• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ZP/Vecernje novosti

19.10.2020

16:49 >> 16:50

OPREZ! NIJE SVE ŠTO SELjAK PROIZVEDE ORGANSKA HRANA: Potrošačima često podmeću voće i povrće koje ne zadovoljava kriterijume

Vesti

OPREZ! NIJE SVE ŠTO SELjAK PROIZVEDE ORGANSKA HRANA: Potrošačima često podmeću voće i povrće koje ne zadovoljava kriterijume

Podeli vest

U SRBIJI je pod organskim proizvodima manje od jedan odsto poljoprivrednog zemljišta, što je u odnosu na mnoge druge evropske zemlje izuzetno malo.

Primera radi, u pojedinim evropskim državama, kao što je Austrija, procenat zemljišta na kojem se gaje organski proizvodi ide i do 20. U našoj zemlji samo se oko 7.000, i to malih proizvođača, bavi ovom proizvodnjom.

Kako je za Novosti rekao Branislav Raketić, rukovodilac Grupe za kvalitet, deklarisanje i označavanje hrane u Ministarstvu poljoprivrede, u planu je da organska proizvodnja u budućnosti i kod nas bude sve značajnija. Zbog toga je resorno ministarstvo povećalo subvencije, a napraviće se i diversifikacija, odnosno da podsticaji po hektaru ne budu isti za proizvodnju svih vrsta organskih proizvoda.

- Na tržištu se dešava da se proizvodi koji ne zadovoljavaju uslove organske proizvodnje prodaju kao takvi - ističe Raketić. - To je ozbiljan prekršaj, a koji se najčešće dešava na zelenim pijacama. Sa jednom IT kućom biće napravljena baza za organsku proizvodnju, kako bi zaštitili i pomogli potrošačima da među robom koja im se prodaje, prepoznaju i kupe onu koja je stvarno organska.

KUPUJETE ČOKOLADU I KOZMETIKU NA TEZGAMA? Time štetite sebi, EVO ZAŠTO JE TO OPASNO

Koliko je organska proizvodnja važna, pokazuje i podatak o izvozu ovih proizvoda. On iznosi 25 miliona evra, a najviše se izvozi u zemlje članice Evropske unije.

Prema Raketićevim rečima, kada je reč o proizvodima sa zaštićenim geografskim poreklom, trenutno ih imamo 46 na nacionalnom nivou. Proizvodnja organske robe i robe sa zaštićenim geografskim poreklom u nekim delovima Srbije mogla bi da pomogne u zaustavljanju odlaska ljudi. To traži i veću količinu sirovina.

- Imali smo slučaj da nije bilo dovoljno mleka sa Stare planine za proizvodnju pirotskog kačkavalja - napomenuo je Raketić. - To bi moglo podstaći neke ljude da se više bave ovčarstvom i ostanu u ovom kraju. Uz to, imamo i problem sa deklarisanjem hrane. To je veoma složena tema, jer potrošači, kroz deklaraciju, žele da dobiju što više informacija. S druge strane, proizvođači ne žele da otkriju baš sve informacije.

Pravilnikom kojim je regulisano deklarisanje, propisano je i koji propisi moraju da se poštuju prilikom oglašavanja, kao i kada ne smeju da se koriste netačne i neprecizne informacije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija