• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

05.04.2016

07:00

BIG BLUE: Vaskrs na ostrvu istorije, mitova i lepote!

Ljubav

BIG BLUE: Vaskrs na ostrvu istorije, mitova i lepote!

Podeli vest

Kipar, ostrvo istorije, mitova i lepote. Zovu ga još i Afroditino ostrvo. I ne samo tako. U svakom slučaju zadovoljstvo je upoznati ono što gostima daruje

A daruje puno - od prirodnih lepota do gostoprimljivosti. Između je puno toga što je kroz istoriju inspirisalo mnoge zavojevače da ga osvoje a danas turiste iz celog sveta da u svemu uživaju. Agencija Big Blue, baš na Kipru, nudi sedmodnevni aranžman za prvomajske i uskršnje praznike. Polazak je 28. aprila direktnim letom do Larnake a onda sledi transfer do uzbudljivog Limasola u kojem život tokom cele godina pulsira i bukvalno 24 časa... Cena aranžmana s uračunatim avio-prevozom i svim transferima, uz smeštaj u hotelu Navarria (3*), na bazi polupansiona je 495 evra.

Promo

Ono što aranžmanu daruje posebnost  jeste vaskršnji praznik koji će ovom putovanju zarad božanstvenih običaja i tradicije dati poseban pečat. Pripreme za proslavu Hristovog Vaskrsenja počinju na Veliki četvrtak. Na ovaj dan domaćice tradicionalno pripremaju cureki (penasti sladak, hleb s mlekom, maslacem i jajima), đevreke i jaja obojena u crveno. Ova jaja simbolizuju sam čin ponovnog rađanja dok crvena boja označava Hristovu krv. 

Veliki Petak je ipak najsvetiji dan Velike nedelje, dan vrhunca Hristovog stradanja zajedno sa skidanjem Isusovog tela sa krsta i njegovim sahranjivanjem. Budući da je dan žalosti, žene izbegavaju obavljanje kućnih poslova. Žene i deca odlaze u crkvu da ukrase plaštanicu cvećem, koja se iste večeri iznosi na litiji. U subotu ujutru počinju pripreme za prazničnu večeru i priprema se tradicionalna čorba, magirica. Reč je o tradicionalnom jelu koje se pravi od jagnjećih iznutrica.

Malo pre ponoći, vernici odlaze u crkvu držeći bele sveće, koje se pale Svetim plamenom uz pomoć sveštenika. Dok sveštenik poji Hristos Voskrese, vernici međusobno razmenjuju lepe želje i ljube se takozvanim poljupcima ljubavi. Nešto kasnije, pomoću čađi  sveća upaljenih Svetim plamenom, crtaju tri puta simbol krsta iznad glavnog ulaza u svoje kuće i ponovo izgovaraju Hristos Voskrese! U nedelju ujutru, sve porodice napuštaju kuću i odlaze u unutrašnjost, u sela gde peku jagnje na ražnju. Svi prisutni se goste i igraju, obično do kasno uveče.

Promo

Ukoliko u celu priču budete uvučeni i nesvesno sigurno je da će vas učiniti bogatijim i neuporedivo bliži narodu koji nam je po tradicji naklonjen. Nenametljivu gostoljubivost Kiprana doživećete na svakom koraku. Slobodno vreme možete da potrošite na dobar šoping preko dana ili uživanje uz bogatu trpezu i sjajna vina, a sve uz zvuke muzike, u nekom od brojnih restorana. Uživaćete, ukoliko se za tako nešto odlučite, i na fakultativnim izletima (Nikozija, Afroditina plaža, grad Pafos). Jedna od legendi kazuje da se Afrodita, boginja ljubavi, rodila iz morske pene. Danas je to plaža s njenim imenom. Na  istom mestu je prvi put i zaplakala, a njene su se suze pretvorile u stene. Legenda kaže da onog ko se ovde okupa (između njenih suza), sreća u ljubavi pratiće čitavog života!

Imaćete, naravno, dovoljno vremena, da uživate i u čarima Limasola, drugog po veličini kiparskog grada (oko 110 000 stanovnika) i jedan od od dva najpoznatija letovališta u zemlji. Nalazi se na južnom delu ostrva. Povezan je sa Nikozijom (87 km ka severu) i Larnakom (69 km ka severoistoku) odličnim auto-putevima. Limasol je i najveća luka u državi, pa većina turističkih brodova koji plove za Egipat i Izrael, isplovljavaju upravo odavde. 

Limasol je veliki turistički centar, sa dugim šetalištem u centru grada, pored mora. Obalom levo i desno od centra, kilometrima se niže bezbroj hotela i turističkih naselja. Za one koji bez šopinga ne mogu, Limasol ima veliki izbor radnji sa raznovrsnom robom, koji će zadovoljiti i one najizbirljivije.

Promo

Nekoliko kilometara od Limasola nalazi se interesantna krstaška građevina - Kolossi castle (Kolosi zamak) iz XV veka, tj. obnovljeni zamak vitezova reda Svetog Jovana Jerusalimskog. Vitezovi su ovde uzgajali grožđe i šećernu trsku, a tu su uspostavili i svoj komandni štab (''Commandery''), po kome je i čuveno kiparsko slatko vino ''Commandaria'' (Komandarija) dobilo svoje ime. Pored zamka i danas postoje ostaci rafinerije šećera iz doba krstaša... 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija