• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.09.2020

11:00

KOLIKO PRIČATE TELEFONOM? Ovo je prosek u Srbiji, da li odskačete od ove brojke?

Vesti

KOLIKO PRIČATE TELEFONOM? Ovo je prosek u Srbiji, da li odskačete od ove brojke?

Podeli vest

U drugom kvartalu ove godine građani Srbije prosečno su dnevno razgovarali preko mobilnog 7,4 minuta, slali 1,6 SMS-ova i trošili 199 MB širokopojasnog interneta, navodi se u Pregledu tržišta elektronskih komunikacija koje je objavio RATEL.

Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) zabeležila je da je u ovom periodu došlo do pada broja aktivnih pretplatnika mobilnih telefona od skoro tri posto u odnosu na prethodni kvartal.

To je nastavak trenda pada sa 8,59 miliona u trećem kvartalu 2019. godine na sadašnjih 8,1 milion pretplatnika, a za pad su odgovorni pripejd korisnici kojih od trećeg kvartala prošle godine manje za više od pola miliona.

U drugom kvartalu u Srbiji je 8,1 miliona aktivnih korisnika usluga mobilne mreže ostvarilo oko 5,5 milijardi minuta razgovora u domaćem i međunarodnom saobraćaju i poslalo oko 1,2 milijardi SMS poruka.

RATEL navodi da ovom tržištu Telekom Srbija ima najveće češće sa 44,1 odsto korisnika.

U istom periodu porasla je količina prenetih podataka preko mobilne mreže i dosegla 109,5 miliona GB, što znači da je korisnik mobilnog širokopojasnog pristupa trošio oko šest GB mesečno.

Drugo tromesečje donelo je blagi porast broja pretplatnika fiksnog širokopojasnog pristupa Internetu koji je dosegao do 1,66 miliona.

Gotovo polovina pretplatnika koristi brzinu pristupa veću od 50Mbit u sekundi, a lider pružanja ovih usluga je Telekom Srbija, a slede SBB, Kopernikus Tehnolodži, Radijus Vektor, SAT-TRAKT pa Orion Telekom.
OPREZ! PREVARA JE U TOKU! Ako vas pozove ovaj broj ne javljajte se i ne zovite ga!


Broj aktivnih korisnika mobilnog širokopojasnog pristupa u ovom kvartalu se nije značajno menjao i iznosi 6,21 miliona, navodi RATEL.

Broj pretplatnika distribucije medijskih sadržaja u ovom kvartalu bio je stabilan i iznosio je oko 2,01 miliona.

Najveći broj pretplatnika, oko 58 posto, ima priključak na kablovsku televiziju a učešće IPTV i DTH je u blagom porastu.

U drugom kvartalu povećan je broj realizovanih zahteva za dodatnim uslugama, poput videa na zahtev, snimanja sadržaja, gledanja na mobilnim, vraćanja programa.

Ukupno takvih zahteva realizovano je 552 miliona, što je za 150 miliona zahteva više nego u prvom kvartalu.

Prosečni pretplanik je imao 118 realizovanih zahteva mesečno, a za tri meseca ukupno je realizovano 13,4 miliona usluga gledanja na zahtev.

POTROŠNJA PALA, A CENE SKOČILE! Da li će uskoro još poskupeti gorivo u Srbiji?

U ovom periodu 31 posto pretplatnika medijskih sadržaja plaćalo je dodatne programske kanale.

Na tržištu distribucije medijskih sadržaja bio je dominantan SBB, a slede Telekom Srbije, Kopernikus Tehnolodži, Radijus Vektor, i Pošta Srbije.

Među pretplatnicima bilo je 1,46 miliona oni koji koriste paket usluga, a najprodavaniji paket obuhvata internet, fiksnu telefoniju i TV.

U drugom tromesečju nije se menjao broj pretplatnika na tržištu fiksne telefonije kojih je i dalje 2,42 miliona, a ostvareni saobraćaj bio je u blagom porastu.

Ostvareno je oko 860 miliona minuta razgovora, što znači da je pretplatnik fiksne telefonije u proseku razgovarao 3,9 minuta dnevno, a Telekom Srbije ime 77 procenata učešća na ovom tržištu.

Pratite Zaštitnik potrošaca na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošaca na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Živeo je za svoje sestre... bio je kum na svadbi nastradao na putu do kuće:  Tužna sudbina nastradalog suvozača kod Vlasotinca
Hronika

Živeo je za svoje sestre... bio je kum na svadbi nastradao na putu do kuće: Tužna sudbina nastradalog suvozača kod Vlasotinca

Nikola Ranđelović (31) iz Vlasotinca, suvozač u automobilu „reno megan“ kojim je upravljao G. K. (34), nastradao je u jezivoj saobraćajnoj nesreći koja se prekjuče dogodila u selu Gornje Zuniče, nedaleko od Knjaževca. Da priča bude još tužnija, on je nastradao nakon što se vraćao sa veselja na kome je bio kum jednom od najboljih prijatelja!

25.04.2024

12:37

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija