• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

19.01.2022

18:01

INSPEKCIJO REAGUJ! JOŠ JEDNA VELIKA NAFTNA KOMPANIJA REKLAMNOM KAMPANJOM OBMANJUJE POTROŠAČE "Knez petrol" krši zakon i laže narod

Vesti

INSPEKCIJO REAGUJ! JOŠ JEDNA VELIKA NAFTNA KOMPANIJA REKLAMNOM KAMPANJOM OBMANJUJE POTROŠAČE "Knez petrol" krši zakon i laže narod

Podeli vest

U reklami za premijum dizel "X-energy" tvrde da je pouzdan do "sibirskih" minus 35 stepeni Celzijusa, iako su analize pokazale da je ovo gorivo filtrabilno do minus 25

Naftna kompanija "Knez petrol", osim što prodaje dizel sa visokim sadržajem sumpora koji zagađuje okolinu i uništava motor automobila, obmanjuje reklamnim porukama svoje kupce! Ovo su pokazali rezultati analiza njihovog premijum dizela "X-energy", za koji tvrde da je otporan i pouzdan i na temperaturama do čak minus 35 stepeni.

Svi potrošači koji su poverovali njihovoj reklami i zbog toga baš na njihovim pumpama natočili gorivo su prevareni, a to je dokazalo istraživanje "Zaštitnika potrošača" u saradnji sa referentnom laboratorijom "Jugoinspekt Beograd". Naime, naša ekipa i inspektori "Jugoinspekta" uzeli su uzorke "X-energy" goriva i analizirali ih, a rezultati su pokazali da se ovo gorivo zamrzava već na minus 25 stepeni.

Foto: Informer

To je pokazano kroz parametar koji se naziva filtrabilnost i koji je najvažnija osobina dizela u zimskom periodu, jer ukazuje na to kako se on ponaša na niskim temperaturama (pogledajte okvir).

Da stvar bude gora, gorivo sa "Knez petrol" pumpi nalazi se na samom začelju kolone kada je filtrabilnost u pitanju. Od šest testiranih premijum dizela sa šest različitih benzinskih stanica, "X-energy" se nalazi na nezavidnom petom, odnosno pretposlednjem mestu.

Uprkos tome, oni ne odustaju od ideje da potrošače ubede da će njihov automobil moći da radi i na "sibirskom" minusu. Tome u prilog govori i njihova reklama:

Foto: Informer

- Popravite performanse vašeg motora, očistite naslage nastale sagorevanjem i produžite radni vek vašeg automobila. "X-energy" sadrži aktivne supstance koje čiste instalaciju za gorivo i sam motor od naslaga i nečistoća nastalih sagorevanjem goriva, zahvaljujući posebnim aditivima omogućava optimalan rad motora i na temperaturama i do minus 35 stepeni.

Predsednik "Efektive" Dejan Gavrilović napominje da je kompanija "Knez petrol" prekršila Zakon o oglašavanju.
- Ovo je klasična obmana potrošača. Ne možeš u reklami da tvrdiš da tvoje gorivo poseduje određeni benefit, a da to nije tačno. Kazne za ovakve prekršaje su od 300.000 do dva miliona dinara. Inspekcija treba hitno da pokrene prekršajni postupak jer postoji dokaz crno na belo da su slagali u reklami. Takođe, potrošač koji bi kupio ovo gorivo, otišao u hladnije krajeve, a zatim mu se gorivo zaledilo i napravilo havariju na vozilu ima pravo da presavije tabak i tuži "Knez petrol" za pretrpljenu štetu! Istina je da u Srbiji nikada temperatura neće otići na minus 35 stepeni, ali to im ne daje za pravo da obmanjuju potrošače - kaže Gavrilović i dodaje:

Foto: Zastitnik potrosaca

- Svako ko vidi reklamu "omogućava optimalan rad motora i na temperaturama i do minus 35 stepeni" pomisliće to mora da je dobro gorivo i kupiti ga. A ako temperatura ode na recimo minus 26 stepeni i gorivo mu zaledi u automobilu, neće mu biti jasno zašto se to desilo kad je kupio dizel za koji veruje da je pouzdan do minus 35 stepeni. A postoje mesta u Srbiji gde temperature tokom zime mogu dostići i preko minus 20 stepeni. Da potrošači koji tamo žive znaju istinu, odnosno da znaju da je "Knez petrol" dizel pouzdan samo do minus 25 stepeni sigurno bi pre kupili neko drugo dizel gorivo sa većom filtrabilnošću. Velika sramota da je jedan od najvećih lanaca sebi dozvolio ovo!

"Knez petrol" nije jedini koji na ovaj način vara svoje potrošače, već to radi i OMV!
Kao što je Zaštitnik potrošača pisao u prethodnom broju, jedan od najvećih lanaca benzinskih stanica na našim prostorima na sva usta hvali i reklamira kako njihovo dizel gorivo "maxx motion" može da izdrži i na temperaturama do minus 38 stepeni, dok su rezultati našeg istraživanja pokazali da ovo gorivo počinje da se ledi već na minus 32 stepena.
Povodom ovog slučaja uputili smo pitanja Tržišnoj inspekciji, ali do zaključenja ovog izdanja nismo dobili odgovore na postavljena pitanja.
 

Još jedna laž

Pored lažne filtrabilnosti, i ostale reklamne poruke "Knez petrola" su apsurdne, a naročito onaj deo koji se odnosi na to da njihov dizel produžava radni vek automobila.
- Popravite performanse vašeg motora, očistite naslage nastale sagorevanjem i produžite radni vek vašeg automobila. "X-energy" sadrži aktivne supstance koje čiste instalaciju za gorivo i sam motor od naslaga i nečistoća nastalih sagorevanjem goriva.
Upravo se ovo kosi sa rezultatima analiza i visokim sadržajem sumpora o kome smo pisali. Naime, sadržaj sumpora utiče na povećanje istrošenosti motora, stvaranje taloga, kao i nemogućnosti rada filtera čestica i katalizatora. Takođe, sumpor izaziva i koroziju metalnih delova automobila.

Šta je filtrabilnost i šta su pokazali rezultati analize

Filtrabilnost je najvažnija osobina dizela, jer ukazuje na to kako se gorivo ponaša na niskim temperaturama. Ukoliko je filtrabilnost loša, dolazi do izlučivanja kristala parafina, usled čega se zapuše cevi za dovod goriva i filtera.
U toku godine postoji šest perioda - leto, zima i četiri prelazna perioda. Budući da smo uzorkovanje radili u zimskom periodu, gorivo je testirano na maksimalnoj temperaturi od minus 10 stepeni Celzijusovih. A rezultati analize su pokazali da "X-energy" dizel, umesto obećanih minus 35 stepeni, ima filtrabilnost minus 25. Dakle, daleko manje od onoga što tvrde u "Knez petrolu"!

U "Knez petrolu" i dalje ćute

Ekipa Zaštitnika potrošača pokušala je da stupi u kontakt sa "Knez petrolom" i od njih dobije odgovor na pitanja:
1. Zbog čega svoje "X-energy" dizel gorivo reklamiraju da može da izdrži na temperaturama do minus 35 stepeni kada to nije tačno?
2. Da li su svesni da na ovaj način obmanjuju svoje potrošače?
Međutim, do zaključenja ovog broja odgovore na naša pitanja nismo dobili. Takođe, nismo dobili odgovore ni na pitanja koja se tiču visokog sadržaja sumpora, a o čemu smo već pisali u prošlom izdanju Zaštitnika potrošača.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija