• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

12.06.2017

18:16

S BEBOM NA MORE: Kako da prvo letovanje prođe bez glavobolje!

Ljubav

S BEBOM NA MORE: Kako da prvo letovanje prođe bez glavobolje!

Podeli vest

Što je dete mlađe, letovanje treba brižljivije planirati. Pravo vreme je upravo sada, na početku sezone, ali i kasnije, kada gužva, galama i sunčevi zraci utihnu

Prvo putovanje nije samo veliki događaj za bebu, već i za njene roditelje. Što je dete mlađe, letovanje treba brižljivije planirati. Pravo vreme je upravo sada, na početku sezone, ali i kasnije, kada gužva, galama i sunčevi zraci utihnu. Birajte mirnije lokacije na planini, jezeru ili moru, a ovo su stvari o kojima treba posebno voditi računa... 

Za početak pažljivo odaberite turističku agenciju, raspitajte se o načinu putovanja, uslovima smeštaja, blizini plaže i dostupnosti lekara. Zdravstveno osiguranje se podrazumeva. Ako idete u svojoj režiji, odredište i smeštaj treba da budu provereni, a možete da se rukovodite i prošlogodišnjim iskustvima prijatelja i rođaka s malom decom.

Beba već u uzrastu od tri meseca može da bude dobar saputnik

Preporučujemo vam da pre putovanja obavezno obavite redovnu kontrolu deteta kod pedijatra, popričajte s njim o putovanju i destinaciji.

Putna apoteka

Ponesite lekove za bolove i povišenu temperaturu, probiotik, kesice rastvora za rehidrataciju u slučaju povraćanja i proliva, sirup za smirivanje alergijskih reakcija u slučaju ujeda insekata ili meduze. Toplomer, inhalator (ukoliko ga dete povremeno koristi), zavoj, sterilnu gazu, alkohol, jod - spakujte sve ono što koristite i kod kuće za zbrinjavanje lakših bolesti i povreda. Dete na letovanju nije u većem riziku da se razboli, ako se to ipak dogodi, bićete spremni da mu pružite prvu pomoć i negu.

Novorođenče i veoma mala beba traži čestu pažnju - hranjenje, prepovijanje i uspavljivanje, tako da ćete u ovom periodu verovatno želeti da putujete samo na kraće destinacije. Međutim, beba već u uzrastu od tri meseca može da bude dobar saputnik.

U kolima ili avionu

Duga putovanja autobusom ili vozom izbegavajte. Nedostatak prostora i čistog toaleta mogu da izazovu nervozu pre nego što je letovanje i počelo.

Ako idete automobilom, noću je hladnije, manje su gužve na putevima i naplatnim rampama, a dete će lakše zaspati uz brujanje motora. Za uspešno putovanje sa bebom ili malim detetom važe tri osnovna pravila: pun želudac, čista pelena i udobno mesto za spavanje.

Danju pravite češće pauze, a mesta odmora prilagodite ritmu hranjenja i spavanja najmlađeg člana porodice i vozača. U autu treba da imate dovoljno sveže vode, suvih grickalica i mnogo strpljenja da zabavite mališane. Dobro će vam doći i sprej sa vodom za osveženje bebe i odraslih.

Duga putovanja autobusom ili vozom izbegavajte

Deca dobro podnose i let avionom. Raspitajte se za mogućnost unošenja kolica ili dodatnog prostora za bebu u nosiljci ispred vaših nogu. Bol u ušima prilikom sletanja smirićete davanjem cucle ili flašice sa vodom.

Pixabay

Kašice i flašice

Kada je reč o ishrani, raspored obroka, količinu i vrste namirnica nije dobro remetiti. Ukoliko sami spremate obroke, kupujte sveže namirnice, dobro perite voće i povrće i uvek imajte na umu lako kvarenje hrane na visokim temperaturama.

Najtopliji deo dana iskoristite da pripremite supe, čorbe, variva od mesa i povrća, uz svežu salatu i voće za celu porodicu. Ukoliko niste u mogućnosti da bebi spremate sveže obroke, a hotelski meni nije prilagođen njenom uzrastu, neće škoditi ni ishrana gotovim kašicama proverenog proizvođača.

Previše sunca?

Ukoliko dete, uz crvenilo od sunca, dobije povišenu temperaturu, dajte mu antipiretik (ibuprofen ili paracetamol). U slučaju poremećene svesti (nesvestica, glavobolja, pospanost ili uznemirenost), odvedite ga odmah kod lekara.

Na plažu ne treba nositi mleko, mlečne proizvode, kremove i kolače, zbog mogućeg trovanja hranom. Za užinu ponesite opranu voćku, suvi keks ili slane štapiće. Ako dojite, hrana će uvek biti dostupna i bezbedna. Ukoliko je beba na adaptiranom mleku, možete da ponesete sterilisanu bočicu sa prokuvanom vodom i da pred hranjenje u nju dodate mleko u prahu po uputstvu. Nikada ne pripremajte mlečnu formulu unapred!

Suncobran nije rešenje

Boravite na suncu rano ujutru i kasno po podne. Birajte plaže sa prirodnom hladovinom zimzelenog drveća - deca će se igrati bez opasnosti da dobiju opekotine od sunca. Suncobran nije dobro rešenje za malu decu. Ispod plastične kupole nema strujanja vazduha, pa se često dešavaju toplotni udari i opekotine, iako je dete bilo u hladu.

Birajte plaže sa prirodnom hladovinom zimzelenog drveća

Opekotine od sunca nisu ništa manje opasne od bilo kojih drugih. Nažalost, postanemo ih svesni tek uveče, kad se "prepečeni" vratimo sa plaže. Šeširić širokog oboda i krema s maksimalnim zaštitnim faktorom ako je beba starija od šest meseci se podrazumevaju. U suprotnom, ne treba je izlagati direktnim sunčevim zracima.

Ukoliko je dete ipak pocrvenelo od sunca, istuširajte ga mlakom vodom, dajte mu dovoljno vode ili čaja i namažite debljim slojem hranljive kreme preporučene za uzrast. Neka nekoliko sledećih dana ne izlazi iz hlada, a u vodu ga možete pustiti u beloj, tankoj majici koja štiti ramena od sunca.

Pixabay

Brčkanje

Posebno je važno da mesto za kupanje, gde idete sa bebom, bude čisto, mirno. Ako je vama voda prohladna, bebi je svakako hladna. Mnoge bebe obožavaju da se brčkaju u moru, ali ne duže od deset minuta. Važno je pratiti detetove reakcije i postupati u skladu sa njima.

Nakon kupanja treba isprati morsku so sa kože slatkom vodom, a ukoliko je more puno planktona (plitke uvale sa toplijim i mutnijim morem), upotrebite i bebi-sapun.

Ako ste se odlučili za kupanje u bazenu, važe ista pravila: obavezno je ispiranje posle kupanja, jer je voda u bazenu hlorisana, pa može da ošteti osetljivu kožu bebe.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija