• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković

02.11.2020

12:00 >> 15:01

VELIKA "KIA" PLJAČKA! Cene u evrima, kurs čak 126 DINARA! AUTOMOBILSKI GIGANT ZAKIDAO KUPCE AUTO-OPREME

Vesti

VELIKA "KIA" PLJAČKA! Cene u evrima, kurs čak 126 DINARA! AUTOMOBILSKI GIGANT ZAKIDAO KUPCE AUTO-OPREME

Podeli vest

* "Service maxx auto", ovlašćeni zastupnika "Kia motorsa" u Srbiji cene za opremu za automobile istakao u evrima, a prilikom kupovine obračunavao ih po kursu za devet dinara većem od zakonskog

Kompanija "Kia motors" i njeni ovlašćeni distributeri već mesecima sprovode pljačku potrošača koja do sada nije viđena u Srbiji! Naime, ovlašćeni zastupnik i serviser te kompanije "Service maxx auto" već mesecima na sajtu prikazuje cene auto-opreme u evrima, što je Zakonom o trgovini strogo zabranjeno. Tu, međutim, nije kraj, jer kada kupac pazari proizvode - obračunavaju mu kurs evra od čak 126 dinara, što je za gotovo devet dinara više od zvaničnog srednjeg kursa NBS. To znači da vam na nezakonitoj kursnoj razlici zastupnici "Kia motorsa" na patosnicama ukradu 500 dinara, na dečjem sedištu 2.200 dinara, na felni 2.500 dinara, a na kuki za vuču čak 4.000 dinara.

Foto: Informer DN/ Shutterstock

Kolike su razmere ove epske prevare, najbolje svedoči činjenica da nezadovoljnim potrošačima ovaj nepostojeći kurs radnici "Kia" ovlašćenog zastupnika pravdaju tako što navode da je to "trošak kursne razlike", što je nemoguće jer ni u jednoj banci u našoj zemlji nikada jedan evro nije bio ni blizu 126 dinara.

Foto: Informer DN/ Shutterstock

Da su svesno varali kupce i kršili zakon jasno ukazuje činjenica da je "Servis maks auto" preko noći promenio sve cene u dinare nakon što mu je Udruženje potrošača "Efektiva" poslalo dopis. Međutim, uprkos tome, ostalo je na stotine potrošača koji su u prethodnom periodu pokradeni i koji imaju pravo na nadoknadu štete. Zbog toga su u "Efektivi" odlučili da podrže sve ljude koji su na taj način prevareni i obmanuti i da im pomognu da tuže auto-kompaniju. Prema poslednjim podacima koje imamo, nakon javnog raskrinkavanja o nezakonitom poslovanju, svakoga dana stiže na desetine žalbi prevarenih kupaca. Uz to predstavnici potrošačkih udruženja i stručnjaci za naš list tvrde da bi "Kia motors" morao da bude rigorozn kažnjen od Tržišne, pa čak i Finansijske inspekcije jer je prekršio veliki broj članova više zakona.

Foto: Informer DN/ Shutterstock

Prvi čovek "Efektive" Dejan Gavrilović ističe da je na prvom mestu prekršen Zakon o trgovini, koji jasno predviđa da cene u evrima mogu da se ističu samo za automobile i turističke aranžmane u inostranstvu, a čak i u ovim slučajevima kupcu cena mora da se obračunava po srednjem kursu NBS.

Tržišna inspekcija: Morali
su da imaju cene u dinarima

I Tržišna inspekcija nam je potvrdila da je ovlašćeni zastupnik "Kia motorsa" prekršio Zakon, i uz to otkrila i koje su predviđene kazne koje ih čekaju.
- Odredbama Zakona o trgovini propisana je dužnost za trgovca da na robi istakne prodajnu cenu na jasan, nesumnjiv, lako uočljiv i čitljiv način. Saglasno ovom zakonu, trgovac ističe cenu u dinarima, izuzev za jasno utvrđene izuzetke kojima pripadaju, vozila ili trgovina uslugama u turizmu koje su u neposrednoj vezi sa inostranstvom, kada je dozvoljeno isticanje cene u stranoj valuti, sa naznakom obračunskog kursa. Za povredu odredbe Zakona o trgovini kojom je propisana, napred navedena, dužnost isticanja cena, zaprećena je kazna u prekršajnom postupku od 100.000 dinara za pravno lice i 10.000 dinara za odgovorno lice. Što se tiče naknade štete za kupce, ukazujemo da se ona ostvaruje na sudu i da to nije u našoj nadležnosti - rekli su nam u Tržišnoj inspekciji.

- Nisu smeli da iskazuju cene u evrima i za to moraju da budu kažnjeni. Uz to, oni su prekršili čak šest članova Zakona o zaštiti potrošača - pravo potrošača na obaveštenost, član o isticanju cene, jer cena nije precizna i dovodi potrošača u zabludu pošto će svaki čovek kada vidi iznos u evrima pomnožiti sa 120 i niko neće ni pomisliti da mogu da mu obračunavaju ovu valutu 126 dinara. Zatim sporan je i član o dodatnim troškovima jer ako računaju evro po nepostojećem kursu moraju da obaveste potrošača da će ga proizvod koštati više od cene koju su istakli. Potom su prekršili član o nepoštenoj poslovnoj praksi i član o obmanjujućoj poslovnoj praksi jer su doveli potrošače u zabludu. Da stvar bude gora oni su apsolutno svesno obmanjivali potrošače jer su sigurno znali da su cene u evrima zakonom zabranjene i da čak i u situacijama u kojima nisu moraju da naplate po srednjem kursu NBS, a ne gotovo devet dinara više od toga. Na sve to prekršili su i član o propuštanju, kojim se obmanjuju potrošači, jer su im uskratili bitna obaveštenja i sakrili kurs po kome će računati evro - objasnio je Gavrilović

Kako kaže, jasno je da su oni ovde namerno činili prevaru, jer bi u protivnom odmah iskazali cene u dinarima.

- Čim to nisu uradili, znači da su svesno igrali na obmanu potrošača. Nečuveno je da ovako zarađuju na kursnim razlikama, a nisu ni banka ni menjačnica već prodavnica delova i opreme. Čim smo ovo videli i dobili pritužbe potrošača, upozorili smo ih da krše Zakon i oni su brže bolje promenili cene u dinare što najbolje govori da su znali da rade nešto protivzakonito. Nakon toga su nam se javili brojni pokradeni potrošači koje smo savetovali da pravdu potraže na sudu i da se podnese i kolektivna tužba, a i mi ćemo kao organizacija podneti tužbu za zaštitu kolektivnih interesa pred Ministarstvom trgovine. Uz to bi morale da reaguju i nadležne institucije, jer je prekršen Zakon o trgovini i Zakon o zaštiti potrošača. Tu su nadležne i Tržišna inspekcija i Finansijska inspekcija, koja bi trebalo da ispita kako su to oni imali trošak od 126 dinara na kursnim razlikama. Pa kako automobile prodaju po srednjem kursu, a na delovima i opremi odjednom imaju devet dinara veći trošak? Pošto su prekršili Zakon o zaštiti potrošača u čak šest članova tu zaslužuju najrigorozniju kaznu od 2.000.000 dinara. Uz sve to oni krše i Zakon o zaštiti konkurencije, jer predstavljaju netačne cene i zbog toga može neko da odluči da kupi automobil "kija" umesto, na primer, "škode" - jasan je naš sagovornik.

Foto: Informer DN/ Shutterstock

Povodom ovog nesvakidašnjeg skandala kontaktirali smo i s "Kija motorsom", ali iz te kompanije nam do zaključenja broja nisu poslali nijedan odgovor na pitanja.

NBS: Sve što su radili je protiv zakona i moraju biti kažnjeni

U Narodnoj Banci Srbije su nam rekli da je postupak ovlašćenog zastupnika kompanije "Kia motors" u potpunosti protivzakonit.

- Zakonom o trgovini propisano je pravilo da su trgovci dužni da cenu ističu u dinarima. Istim zakonom propisani su izuzeci od tog pravila - u trgovini uslugama u turizmu koje su u neposrednoj vezi sa inostranstvom i trgovini vozilima. Osim toga, trgovac koji obavlja elektronsku trgovinu koja je istovremeno usmerena na potrošače u Srbiji i na potrošače u inostranstvu, može pored dinara isticati cenu i u stranoj valuti na način kojim se potrošaču daje mogućnost da izabere valutu u kojoj će se prikazati prodajna cena robe ili usluge, ali je u obavezi da obezbedi da se potrošaču koji pristupa iz Srbije cena prikazuje prvo u dinarima. Ako se u konkretnom slučaju radilo o elektronskoj trgovini auto delovima koja je usmerena na domaće potrošače, mišljenja smo da nije bilo dozvoljeno isticanje cene u devizama, niti primena bilo kojeg obračunskog kursa, već je cena morala da bude istaknuta i naplaćena u dinarima. Naime, nije nam poznato da je u skladu s posebnim propisima pri prodaji auto delova dozvoljeno isticanje cene tih delova u devizama. Pri tome treba imati u vidu da čak i kada bi ovo bilo dozvoljeno, u skladu s članom 35. stav 17. Zakona, pri isticanju i naplaćivanju cene auto delova u dinarima, morao bi se naznačiti i kao obračunski kurs primeniti zvanični srednji kurs dinara - kažu u NBS i dodaju:

- Takođe, prema informacijama koje nam banke dostavljaju, na dan 30.10.2020. nijedna banka nije kotirala viši prodajni kurs za evro od 121,11 dinara za jedan evro, uključujući i proviziju pri prodaji efektivnog stranog novca. Ovlašćeni menjači u skladu sa propisom kojim su regulisani uslovi i način obavljanja menjačkih poslova, mogu formirati svoju kursnu listu za efektivu u rasponu kurseva banaka s kojima imaju zaključene ugovore u vezi sa obavljanjem menjačkih poslova, odnosno ne mogu imati širi raspon kurseva od kupovnog i prodajnog kursa banke. Primena i nadzor nad sprovođenjem Zakona o trgovini, kao i Zakona o zaštiti potrošača, i propisa donetih radi sprovođenja tih zakona su u nadležnosti Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija - napominju u NBS.

 















 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija