• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputniknews.com

05.02.2017

13:08

MAŠALA! Čipovana ajkula preplivala pola sveta

Ljubav

MAŠALA! Čipovana ajkula preplivala pola sveta

Podeli vest

Profesor Mahmud Šivži iz istraživačkog instituta „Gaj Harvi“, koji pripada Jugoistočnom univerzitetu „Nova“ sa Floride, rekao je da je jedna od ajkula iz roda kučak (Isurus oxyrinchus) koju prate, pokazala neverovatnu izdržljivost i brzinu

Prema podacima sa uređaja za praćenje preko dži-pi-esa, ajkula koju su obeležili morski biolozi za godinu i osam meseci preplivala je 21.000 kilometara, što predstavlja više od polovine puta oko zemljine kugle po ekvatoru, javlja „Foks njuz“. 

(VIDEO) SVI U ŠOKU! Braća upecala zaleđenu štuku sa grgečom u ustima - kako je to MOGUĆE?

Kako kaže profesor, ajkula ga je podsetila na zeca iz reklame za baterije i akumulatore „Enerdžajzer“ jer se kretala sve vreme, dok su se, istovremeno, ostale ajkule kretale mnogo manje. Mužjaka ajkule sa nadimkom Hels Bej počeli su da prate 2015. godine blizu obala Oušan Sitija u državi Merilend. 

(VIDEO) TITOV PAPAGAJ PSUJE TURISTE: Kakadu Koki i slonica Lanka i dalje dočekuju goste na Brionima!

U prvoj polovini svog puta, mužjak ajkule je krenuo na sever duž Istočne obale, a zatim se vratio skoro do polazne tačke. Prema istraživačima, celu 2016. godinu proveo je nedaleko od obala Merilenda, povremeno odlazeći sve dalje ka Atlantiku. Pritom je svaki dan prelazio sve dužu razdaljinu, mnogo dužu nego ostale ajkule iz jata. Putanja koju je Hels Bej prelazio pomoći će naučnicima da bolje razumeju ponašanje ovih životinja. 


U decembru 2016. godine otkriveno je da je još jedna ajkula, koju su ulovili ribari nedaleko od obala Južne Karoline, nosila dži-pi-es uređaj koji su joj takođe postavili naučnici sa univerziteta „Nova“ na Floridi, kako bi pratili njenu putanju. Pokazalo se da je, od momenta postavljanja uređaja 2015. godine, ova ajkula prešla više od 13 i po hiljada kilometara. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija