAZUJU: Agencijama stigla nova preporuka, karantin još traje!




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija