• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača/N1.hr

22.09.2020

16:28 >> 16:43

ŠOKANTNO OTKRIĆE INSPEKTORA: "Građani u mesu pojedu i gnoj iz apscesa i lezije od tuberkuloze"

Vesti

ŠOKANTNO OTKRIĆE INSPEKTORA: "Građani u mesu pojedu i gnoj iz apscesa i lezije od tuberkuloze"

Podeli vest

Organizacija EFWC, koja predstavlja inspektore EU za sanitarnu ispravnost mesa, objavili su da su kupci širom Evropske Unije i Velike Britanije izloženi zdravstvenim rizicima od zaraženog mesa, koji bi se "mogli izbeći".

Najnoviji izveštaj EFWC-a o stanju s klanicama i pogonima za preradu mesa širom EU preneo je Guardian.

- Nakon smanjenja zvaničnih kontrola ispravnosti mesa svinja i živine širom EU, konzumenti su izloženi riziku od bolesti koji se 'može izbeći'", jedno je od mesta iz izveštaja na koje se poziva britanski medij.

- Potrošači u Velikoj Britaniji i u EU jedu zaraženo meso, uključujući gnoj i iz apscesa i tuberkulozne lezije sa svinjskih glava - prenosi list navode iz izveštaja.

Ron Spellman, zamenik glavnog šefa EWFC-a, kazao je da bi inspekcije morale da osiguraju da nikakvi trupovi životinja sa znakovima bolesti ne završe u prehrambenom lancu, ali "tokom protekle decenije došlo je do erozije bezbedonosnih pravila".

MESO KOJE JEDEMO SVAKI DAN DEFORMIŠE LJUDE! Ženama je struk sve manji, a muškarci imaju višak ženskih hormona

Spellman se posebno osvrnuo na promene u inspekciji uzgoja svinja koje je uvela Evropska komisija 2014., zamenivši detaljne inspekcije vizualnim:

- Inspektori su prestali da uzimaju limfne čvorove sa svinjskih glava za koje je poznato da sadrže apscese i tuberkulozne lezije. U ranijem sistemu svinjske glave bile bi odbačene za prehranu, a sada se meso melje u proizvodnji kobasica i mesnih pita, čime se gnoj iz apscesa i tuberkulozni materijal raspršuje po tim proizvodima. Ne mislim da možete dokazati da je bezbedno hraniti ljude gnojem iz apscesa i tuberkuloznim materijalom - preneo je Guardian Spellmanovu izjavu.

Pratite Zaštitnik potrošaca na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošaca na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija