• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

12.08.2020

12:00

KAKO DA POBOLJŠATE SVOJE FINANSIJE? Ovo je 10 načina da vam ostane više para

Vesti

KAKO DA POBOLJŠATE SVOJE FINANSIJE? Ovo je 10 načina da vam ostane više para

Podeli vest

Mnogo je mogućnosti za uštedu, neke su jednostavne, druge malo komplikovanije, ali na kraju krajeva sve zavisi samo od vas

Zaštitnik potrošača predstavlja vam deset relativno jednostavnih "trikova", koji će omogućiti da vam u novčaniku ostane više para. Probajte, nije tako teško kao što će se na prvi pogled možda učiniti... 

1. KUPUJTE U HIPERMARKETIMA
Realno, nema razloga da svaki čas trčite do obližnje prodavnice po hleb, mleko i ostale namirnice, koje su vam svakodnevno neophodne. Mnogo je jednostavnije i, što je najvažnije jeftinije, otići jednom nedeljno ili dva puta mesečno u neki hipermarket i kupiti većinu stvari koje će vam zatrebati između dve posete prodavnici.
Problem je, međutim, što se u hipermarketu mnogi zaborave pa kupuju i šta im treba i šta im ne treba, ali i za to postoji rešenje: spisak. Pre polaska tačno naznačite stvari zbog kojih idete u kupovinu i od spiska ne odstupajte, osim naiđete na neki baš veliki popust. 

2. ČEKAJTE AKCIJE
Sve namirnice koje periodično kupujete, poput kućne hemije, sredstava za higijenu, grickalica, sokova... pre ili kasnije će se naći na akciji. Zato, ako imate marku koju stalno kupujete, slobodno sačekajte da njena cena bude umanjena i kupite dovoljnu količinu da vam potraje do sledeće akcije.

3. KUPITE 50E OD PLATE ILI PENZIJE
Ovo, naravno, ukoliko ste u mogućnosti, odnosno ako vam najveći deo primanja ne ode odmah na hranu i račune. Caka je u tome da ćete tih 50 evra (ili koliko god već kupite) teže potrošiti nego njihovu dinarsku protivvrednost. Ključnu ulogu u tome ima psihologija, s obzirom na to da u ovom slučaju do kupovine morate da obavite dva koraka (menjanje evra i plaćanje), dok je sa dinarima sve mnogo lakše - prosto zavučete ruku u džep, izvadite pare i platite.

4. TEGLA ZA SITNIŠ
Izgleda smešno, ali deluje... Bukvalno svakog dana ostaju vam nakon raznih kupovina kovani apoeni od dinar, dva, pet ili deset. Na njih često zaboravimo, pa ih čak i zaturimo, a kada bismo ih odmah ubacivali u kasicu ili neku teglu, stvar bi bila sasvim drugačija. Na ovaj način, mesečno biste mogli da odvojite sa strane i po nekoliko stotina dinara. Pa puta 12 meseci... 

5. REFINANSIRAJTE OBAVEZE 
Ukoliko ste se u banci zadužili korišćenjem dozvoljenog minusa i kreditne kartice, imajte u vidu da je gotovinski (refinansirajući) kredit mnogo jeftinija opcija. Trenutno, većina banaka ove zajmove, ukoliko se uzmu na 12 ili 18 meseci nudi sa kamatnom stopom koja se kreće između osam i 15 odsto na godišnjem nivou, dok su, primera radi, kamate na dozvoljeni minus u pojedinim bankama i do 35 odsto.

6. UZMITE JEFTINIJE ODRŽAVANJE RAČUNA
U mnogim bankama raspon mesečnih troškova za održavanje računa je popriličan, pa prelaskom na jeftiniji paket usluga možete mesečno da uštedite i po 300-400 dinara. A, po pravilu, taj paket će vam biti sasvim dovoljan, jer razlike u uslugama i nisu tako velike (npr. nemate SMS obaveštavanje o transakcijama ili umesto "viza" kartice imate "dinu" i slično).

7. PROPUSTITE PONEKU VOŽNJU KOLIMA
Računica je prosta: ukoliko svakog meseca propustite samo tri vožnje kolima na relaciji od tridesetak kilometara (15 tamo, 15 nazad), godišnje ćete uštedeti 10.000-15.000 dinara, zavisno od toga koliki vam je automobil "potrošač". A, o blagodetima po zdravlje zbog više pešačenja da i ne govorimo. 

8. ŠTEDLJIVE SIJALICE
Ove sijalice troše pet puta manje struje nego regularne, a mnogo duže i traju. Dakle, prednost im je očigledna ušteda, ali imaju i manu: mnogi se žale da svetlost koju daju nije ni približna onoj koju daju obične sijalice. 

9. BOKS PAKETI
Ukoliko u jednom paketu objedinite mobilnu telefoniju, fiksnu telefoniju, kablovsku TV i internet možete mesečno da uštedite oko 30 odsto u odnosu na pojedinačno korišćenje i plaćanje svih stavki. A, pri tome ćete umesto tri ili četiri računa plaćati jedan.

10. PLAĆAJTE RAČUNE UZ POPUST
Ovo, naravno, ne mogu svi. Ali, ako ste ikako u mogućnosti koristite pogodnosti za plaćanje računa za komunalije (Infostan, struja...) do određenog datuma.


 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima!
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima!

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija