• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

29.12.2020

13:46 >> 14:02

KAKO DA UŠTEDITE ZNAČAJNU SVOTU NOVCA? Račun manji za bar 30 odsto

Vesti

KAKO DA UŠTEDITE ZNAČAJNU SVOTU NOVCA? Račun manji za bar 30 odsto

Podeli vest

* Pre kupovine dobro proverite gde su cene najniže, jer će vam se to i više nego isplatiti * Informišite se na sajtovima koji se bave upoređivanjem cena i listajte kataloge supermarketa

Zbog epidemije koronavirusa Novu 2021. godinu dočekaćemo u krugu porodice i uz bogatu svečanu večeru, koja zahteva veliku, ali i skupu nabavku namirnica. Ipak, ukoliko pratite akcije i u veliku kupovinu odete u više različitih supermarketa, možete uštedeti i trećinu ukupnog računa, pokazala je računica Zaštitnika potrošača!

Mnogi će već u narednim danima pohitati u prodavnice kako bi obavili veliku nabavku, ali bi pre samog odlaska trebalo da provere gde su namirnice koje su vam potrebne najjeftinije. Takođe, stručnjaci savetuju da ne kupujete sve na istom mestu, jer ćete tako, gotovo sigurno, dati mnogo više novca.

Novogodišnja trpeza ne može proći bez tanjira punog raznih suhomesnatih proizvoda i nekoliko vrsta sireva. Uz to, nezaobilazni su i alkoholna pića i sokovi. Naravno, svečana večera ne bi bila to što jeste bez dezerta na kraju večeri. Potrošačka korpa uglavnom bude puna, a kupovinom na akciji za prazničnu trpezu možete uštedeti i do nekoliko hiljada dinara!

Tako, recimo, možete uštedeti čak 559 dinara ukoliko pečenicu "neoplanta" kupujete na sniženju. Tada ćete za kilogram dati 690, umesto regularnih 1.249 dinara. Gauda sir "biser" košta 1.260,99, ali ga na popustu možete naći i za 649 dinara. To znači da ćete uštedeti čak 620,99 dinara. Ako spremate specijalitet za koji vam je potreban svinjski kare, savetujemo vam da ga potražite na akciji, jer ćete za svaki kilogram koji kupite uštedeti po 100 dinara.

Napravite spisak

Ne kupujte sve u istoj prodavnici, nego napravite spisak gde je najpovoljnije, recimo, suhomesnato, gde piće, a gde meso
Nenad Bumbić, "Zaštita potrošača"

I sa sokovima i alkoholom priča je slična. Litarski sok od višnje "rauh" inače košta 191,99 dinara. Ako ga nađete na akciji, platićete ga 129 dinara, što znači da će vam u novčaniku ostati čak 62,99 dinara po litru. Svi znamo da u Srbiji proslava nije proslava bez mnogo alkohola, a ako pelinkovac pazarite na akciji, uštedećete 200 dinara. Ista svota novca ostaće vam u novčaniku ako flašu od 0,75 litara belog vina vinarije "Kovačević" kupite na popustu. Umesto 1.099,99, za bocu ćete iskeširati samo 899,99 dinara.

Predsednik udruženja "Zaštita potrošača" Nenad Bumbić savetuje da pre kupovine dobro proverite gde su cene najniže, jer će vam se to i više nego isplatiti.

- Moj savet svim potrošačima je da pre samo odlaska u prodavnicu prelistaju kataloge, letke, pogledaju na internetu cene robe kako bi videli gde su koji proizvodi na akciji. Danas svi veći marketi imaju na internetu svoje kataloge sa sniženim proizvodima, pa potrošači mogu iz fotelje da pronađu u kojim marketima je određena roba najjeftinija. Štaviše, sada na internetu postoje i sajtovi koji vam nude paralelne cene proizvoda u svim većim marketima, pa tako lako možete da uporedite gde vam je najisplativije da pazarite - kaže on i dodaje:

- Ne kupujte sve u istoj prodavnici, nego napravite spisak gde je najpovoljnije, recimo, suhomesnato, gde piće, a gde meso. Izgubićete više vremena, ali ćete na taj način uštedeti drastičnu svotu novca. Čak i ako vidite da je u nekoj prodavnici proizvod na akciji, nemojte se zatrčavati jer to nužno ne znači da na drugom mestu nećete naći još jeftinije.
Naš sagovornik objašnjava da se kupovina iz fotelje isplati se uvek, a najviše kada su velike mesečne nabavke u pitanju.

Pazite na rok trajanja

Kada kupujete robu koja je na akciji, naročito hranu, ono na šta treba posebno da obratite pažnju jeste rok trajanja. Jer trgovci često snize cene proizvoda koji su pred samim istekom roka.
- Akcijske ponude su u interesu i prodavaca i kupaca. Trgovci se rešavaju robe koja je još uvek ispravna, a potrošači kupuju regularan proizvod za manje novca, i to je ekonomski i zakonski potpuno u redu i isplativo - objašnjava Petar Bogosavljević.

- I taj savet ne važi samo za kupovinu namirnica već za sve što kupujete, uključujući i belu tehniku i male kućne aparate. Možda će vam se na prvi pogled učiniti da se za 20 ili 30 dinara razlike ne isplati ići u dalju prodavnicu, ali ako kupujemo nekoliko proizvoda i na svaki imamo toliku uštedu, to nikako nije malo. Malo-pomalo, na kraju ušteda bude prilično velika, pa će vam vaš novčanik i te kako biti zahvalan - ističe Bumbić.

Sa njim je saglasan i predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević. Prema njegovim rečima, proizvodi na akcijama su najbolji za velike kupovine, jer dosta novca može da se uštedi i do trećine računa na kraju kupovine, ali napominje i da sa katalozima treba biti oprezan, jer su cene često podložne promena, bez obaveštenja:

- Akcije treba redovno pratiti, jer zahvaljujući njima možemo mnogo uštedeti. To nećete dobiti ako odete u jedan market, već kada prilikom jednog pazarenja obiđete nekoliko velikih prodavnica i u svakoj kupite ono što je jeftinije. Tako se to radi svuda u svetu i tako ljudi štede novac, jer je sve drugo bačena para. Ali i sa tim akcijama često treba biti oprezan. Jer dešava se da ono što piše u katalogu ne stoji i na ceni ispod proizvoda - ističe naš sagovornik i savetuje kupce da pažljivo proveravaju cene i čitaju deklaracije.
 

Foto: zastinikpotrosaca.rs






 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija