• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević K. Milanović

10.06.2020

17:01

CENA NIJE MERILO KVALITETA! ZAŠTITNIK OTKRIVA: Evo koje su pelene pale na ispitu upijanja!

Vesti

CENA NIJE MERILO KVALITETA! ZAŠTITNIK OTKRIVA: Evo koje su pelene pale na ispitu upijanja!

Podeli vest

Ispitali smo četiri poznate marke pelena koje se prodaju na našem tržištu, mereći koju količinu tečnosti mogu da upiju, a da ostanu suve. Ispostavilo se da cena nije merilo kvaliteta

Roditelji, pelene za bebe nikako ne birajte prema ceni i popularnosti, već po ispunjavanju kriterijuma koji su bitni za zdravlje najmlađih! Prema rezultatima testa koji je sproveo Zaštitnik potrošača, pokazalo se da najskuplje pelene nisu i najbolje za vaše dete, bar kad je reč o moći upijanja i propustljivosti.

Važno je da roditelji izaberu najbolje pelene, i to one koje imaju najveću moć upijanja, kako bi bebina guza bila što duže suva
Dr Saša Milićević, pedijatar

Izabrali smo četiri najpopularnije robne marke poznatih proizvođača koje se koriste kod nas! U jednoj drogeriji kupili smo "pampers", "violetu", "pufis" i "ivi bejbi".

Izabrali smo četvorku, namenjenu za decu koja imaju više od 11 kilograma, i isprobavali njihovu moć upijanja. Neke su "pale" već nakon dva decilitra sipane tečnosti, a najveći broj pelena svoj kvalitet je pokazao kada su bile potpuno natopljene (pogledajte slike).

Sve pelene smo postavili u položaj kao da su obučene detetu. Ispod svake smo postavili belu papirnu podlogu, koja je simulirala garderobu, kako bismo tačno znali kada je pelene propustila.

Uzeli smo obojenu tečnost i ravnomerno i polako sipali prvi decilitar. Nije bilo nekih većih promena, osim razlike u vremenu upijanja. Najbrže su tečnost upile "pampers" i "violeta", dok je taj proces kod "pufis" i "ivi bejbi" pelena trajao duže.

Nakon nekoliko minuta sipali smo i drugi decilitar. Bilo je evidentno da pelene sporije upijaju tečnost nego posle prvog sipanja. Tako je na primer "pufis" duplo sporije upijao dodatnu tečnost od ostalih, koja se zadržavala na površini. Slično su se sa ovom količinom vode ponašale i pelene "ivi bejbi". Najbolje u ovom drugu krugu pokazale su se pelene "violeta", a iza njih "pampers".

Korak po korak

Ponovili smo isti proces i treći put. Tu je već nastao prvi problem, jer su pelene daleko sporije upijale, gotovo da više nisu mogle da primaju ni kap tečnosti, a svaka se ponašala različito. Kod "pampersa" se tečnost zadržavala na sredini, kod "violete" je upijanje išlo sporije, ali ravnomerno celom dužinom. Kod "pufis" pelene sredina je bila puna vode i sve je odlazilo sa strane, dok "ivi bejbi" nije mogla uopšte da upije vodu koju smo dodali.

Došli smo do trenutka kada smo na pelene sipali i četvrti decilitar vode. Tu je razlika u kvalitetu bila mnogo drastičnija i naoko vidljivija. "Violeta" je tečnost upijala sporo, ali već nakon minuta površina pelene bila je gotovo suva. Sve druge pelene imale su problem da upiju tečnost i ostanu suve po površini.

10 dinara je razlika u ceni najskuplje i najjeftinije pelene

Najlošije su se pokazale "pufis" i ivi bejbi". Kod prvih deo pelene koji ide na bebinu guzu bio je natopljen i poprilično mokar, a što je još gore - tečnost se slivala pozadi i pretila da probije na podlogu, a "ivi bejbi" nije mogla više da prima tečnost i pelena je polako počela da popušta sa strane.

Došli smo i do kraja našeg testiranja kada smo sipali još jedan decilitar tečnosti, odnosno peti po redu. Opet polako i ravnomerno, ali pelene nisu mogle više da upijaju.

Ko je prvi popustio

"Pampers" je propustio na podlogu i površina cele pelene bila je vlažna. "Violeta" je takođe mnogo sporije upijala tečnost, delovalo je kao da nema više mesta i bila je znatno natopljena, ali je deo koji ide do kože bebe preko stomaka i guze i dalje bio gotovo potpuno suv.

Voda u "pufisu" slila se potpuno u zadnji deo pelene i ostala na površini jer nije mogla da upije toliku količinu. U "ivi bejbi" voda se još više nakupila i bukvalno krenula da izlazi još većom brzinom po rubovima pelene i probija na površinu. Nakon nekoliko minuta probio je i "pufis", a onda je popustio i "pampers".

Nakon što smo testirali i uverili se u moć upijanja pelena za decu, izmerili smo i njihovu težinu kada su natopljene. Najlakša je bila pelena "pampers" od 754 grama, a najteža "pufis", koja je merila 895 grama (pogledajte grafiku).

Foto: Zaštitnikpotrošača.rs

 

Domaći stručnjaci upozoravaju roditelje da pelene biraju pažljivo i da čitaju deklaraciju i sastav, jer pelene mogu izazvati iritaciju kože, ali i ozbiljne infekcije kod mališana. Prema njihovim rečima, cena nije merilo za kvalitet i najbolje bi bilo isprobati svaki brend da biste se uverili koji najviše odgovara vašem detetu. Najvažniji kriterijum za odabir pelena je unutrašnji upijajući deo koji ide do kože mališana, jer što je on duže suv, to su i manje šanse da dete dobije osip.

DR MILIČEVIĆ: ŠTO SUVLJE TO BOLJE

Pedijatar Saša Milićević objašnjava da mokre pelene kod mališana mogu izazvati ozbiljne iritacije i infekcije, zbog čega je najvažnije izabrati one koje će najduže ostati suve.

- Veoma je važno da pelena ostane što duže suva iznutra, jer ako to nije slučaj, može biti opasno po dete. Ukoliko je bebina guza duže vreme u mokroj peleni, može doći do iritacije, osipa, ali i stvaranja ranica i ekcema.

Ta mesta postanu crvena i počnu da svrbe mališane. Nekada se čak nežna i osetljiva dečija koža zbog ovoga inficira bakterijama ešerihija koli ili stafilokokom. Vlažan, topao i zatvoren prostor, poput pelene koja je mokra, idealno je mesto i za razvoj kandide - kaže Milićević i upozorava:

- Kod dece sa osetljivom kožom, pogotovo devojčica, u težim slučajevima može doći i do infekcije mokraćnih puteva. Prvi simptomi su peckanje pri mokrenju i temperatura, a ako se to dogodi, jako je važno da odmah odete kod doktora koji će bebi propisati antibiotik.

Zbog svega navedenog vrlo je važno da roditelji izaberu najbolje pelene, i to one koje imaju najveću moć upijanja, kako bi bebina guza bila što duže suva - savetuje Milićević.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Brnabić: Rezolucija o Srebrenici nametanje najteže kvalifikacije Srbiji i narodu, ali to neće oslabiti Vučića - narod vidi koliko se bori!
Politika

Brnabić: Rezolucija o Srebrenici nametanje najteže kvalifikacije Srbiji i narodu, ali to neće oslabiti Vučića - narod vidi koliko se bori!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je danas da se sve što se dešava sa nasilnim guranjem tzv. Kosova u Savet Evrope i rezolucije o genocidu u Srebrenici, nameće čitavoj Srbiji i srpskom narodu a da u tome deo opozicije vidi "šansu i sreću" samo zato što misle da će time oslabiti predsednika Aleksandra Vučića.

24.04.2024

12:17

Udruženi pritisak! Kandićeva seje zlo sa ekstremistima iz BiH! Prljava kampanja za rezoluciju o Srebrenici!
Politika

Udruženi pritisak! Kandićeva seje zlo sa ekstremistima iz BiH! Prljava kampanja za rezoluciju o Srebrenici!

Društvo za ugrožene narode, Memorijalni centar Srebrenica i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, čiji je osnivač Nataša Kandić, u pismu upućenom svim državama članicama Ujedinjenih nacija pozivaju sve ambasadore zemalja članica UN da glasaju za podršku sramnoj rezoluciji Generalne skupštine kojom bi se, kako se navodi, "11. juli proglasio Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine".

24.04.2024

12:11

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija