• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ZP/Telegraf biznis

26.06.2020

18:14

NARUČILI STE ROBU, A ONA NIKAKO DA DOĐE? Evo šta vam je činiti, kako da vratite svoj novac

Vesti

NARUČILI STE ROBU, A ONA NIKAKO DA DOĐE? Evo šta vam je činiti, kako da vratite svoj novac

Podeli vest

Kako je korona počela da se povlači, isplivali su mnogi problemi naših potrošača, a jedan od najčešćih prigovora koji su dobijale organizacije za njihovu zaštittu, ticale su se toga što kompanije ne isporučuju robu u ugovorenom roku, ne odgovoraju na pozive, mail-ove i ne vraćaju novac

Prema našim saznanjima, prigovori su se odnosili na period vanrednog stanja ali su se nastavili i posle. Kako nam je rečeno, u kontinuitetu da se pojavljuju potrošači sa prigovorima da je probijen rok isporuke, koji je ugovoren, ili zakonski rok isporuke.

- Uplatili su novac, a sada ljudi pitaju kako da vrate novac ili da dobiju proizvod - kaže nam Marko Dragić pravni savetnik u Nacionalnog organizaciji potrošača Srbije (NOPS).

 

 

Kako nam objašnjava, većina trgovaca nije uspevala da ispoštuje zakonski rok koji je predviđen, a to je rok od 30 dana, nisu mogli da ispoštuju da dostave proizvod, što je naišlo na nerazumevanje potrošača, piše Telegraf Biznis

- Potrošači su nezadovoljni, a jedina opcija jeste da se obrate pismenim putem trgovcu ili pružaocu usluge da traže povraćaj novca ili raskid ugovora. Druga opcija je da se obrate tržišnoj inspekciji i navedu da je kompanija prekršila poslovnu praksu. Savet je da imaju razumevanja i strpljenja jer nije realno da se sve ispoštuje - navodi Dragić.

S druge strane, ističe, i kompanije nisu morale da prihvataju i nije trebalo da prihvate porudžbine ukoliko im je bilo jasno da nije realno da se svima isporuči.

- Zašto uzimaju toliko porudžbina, a znaju da nemaju kapaciteta ni mogućnosti da ispune zahteve? I zašto uzimaju novac - pita on.

Кoja su vaša prava i kako postupati u ovoj situaciji?

Zakonski rok za isporuku je 30 dana, osim ako nije ugovoren drugi rok. Prodavac je dužan da na ispravama koje prate robu (potvrda o porudžbini i sl.) jasno navede rok isporuke. Ukoliko navedeni rok nije ispoštovan ugovor se raskida, osim ako potrošač ne ostavi trgovcu dodatni rok za ispunjenje obaveze i o tome ga jasno obavesti.

 

 

U slučaju da se obaveza ne izvrši ni u naknadno ostavljenom roku, ugovor se takođe automatski raskida. U slučaju raskida, trgovac je u obavezi da potrošaču vrati novac u roku od 3 (tri) dana.

Šta treba da preduzmete?

Ukoliko imate sličan problem, neophodno je da trgovca pisanim ili elektronskim putem (najbolje putem mail-a) obavestite da je ugovor o prodaji robe raskinut zbog nepoštovanja roka isporuke, u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti potrošača. U obaveštenju se pozovite na broj porudžbine ili drugi podatak koji ste dobili prilikom naručivanja robe.

Ukoliko želite, možete ostaviti broj računa na koji želite da vam se uplati novac, kako bi se procedure oko povraćaja olakšale i ubrzale. Ukoliko trgovac ne vraća novac u zakonskom roku od 3 dana, ukoliko ne možete da stupite u kontakt sa njim, o svemu treba obavestiti nadležni inspekcijski organ.

 

 

Prema našim informacijama, žalbe su se posebno odnosile na jednog proizvođača nameštaja, koji je uzeo i milionsku svotu unapred, a nije isporučio robu.

Dodatno, u našem zakonodavstvu nema zvaničnih propisanih kazni, osim gorenavedenih rešenja, odnosno da je adresa tržšišna inspekcija koja može da kazni za nepoštovanje poslovne prakse. To bi moglo da košta trgovca od 300.000 do dva miliona dinara.

Druge zemlje su to počele da rešavaju na drugačiji način pa je tako Grčka uvela drakonske kazne. Za one koji nisu isporučili robu kazna je od 330.000 evra pa gore. Grci su se žalili da uglavnom nisu dobijali naručene telefone, tehniku, belu tehniku...

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija