• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ZP/B92

29.07.2020

12:03

ODLUČILI STE SE ZA MORATORIJUM? Ovo su tri opcije koje vas očekuju po negovom završetku

Vesti

ODLUČILI STE SE ZA MORATORIJUM? Ovo su tri opcije koje vas očekuju po negovom završetku

Podeli vest

Ne želeći da rizikuje krizu finansijskog sistema, Narodna banka Srbije donela je odluku o dvomesečnom moratorijumu na plaćanje rata kredita.

O tome koji su zajmovi u pitanju, koje su mogućnosti ponuđene i kako izabrati najoptimalniju opciju za TV Prva govorio je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić.

"Svi krediti i kreditni proizvodi mogu da budu u moratorijumu, to je odluka Narodne banke Srbije kao jedna od mera da se ojača likvidnost i privrede i građana", kaže Vasić.

 

 

Dodaje da misli i da novi moratorijum neće biti problem u smislu da banke to mogu da podrže i iznesu.

Kada su u pitanju saveti, Vasić kaže da svaki klijent treba da vidi šta je to što je za njega najpovoljnije - da li je to novac koji mu je sada potreban, kakva su njegova očekivanja što se tiče pozicije i plate u budućnosti, da li je njegovo radno mesto sigurno itd.

"Na osnovu toga treba da proceni da li treba da nastavi da plaća svoje obaveze ili treba da napravi zastoj u otplati", objašnjava Vasić.

Na internet adresama banaka biće postavljene sve informacije koje su ljudima potrebne da donesu odluku.

"Siguran sam i da će banke preuzeti inicijativu i da kontaktiraju klijente mejlom ili na neki drugi način", kaže Vasić.

Ukoliko neko želi moratorijum, nema potrebe da se javlja banci, već će to ići po automatizmu. Ako ne želi, treba da se javi.

 

 

Postoje tri mogućnosti nakon moratorijuma.

Jedna od osnovnih opcija jeste ako ste novac potrošili u međuvremenu, a taj novac mora da se nekako raspodeli na period dok još traje kredit. Ta kamata koja je redovna kamata, a nastala je u ova dva meseca, linearno se raspoređuje na ostatak vremenskog perioda kredita i plaćate još 10 dana dodatno taj kredit.

Druga opcija je ako imate da platite za kamatu za dva meseca, platićete kamatu, a vremenski period kredita će se produžiti za 60 dana zbog glavnice koja je ostala neplaćena.

Treća opcija je ako niste potrošili novac ni za kamatu ni za glavnicu, kada istekne moratorijum 31. septembra možete banci platiti obe rate odjednom i nastaviti da plaćate isto kao i pre moratorijuma.

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija