• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

12.09.2016

16:22

ŠKOLA! Šta pomaže da se lakše uči?

Ljubav

ŠKOLA! Šta pomaže da se lakše uči?

Podeli vest

Nova školska godina ulazi u treću nedelju, na fakultetima su u toku ispitni rokovi, a posle letnjeg raspusta i malim i velikim đacima najveći problem je "druženje s knjigom"

Brojni pedagozi i psiholozi u svetu bavili su se temom efikasnog i uspešnog učenja i šta može da utiče na koncentraciju i rad moždanih ćelija, piše "Sajkolodži tudej".

(VIDEO) YASSERSTAIN: Vaše dete zna ko je ovo, a vi?

Nemački naučnici savetuju da se u školu ne ide praznog stomaka. Oni su istraživali efekte doručka kod srednjoškolaca i otkrili da je prvi obrok povećao kratkoročnu sposobnost učenja i razumevanja, kao i pažnju učenika. Većina njihovih ispitanika izjavila je da nema gore smetnje na ispitima od one kad se oglase creva.

Psihološki trik: Planirajte nagradu


Prema istraživanju katedre za psihologiju Univerziteta u Čikagu, samonagrađivanje je jedan od najboljih motivatora za učenje i postizanje što boljih rezultata na testovima. Pre nego što izađete na ispit, obećajte sebi makar i sitnicu za uloženi trud, a uspeh ne bi trebalo da izostane. 


Uvek imajte uz sebe vodu ili sok. Ovo je prilično jednostavna, ali efikasna metoda koja, prema britanskim istraživačima, utiče na bolji učinak na testovima. Trema pred ispitom pojačava žeđ, a oni koji nemaju uz sebe bilo kakvu tečnost dekoncentrisani su i više greše.


Povezanost između kognitivnih sposobnosti i vežbanja je odličan način da bolje shvatite i rešite zadatke. Prema mišljenju naučnika, vežbanje čini da neuroni u mozgu budu brži, što utiče na bolju moć rasuđivanja. Do škole ili fakulteta pređite, ako je moguće, bar jedan deo pešaka.


Bejlor koledž u Hjustonu uradio je eksperiment sa studentima i jednima dozvolio da za vreme testa iz matematike žvaću žvaku. Ispostavilo se da su svi iz te grupe imali bolje rezultate nego oni bez žvake. Istraživači su objavili da žvakanje stimuliše mozak tako što pomeranjem vilica pojačava cirkulaciju krvi.
Dok učite, pustite i muziku, i to onu bržeg tempa, jer takav ritam budi moždane vijuge.


Raznorazne grickalice i brzu hranu koja vas privlači dok učite zamenite voćem. Prirodni šećeri delovaće kao osveženje mozgu, neće vam se spavati i bićete spremniji za zadatke.

(FOTO/VIDEO) MRVICA, ALI BORAC: Kada se rodila bila teška kao paprika!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija