• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

01.12.2020

14:50

JOŠ JEDNA PRESUDA U KORIST PUTNIKA!  "Oktopod" izgubio spor, mora da vrati novac!

Vesti

JOŠ JEDNA PRESUDA U KORIST PUTNIKA! "Oktopod" izgubio spor, mora da vrati novac!

Podeli vest

Turistička agencija mora da isplati klijenta čije putovanje nije realizovano i da mu nadoknadi sudske troškove

Još jedna presuda u sporu protiv turističke agencije doneta je u korist klijenta. Prema presudi Prvog osnovnog suda u Beogradu, poznata turistička agencija "Oktopod" mora da isplati putniku 126.990 dinara zbog nerealizovanog putovanja. Osim ovog osnovnog duga, putnik ima pravo i naknadu sudskih troškova u iznosu od 13.500 dinara, plus zakonsku zateznu kamatu.

SKANDALOZNO! BAHATOSTI TURISTIČKIH AGENCIJA NEMA KRAJA! Traže isplatu za putovanje kog nema

Ovo je već treća presuda u korist potrošača protiv turističke agencije zbog otkazanih putovanja zbog pandemije koronavirusa. Kako je obrazloženo u presudi, agencija je odbila zahtev potrošača da mu se vrati novac koji je uplatio za putovanje koje je kasnije otkazano. Time je, kako se navodi, "Oktopod" prekršio odredbe Zakona o obligacionim odnosima.

Foto: zastitnik potrosaca

U agenciji "Oktopod" kažu da je presuda prvostepena i da će uložiti žalbu. 
- Poštujemo odluke Vlade i Uredbu koju je donela i smatramo da je ispravna. Prvostepena presuda je mišljenje jednog sudije u prvostepenom sudu, te shodno tome sačekaćemo odluku višeg suda - kažu u agenciji.

Pravo na tužbu

Pravo na tužbu imaju samo oni putnici koji nisu prihvatili zamensko putovanje

U udruženjima za zaštitu potrošača objašnjavaju da pravo na ovakvu tužbu u ovom trenutku imaju samo putnici koji nisu prihvatili zamensko putovanje, dok oni koji jesu moraju sačekati da i taj aranžman eventualno propadne ili da istekne rok za povraćaj novca koji je predviđen Uredbom koju je donelo Ministarstvo trgovine i turizma.

NE DAMO TI TVOJE PARE, uplatićemo ih u humanitarne svrhe! Kako se vlasnici agencije ophode prema klijentima!

- Zakon o zaštiti potrošača (ZZP) garantuje pravo na povraćaj novca. Doneta Uredba niže je pravne snage u odnosu na ZZP i nema obavezujući karakter. Doneta je isključivo u svrhu zaštite interesa turističkih agencija, a protivno interesima putnika čija su putovanja propala, a novac ostao zarobljen u agencijama. Sud je potvrdio da Uredba ne može umanjiti značaj odredbi ZZP, da ona nema obavezujući karakter u odnosu putnika i agencije, te da nema mesta njenoj primeni bez saglasnosti volja obe strane. Sud je ocenio da je u konkretnom slučaju došlo "do sticanja bez osnova". Tvrdnja da je agencija prebacila uplaćeni novac ino-partneru i da nema uticaja na obligacioni odnos putnika i agencije, te saglasno Zakonu o zaštiti potrošača turistička agencija mora u celosti da vrati novac putniku - navodi Dejan Gavrilović iz Udruženja "Efektiva".

Foto: zastitnik potrosaca

Podsetimo, prva koja je dobila slučaj protiv agencije je Nada Jovanović iz Beograda. Naime, Prvi osnovni sud u Beogradu doneo je presudu prema kojoj turistička agencija "1A travel" mora da joj vrati 130.534 dinara za putovanje koje je otkazano zbog pandemije koronavirusa! Ona je trebalo da sa prijateljicom otputuje u Tursku 1. septembra, a putovanje je uplatila početkom godine na Sajmu turizma.

Takođe, spor je izgubila i niška agencija "Maestro travel" kao organizator putovanja, a kojoj je sud naložio da vrati klijentu 26.650 dinara i nadoknadi troškove sudskog postupka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija