• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

13.10.2020

13:58

"VIP" I AGENCIJE ZA UTERIVANJE SMISLILI PREVARU! Prodaju zastarele dugove da bi pokrenuli postupke

Vesti

"VIP" I AGENCIJE ZA UTERIVANJE SMISLILI PREVARU! Prodaju zastarele dugove da bi pokrenuli postupke

Podeli vest

* Uglavnom je reč o potraživanjima iz 2014. i 2015. godine. Agencija traži samo da se uplati deo duga i tako se otvara mogućnost za aktiviranje celog iznosa, iako je dugovanje zastarelo

Kompanija "Vip" prodaje svoja zastarela potraživanja privatnim agencijama za naplatu dugova, koje na raznorazne nečasne načine isleđuju i maltretiraju potrošače kako bi ih prinudili da plate nešto što zakonski ne moraju. Uglavnom je reč o potraživanjima iz 2014, 2015. i 2016. godine koja se ponajmanje odnose na neplaćene račune, već na naplatu penala za raskid ugovora, koje po Zakonu nemaju pravo da naplaćuje.

ZVUČI SUVIŠE DOBRO DA BI BILO ISTINITO! Lažne nagradne igre kradu podatke i novac, EVO KAKO DA ZNATE DA JE PREVARA!

Koliko je velika prevara u pitanju, najbolje svedoči podatak da pomenute sumnjive agencije potrošačima nude da, primera radi, umesto duga od 16.000 dinara, uplate samo 2.000 dinara uz otpis ostatka. Međutim, u pitanju je velika laž i obmana, jer kada potrošač uplati te 2.000 dinara, ponovo se aktivira kompletan zastareli dug i kompanija "Vip" može da tuži klijenta za ostatak novca.

Daj šta daš, pa tuže

Umesto duga od 16.000 dinara, nude čoveku da plati 2.000 i da se ostalo navodno otpiše. Problem je što, kada platite te 2.000, prekidate zastarelost i ponovo mogu da vas tuže za ostatak
Dejan Gavrilović, "Efektiva"

Među jednom od nekoliko desetina prijava našoj redakciji i na sajtu Udruženja potrošača "Efektiva" nalazi se i ona Milene D. iz Novog Sada, koja je sve ovo možda i najbolje iskusila na svojoj koži.

- Još 2014. raskinula sam ugovor sa "Vipom" jer nisam dobijala protok interneta koji sam plaćala i za koji sam potpisala ugovor. Uprkos tome što sam u potpunosti bila u pravu i što je krivica do ovog mobilnog operatora, oni su konstantno pominjali neku kaznu i penale zbog raskida ugovora, ali nisam marila za to jer znam svoja prava. Međutim, šest godina nakon toga krenuli su pozivi od neke privatne agencije za naplatu dugova, gde su mi operateri sa druge strane "linije" konstantno govorili da moram da platim sve do poslednjeg dinara, iako to nije zakonito. Rekli su mi da su agencija koja radi za "Vip", pretili su mi, zvali mi roditelje, braću i sestre, komšije i praktično me stavili na stub srama. Na kraju su mi tražili da, umesto 23.000 dinara, uplatim 4.000 dinara, ali je meni to bilo sumnjivo i nisam želela da ih poslušam. I dan-danas dobijam pozive i uznemiravaju me - objašnjava Milena D.

SAVET: Ovo je papir koji obavezno morate da tražite

- Ako se odlučite da ipak platite iznos koji traže, obavezno tražite od agencije da se identifikuje ("Eos matriks", "Svea", "Melon") i da vam dostavi dokaz o preuzetom potraživanju.
- Zatim, pre uplate, obavezno tražite da vam dostave pismo o namerama u kom će precizno definisati da će nakon uplate dogovorenog iznosa ostatak duga biti otpisan.
- Ukoliko to ne žele, znači da će aktivirati celokupan iznos koji ćete na kraju morati da platite jer se zastarelost duga prekida.

Prvi čovek Udruženja "Efektiva" Dejan Gavrilović istakao je za naš list da kompanija "Vip" krši Zakon kako bi prevarila potrošače i dodao da način na koji to rade preko agencija za naplatu dugova ne odgovara ugledu te firme i blati njen imidž.

AKO IMATE PROBLEMA SA "VIPOM", NIKAKO NE ODUSTAJTE OD SVOJIH PRAVA! Račune naplaćuju, a reklamacije odbijaju

- Prema prijavama koje dobijamo, ustanovili smo da je mobilni operator "Vip" prodao zastarela potraživanja iz 2014, 2015. i 2016. godine agencijama za naplatu potraživanja. Tu je jednim delom reč o neplaćenim računima, ali u visokom procentu su to ugovorne kazne i penali koje "Vip" svakako po Zakonu nije imao pravo da naplati. U pitanju je nesaobraznost usluge - kada klijentu nisu pružili uslugu koju su mu obećali i koju je platio i kada je on zbog toga raskinuo ugovor. Takve stvari su u potpunosti relevantne i ne smeju ništa da naplate. Uz to, sva ovakva i slična potraživanja zastarevaju za godinu dana. Međutim, pošto "Vip" više nema prava to da naplati, oni prodaju dug za 10 odsto njegove vrednosti privatnim agencijama za naplatu dugovanja. Te agencije potom isleđuju ljude, zovu njihove komšije i porodice. Primera radi, oni umesto duga od 16.000 dinara, nude čoveku da plati 2.000 dinara i da se ostalo navodno otpiše. Problem je što, kada platite te 2.000 dinara, vi prekidate zastarelost i oni ponovo mogu da vas tuže za ostatak duga, tako da apelujem na potrošače da nikako ništa ne plaćaju. Smatram da je sramota što jedna velika kompanija kao što je "Vip" pribegava ovakvim stvarima, koje su nezakonite. Oni angažovanjem privatnih agencija u potpunosti srozavaju svoje ime i renome. Zaista je ponižavajuće da jedan "Vip" za zastarele dugove angažuje neke divlje firme koje zovu klijenta usred noći ili mu uznemiravaju porodicu i prijatelje - rekao nam je Gavrilović.

U kompaniji "Vip mobile" kažu da neguju transparetno poslovanje i komunikaciju..
- Poštujući zakone, "Vip mobile" ne potražuje naplatu ugovorne kazne ni penala, već naknadu štete kako je jasno određeno u Opštim uslovima. Kada je reč o ustupanju potraživanja, taj postupak je definisan zakonom i prema njemu poverilac ima pravo da ustupi svoje potraživanje trećem licu.
 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija